Cizre'de katledilen kardeşinin cenazesini arıyor

Hazal Durmiş, aylarca devlet ablukası altında kalan Cizre’nin vahşet bodrumuyla hafızalara kazınan Cudi Mahallesi’nde hayatını kaybeden kardeşi Sakine Durmiş’in cenazesini arıyor. Durmiş, “Kardeşimin cenazesini versinler" dedi.

Binlerce 'faili meçhul' cinayetin yaşandığı Türkiye/Kürdistan'da, cenazelerini arayan ailelerin feryatlarına her gün bir yenisi ekleniyor. Bu ailelerden biri olan Durmiş Ailesi, vahşet bodrumlarıyla hafızalara kazınan Cizre’nin Cudi Mahallesi’nde hayatını kaybeden kızları 25 yaşındaki Sakine Durmiş’in cenazesinin teşhis edilmesi için aylardır uğraşıyor. Yıllardır haber alamadığı kardeşi Sakine’nin ölüm haberiyle sarsılan Hazal Durmiş’in tek isteği, cenazeye ulaşmak. Kendisinden iki yaş büyük olan Sakine’den 5 yıldır haber alamadıklarını anlatan Durmiş, şunları söyledi:

'YPS SAFLARINA KATILDIĞINI ÖĞRENDİK'

“Sakine 2011 yılında ailemizle birlikte oturduğumuz Van’da konfeksiyonda çalışırken bir gün eve dönmedi. Babamla onu her yerde aradık, ancak hiçbir haber alamadık. Sanki yer yarılmış içine girmişti. Belki bir gün haber alırız diye ümit ederken, bu yılın Mart ayında, 'sokağa çıkma yasağı'nın aylarca sürdüğü Cizre ilçesinin Cudi Mahallesi’nde hayatını kaybettiği haberleri çıktı. Sosyal medyada hayatını kaybedenlere ilişkin paylaşılan isimler arasında Sakine de vardı. Önce belki bir yanlışlık oldu diyerek araştırdık, ancak daha sonra Cizre ablukası sürecinde YPS saflarına katıldığını öğrendik."

‘ANNEM HÂLÂ BİLMİYOR’ 

Durmiş, Ölüm haberini onaylatmak için MEYA-DER Van Şubesi’ne başvurduklarını, Temmuz başında babasının DNA testi yapılması için Cizre’de kan örneği verdiğini aktardı. Durmiş, test sonuçlarının İstanbul Adli Tıp Kurumu’ndan 15 gün içinde çıkacağının bildirilmesine rağmen, aradan tam 5 ay geçtiğine, ancak olumlu veya olumsuz hiçbir sonuç çıkmadığına dikkati çekti. Birkaç ay önce sosyal medyada kardeşine benzeyen bir paylaşıma rastlandığını anlatan Durmiş, fotoğraftaki kadının yüzünün Sakine’ye çok benzediğini ve belden aşağısının parçalanmış bir vaziyette olduğunu belirtti. Kardeşinin ölüm haberini annesine hâlâ veremediklerini anlatan Durmiş, “Annemin hissetmemesi için acımızı bile yaşamıyoruz” diye konuştu. 

'DOĞDUĞU TOPRAKLARDA BİR MEZARI OLSUN'

Hazal Durmiş, Türkiye’de yıllar da geçse, hükümetler de değişse devlet zulmünün sürdüğünü dile getirerek, "Kardeşimin cenazesini versinler. Doğduğu topraklarda ona ait bir mezarının olmasını istiyoruz” dedi.