Çöktürme Planı’nın ikinci ayağı: Amed-Lice Operasyonu

Lice, Kocaköy ve Hazro ilçelerinde Diyarbakır Valiliği tarafından 39 köyde ilan edilen "sokağa çıkma yasağı"nın ardından başlatılan saldırılar sürüyor.

Türk devleti, il ve ilçelere yönelik saldırılarından sonra “Çöktürme Planı"nın ikinci aşamasını hayata geçirmeye çalışıyor.

Buna göre; Amed ve ilçelerini kapsayan, 20 bin asker ve özel harekat polisinin katılımı ile geniş bir operasyon başlatıldı.

Lice, Kocaköy ve Hazro ilçelerinde Diyarbakır Valiliği tarafından 39 köyde ilan edilen "sokağa çıkma yasağı"nın ardından başlatılan saldırılar sürüyor.

Bölgenin birçok noktası top atışları ve savaş uçakları tarafından bombalandı. Eş zamanlı olarak HPG gerillalarına ait mezarlığın bulunduğu Sisê alanında da şiddetli çatışma yaşandı. Bölgeden patlama sesleri duyulurken, kimi noktalardan da dumanların yükseldiği görülüyor.

KÖYLER BOMBARDIMAN ALTINDA

Akçabudak, Arıklı, Baharlar, Bayırlı, Çavundur, Çağdaş, Dolunay, Ergin, Hedik, Kılıçlı, Örtülü, Seydanlı, Ulucak, Yamaçlı, Yalımlı, Yorulmaz, Kayacık, Mezramıho, Sağgöze köyleri ve çevresi bombardıman altında.

Bombalanan ve telefon bağlantıları kesik olan bu köylere kara yolu ile ulaşım da engelleniyor.

BOŞALTILAN KÖYLERE ASKERLER YERLEŞİYOR

Çevre kalekol ve karakollar dışında yüksek tepelere de büyük karargah çadırları kuruluyor. Tank ve zırhlı birlikler yerleştiriliyor.

Dibek, Çağdaş, Cenazur, Yolçatı köyleri, tehdit ve zorla boşaltıldı. Boşaltılan bu köylere ise askerler yerleşti.

Ayrıca, özel harekat timlerinin saldırıları sonucu Qurmik ve Barav köyleri arasındaki dağlarda da yangın çıktı. Köylülerin yangına müdahalesi devlet güçlerince engellendi.

Yine tüm bölgede ormanlar yakılıyor ve bombalanan köylerin çevresi ile bağ ve bahçeler de asker-polis tarafından hedef alınıyor.

Bu arada, kırsal alanda da yoğun heron hareketliliği yaşanıyor. 

AKP/Saray, böylece operasyon bölgesindeki  göçertmeyi ve bu alanların insansızlaştırılmasını hedefliyor. 

Son MGK toplantısında, "Çöktürme Planı"nın ilk ayağında başarısız olunması, devleti yeni planlar yapmaya zorladı. Sınıra sıfır noktada bulunan bazı ilçe, köy ve mezraların yerlerinin değiştirileceğine dair planlamalar, operasyonların kırsala da yayılması ve yine Lice'nin özellikle hedef alınması da bu kapsamda değerlendiriliyor.

Savaş suçu işleyen devlet güçlerinin yargılanmasının önüne geçen 'hukuki güvence'nin de arka planında, bu operasyonların olduğu da belirtiliyor.

MEDYA DA OPERASYONDA!

Saray medyası ise Lice'yi hedef göstererek operasyonda rol oynuyor.