Cumartesi Anneleri’nden sessiz protesto

Cumartesi Anneleri, adalet arayışlarının 606'inci haftasında gün geçtikçe artan hukuksuzlukları sessiz eylemleriyle protesto etti.

Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması için sürdürdükleri adalet arayışlarının 606'inci haftasında, Cumartesi Anneleri bir kez daha Galatasaray Meydanı'nda bir araya geldi. "Failler belli, kayıplar nerede" pankartının açıldığı eylemde, yine kayıpların fotoğrafları taşındı. 

Kayıp yakınları OHAL koşulları altında gün geçtikçe katlanan hak ihlalleri, medya üzerindeki baskılar ve HDP’li vekillerin tutuklamasına dikkat çektikleri eylemlerinde yaşanan hukuksuzluklara sessiz kalarak protesto etti.

Kasım 1993'te gözaltında kaybedilen Osman Kayar'ın akıbetinin sorulduğu açıklamada, basın açıklamasını ise Cumartesi İnsanları’nda Şermil Gazioğlu okudu.  

OHAL sürecinde kapatılan basın organları ile gazetecilerin tutuklamasına, ihraç edilen öğretmenler ile belediye eş başkanlarının tutuklanmasına değinen Gazioğlu, "AKP iktidarı, OHAL düzeni ile siyaseti, yargıyı, medyayı, üniversiteyi kendine bağımlı kılacak, toplumu tahakküm altında tutacak anti-demokratik düzenlemelere ve uygulamalara devam etti" dedi. 

Devleti yönetenlerin anti-demokratik uygulamalarına son vermeye çağıran Gazioğlu, herkesi hak ve özgürlüklerine sahip çıkmaya davet etti. 

41 yaşındaki Osman Kayar'ın Silopi'nin Çiftlik köyünde ailesi ile yaşadığını söyleyen Gazioğlu,  şunları ifade etti: “1993 yılında Ortaköy Karakol Komutanı evinde telefon olan bir köylüyü arayarak, Osman Kayar ve kardeşinin seçim kağıtlarında bir sorun olduğunu söyledi. Bunun üzerine Osman Kayar, köy muhtarı ve evine telefon edilen köylü ile karakola gitti. Ali ön isimli Astsubay, Osman Kayar'ın karakolda alıkoyup, köylü ile muhtarı evlerine geri gönderdi. Ergenekon tanığı Tuncay Güney ve JİTEM'ci Abdulkadir Aygan'ın kaybedilen insanları Silopi'deki Botaş Askeri Tesisleri’nde gömüldükleri yönündeki iddialar üzerine 1 Aralık 2008'de Şırnak Barosu’nun Silopi Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Bunun üzerine Kayar'ın ailesinin de içinde bulunduğu çok sayıda aile, Baro’ya başvurdu. Silopi Başsavcılığının 2014/939 numaralı soruşturma dosya, halen soruşturma aşamasında.”

Osman Kayar'ın, Genelkurmay Başkanı Doğan Güreş, Jandarma Genel Komutanı Aydın İlter, Osman Saraç’ın Karakol Komutanı olduğu dönemde kaybedildiğini söyleyen Gazioğlu,  etkin bir soruşturma yürütülerek Osman Kayar'ın akıbetinin açığa çıkartılması ve sorumluların cezalandırılmasını istedi.

Yapılan bu açıklama sonrası sessiz protestolarını sürdüren Cumartesi Anneleri ve destekçileri daha sonra eylemlerini noktaladı.