GÖRÜNTÜLÜ

'DAİŞ zamanında üzerimize ölü toprağı serilmişti!'

Minbic'teki özgürleştirilen alanlarda yaşayan halk, DAİŞ zulmünden kurtuldukları için mutlu.

Minbic'i Özgürleştirme Operasyonu, şehrin kuşatılması, çemberinin daha da daraltılmasıyla devam ediyor. Operasyonun başladığı 1 Haziran'dan bugüne Minbic'e bağlı tüm köy ve mezralar çetelerden temizlenmiş durumda. Alanda yaşayan köylüler yaşanan değişimden oldukça memnun. Memnuniyetlerini ve DAİŞ zulmü altında yaşadıklarını anlatmaktan çekinmiyorlar.
Bu mezralardan birisi de Minbic’in batı kısmında; Allevat. Mezra merkeze yakın, eski adıyla Ziyabet. Esad rejimi döneminde Tıl Rafia adı verilerek ismi değiştirilmiş.
Bu mezrada yaşayan Ahmet adlı köy sakini DAİŞ döneminde yaşadıklarını "üzerlerine ölü toprağı serilmiş dönem" olarak değerlendirirken, özgürlüğü yaşadığı şu günlerde, "özgürlüğü sağlayanların yerlerinin cennet olduğunun" altını çiziyor.  

DAİŞ ZULMÜNÜ ANLATTI

Köy sakini, DAİŞ zulmünü şöyle anlatıyor:

"Bu alanlara DAİŞ geldikten sonra hayatımız zindana döndü ve tüm yaşamımızı siyah renk kapladı. Hem kendi köyümüzde, hem de Minbic'e gittiğimizde bize işkence ediyorlardı. Zulmediyorlardı. Her şeyimize karışıyorlardı. Kendilerine göre gördükler en küçük bir şeyimizde  bize zulmediyorlardı. Bize hakaret ve işkence etmek istediklerinde aleme rezil etmek için küçük bahaneler bulup bizi rezil ediyorlardı. İnsanların söz söyleme hakları yoktu. Çok insanın başını kestiler. Buraya geldiklerinde siyah giyinmemiş, gözlerini kapatmamış  kadınlarımızı görürülerse hakaretle başlayıp zulüm ve işkence ederek  bizi zindana atıyorlardı; zindanda bize büyük işkenceler yapıyorlardı.
Bu topraklarda kendimize göre bir yaşam kurup yaşamımızı devam ettiriyorduk. Topraklarımızı ekiyor, bahçelerimizi yetiştiriyor, hayvanlarımızdan gelir elde ediyorduk. İşten eve döndüğümüzde yorgun oluyorduk, o halimizde de bizden elimizde avucumuzda ne varsa haraç olarak alıyorlardı. Onlara ses çıkaramıyorduk. Onların denetiminde bir köle gibiydik.
Onların zamanında bütün giysilerimiz siyah oldu. Onlar buralara gelmeden  önce şimdi bu gördüğünüz renkli elbiseleri giyiyorduk. Ben Şam’a, Beyrut, Arabistan’a gittim oralarda bile böyle zorlama bir hayat görmedim. Ama onlar burada bize zorla kendi istediklerini giydiriyorlardı. İnsanlar özgürdür, istediğini giyer. Kadınlarımız şimdi daha rahat; nasıl giyinmek, ne renk giyinmek istiyorlarsa onu giyiyorlar."

OPERASYON GÜÇLERİNE: CENNETLİKSİNİZ!

Ahmet adlı köy sakini, operasyonun başladığını duyduklarında ve operasyon güçlerinin alana gelişleriyle birlikte büyük bir moral ve heyecan yaşadıklarını vurgularken, yanımızdaki güçlere şöyle hitap etti: "Gelişinizle biz çok rahatladık, sakinledik. Bizler kardeşiz. Moral aldık. Hiçbir korku yaşamıyoruz; şu an sizinle iç içeyiz. Hiçbir rahatsızlığımız ve şikayetimiz yok, aksine sizleri her gün görmek bizi çok mutlu ediyor. Hepinizin yeri cennet! DAİŞ'in yeri ise cehemnemdir, onlar bu dünyada yaşamamalılar."
 

...