Darbe Van'da protesto edildi: Daha güçlü geleceğiz!

HDP'ye dönük Saray/AKP darbesi Van'da protesto edildi. Eylemde, Kürt siyasi geleneğinin bu dönemden de güçlü çıkacağı vurgulandı ve halka iradesine sahip çıkma çağrısı yapıldı.

HDP'ye dönük Saray/AKP darbesi Van'da protesto edildi. Eylemde, Kürt siyasi geleneğinin bu dönemden de güçlü çıkacağı vurgulandı ve halka iradesine sahip çıkma çağrısı yapıldı.

HDP milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin yasa tasarısının AKP, CHP ve MHP'lilerce Meclis'te onaylanması, Van’da düzenlenen kitlesel basın açıklaması ile protesto edildi.

HDP ve DBP il örgütleri tarafından Fegiyê Teyran Parkı'nda yapılan basın açıklamasına, DBP Van il eşbaşkan vekilleri Nazmiye Acar, Metin Kutaz, HDP Van il eş başkanları Yakup Ataş, Gülistan Orhan, Van MEYA-DER, TUYAD-DER, Kurdi-Der yöneticileri, ilçe belediye eşbaşkanları, HDP-DBP ilçe örgütleri, KJA ve Barış Anneleri aktivistleri ile kalabalık bir grup katıldı.

'ZAFERİMİZİN ARDINDAN SAVAŞI DAYATTILAR'

Basın açıklamasını okuyan HDP İl Eş Başkan Yardımcısı Serkan Arslan, şunları belirtti: “7 Haziran 2015 genel seçimlerinde partimizin büyük bir başarı göstererek yüzde 13’lük bir oy ve 80 milletvekilliyle Meclis'e girmesinin hemen ardından halklara savaşı dayatan ve halkın iradesini yok sayarak 1 Kasım’da ülkemizi yeniden seçime götüren AKP hükümeti bu seçimlerde de HDP’nin barajı geçmesi üzerine başlattığı siyasi darbe politikasını sürdürüyor. Aylardır partimizin tüm çalışmalarını kriminalize etmek için devletin tüm güvenlik aygıtlarını, yargısını yürürlüğe koyan AKP hükümeti son olarak da 6 milyon insanımızın oylarıyla seçilmiş olan milletvekillerimizin dokunulmazlıklarını kaldırarak halklarımızın iradesini kırmaya çalışmaktadır."

'SİYASİ GELENEĞİMİZ GÜÇLENMEYE DEVAM EDECEK'

Arslan, HEP ile 1990 yılında başlayan siyasi geleneğin DEP, HADEP, DEHAP, DTP, BDP, DBP ve HDP ile tüm kapatılmalara, tutuklamalara, engellemelere rağmen güçlendiğini söyledi.

"Yıllardır ülkemizde her türlü savaş suçunu işleyenler, harama, yolsuzluğa bulaşanlar bilsinler ki, bizler siyaset yapmak için sizden icazet alacak değiliz" diyen Arslan, şöyle devam etti: "Bizler bugüne kadar halkımızdan aldığımız destekle siyaset yaptık. Eğer HDP’yi Meclis'ten atarak kendinizi aklayacağınızı düşünüyorsanız büyük bir yanılgı içindesiniz. HDP çatısı altında birleşmiş halklarımız işlediğiniz suçların hesabını mutlaka soracaktır. Bugün dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin yapılan oylamada CHP’nin gösterdiği tutum ise Türkiye’de tek toplumsal muhalefetin HDP olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Bir kez daha gördük ki CHP de MHP gibi sadece AKP treninin bir vagonudur. Eş Genel Başkanımız Sayın Selahattin Demirtaş’ın dediği gibi; 3 yanlış bir doğruyu götürmeye çalışıyor!"

'ERDOĞAN’I YİNE BAŞKAN YAPTIRMAYACAĞIZ!'

Halkla birlikte ilk seçimlerde 7 Haziran seçimlerini aşan bir başarı ile parlamontaya geri döneceklerini kaydeden Arslan, "Halklarımızın iradesi karşısında hiçbir güç duramayacaktır. Tamamen Saray'daki Cumhurbaşkanı'nın talimatıyla ortaya çıkan bu sonuçlar ülkemizi yeniden karanlık günlere sürüklüyor. 1990’larda Tansu Çiller’in yaptığını bugün Erdoğan yapıyor. Ancak, Tansu Çiller zamanında nasıl gittiyse Erdoğan da öyle gidecektir. Bu anti-demokratik uygulamalarla Başkanlık sistemini getireceğini zanneden Erdoğan’a bir kez daha sesleniyoruz; seni yine başkan yaptırmayacağız” şeklinde konuştu.

'HALKIMIZ İRADESİNE SAHİP ÇIKSIN'

Demokratik siyasetin önünü kesenlerin tarihe bir kez daha utanç abidesi olarak geçeceğini sözlerine ekleyen Arslan, şunları da dile getirdi: "Bizleri TBMM’den çıkartarak siyaset yapmamızı engellediklerini düşünenlere karşı sokakta, caddede, evde, mahallelerde, köylerde siyaset yaparak en güzel yanıtı vereceğimizden kimsenin kuşkusu olmasın. Bugün Meclis'te alınan ve tarihe kara bir leke olarak geçecek kararı kınıyoruz. Yılmadık, yılmayacağız! Saray darbesine karşı, halklarımızın iradesine sahip çıkmak için tüm halkımızı duyarlı olmaya ve iradesine sahip çıkmaya çağırıyoruz.”

Açıklamanın ardından kitle, "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganları atarak dağıldı.

...