DBP kongreye hazır: Aydınlanan toplumla özgür geleceğe

DBP, 9 Temmuz’da gerçekleştireceği 4. Olağan Kongresi’ne, “Aydınlanan toplumla özgür geleceğe” şiarıyla tıkanan demokratik siyaset kanallarını açarak kendi kadrolarını yetiştirmeyi hedefliyor.

Yerel yönetimler ve siyaset akademisi kapsamında 2014 yılından bu yana çalışmalarını sürdüren DBP, tüm baskı ve tutuklamalara rağmen 9 Temmuz’da 4. Olağan Kongresi’ni Ankara'da gerçekleştirecek. Kürdistan'da katıldığı yerel seçimlerde 106 belediye kazanan DBP, bölgede aktif bir şekilde siyaset yürütürken, başlayan çatışmalı ortam ile birlikte baskıların hedefi oldu. Son iki yıllık çatışmalı süreç içerisinde binlerce üye ve yöneticisinin tutuklandığı DBP, çalışılamaz hale getirildi. OHAL kapsamında çıkarılan KHK’ler ile 86 belediyesine kayyum atanan DBP’nin 90’a yakın belediye eş başkanı tutuklu. Eş Başkanı Sebahat Tuncel’in de aralarında bulunduğu, Merkez Yürütme Kurulu (MYK), Parti Meclisi (PM) üyeleri, il ve ilçe yöneticileri ile birlikte yaklaşık 10 bin siyasetçi tutuklu.

SEBAHAT TUNCEL TEKRAR EŞ BAŞKAN

Böyle bir süreçte kongreye giden DBP, “Aydınlanan toplumla özgür geleceğe” şiarıyla tıkanan demokratik siyaset kanallarını açarak kendi kadrolarını yetiştirmeyi hedefliyor. Bu süreçte 9 pilot bölge üzerinde çalışma yürütmeyi hedefleyen DBP, bu illerde eğitim seferberliği başlatacak. Kadın hareketi tarafından tekrardan Eş Genel Başkan olarak Sebahat Tuncel seçileceği netleşirken, Yüksek yerine ise DBP Eş Başkan Yardımcısı Mehmet Arslan’ın ismi kulislerde konuşuluyor. DBP’nin Ankara’da Pazar günü Newa Palas Otel’de gerçekleştireceği kongreye çatışmalı bölgelerde yaşamını yitiren partinin PM ve yöneticilerinin aileleri ve çok sayıda değer aileleri, delegeler ve çok sayıda davetli katılacak.  DBP’nin Eş Başkan Yardımcı Gülcihan Şimşek, gidilen kongre sürecini ve yeni dönem stratejisini ajansımıza değerlendirdi.

'KADRO YETİŞTİRME ÇALIŞMALARI YÜRÜTÜYORUZ'

Şimşek, hükümetin Kürt siyasetine yönelik baskı politikalarından dolayı DBP Eş Başkanı Sebahat Tuncel’in tutuklu olduğunu, Eş Başkan Kamuran Yüksek’in hakkında verilen hapis cezalarından dolayı Avrupa’da siyasi faaliyetlerini sürdürmek zorunda kaldığını belirterek, baskı politikaları sonucunda parti MYK, PM ve yöneticilerinin yarısının cezaevinde olduğunu aktardı. DBP’nin 2014 yılından bu yana demokratik özerklik inşası ve örgütlemesi için görev ve sorumluluk üstlendiğinin altını çizen Şimşek, DBP’nin demokratik siyaset alanında kadro yetiştirme çalışmaları yürüttüğünü kaydetti.

‘TIKANAN SİYASETİ GÜÇLÜ ÖRGÜTLEMEYLE AÇACAĞIZ’

Kongre çalışması için 2 aydır güçlü bir çalışma yürüttüklerini söyleyen Şimşek, 27 ilde yaptıkları toplantı sonucunda ortaya çıkan güçlü iradeyle kongreye gittiklerini dile getirdi. Sürece cevap olmak için güçlü bir seferberlik çalışması başlatacaklarını aktaran Şimşek, “Demokratik siyasetin ne kadar ihtiyaç olduğunu görüyoruz. Tıkanan ve krize dönüşen  bir süreci yaşıyoruz. Bunu da önünü açan demokratik siyasetin güçlü bir şekilde örgütlenmesini yapıp kadrolarını oluşturmaktır. Bu ihtiyacı görerek, aydınlanan toplumun özgür geleceği yaratacağına inandığımız ile yola çıkıyoruz” diye konuştu.

‘DİRENİŞİ DAHA ÇOK BÜYÜTECEĞİZ’

Bundan sonra 60 parti meclisiyle yola devam edeceklerini aktaran Şimşek, “2 ayak üzerinde gideceğiz. Özellikle yerel yönetimler ve eğitim okullarını oluşturmak için  9 ili pilot bölge olarak seçtik. İstanbul, Adana, İzmir, Amed, Van, Antep, Mardin, Ağrı, Batman illerimizde eğitim seferberliği başlatacağız. Özellikle eğitim okullarımızı oluşturup panel ve seminer yaparak halkın ihtiyaçlarına göre çalışmalar yürüteceğiz” diye konuştu. Kürtlerin kazanımlarına dönük bir ciddi saldırıların da olduğunu hatırlatan Şimşek, DBP olarak Kürdistan’da ciddi bir seferlik ruhuyla kongreden sonra çalışma yürüteceklerini dile getirdi. Ortadoğu’nın yeniden dizayn edildiğini ve '3. Dünya Savaşı’nın yaşandığına işaret eden Şimşek, “DBP böyle bir sürecinde mücadelesi verecektir. Direnişi daha da büyüteceğiz” dedi.

Şimşek, 7 Haziran seçimlerinden sonra halka dönük imha ve inkar politikasının devreye konulduğuna vurgu yaparak, “Bizler de partimize ve halkımıza dönük geliştirilen bu saldırılara karşı cevap olacak nitelikte tutum sergileyeceğiz. Binlerce çalışma arkadaşımız cezaevinde. Onlarca arkadaşımız katledildi. Partimize dönük saldırılar çok büyüktü. Kazanımlarımıza karşı geliştirilen bu saldırıları boşa çıkaracak güçlü bir parti meclisi ortaya koyacağız. Kayyumların atanması Kürt halkının iradesine dönük bir saldırıdır. Şu an 86 belediyeye kayyum atanması, 80 belediye eş başkanımızın tutuklu olması ve yüzlerce arkadaşımızın çalışamaz duruma getirilmesi siyasi soykırımı hayata geçirmiş olmalarıdır” dedi.

Mücadeleyi büyütmek amacıyla kongreye gittiklerini aktaran Şimşek, “Kürt halkının statüsü, kazanımları ve kimliğine dönük geliştirilen saldırılar mücadele gerekçemizdir. Bizler de bu sürecin öz eleştirisini de vererek kongreyi gerçekleştireceğiz” dedi.