Demirel: Sur'un işgaline izin vermeyeceğiz!

HDP, AKP'nin Sur'a dönük işgal planını Meclis'e taşıyacak. UNESCO'nun da konuya ilişkin toplantı yapacağı bilgisini veren HDP Milletvekili Demirel, AKP'nin 'kamulaştırma' adı altında işgale giriştiğini, buna izin vermeyeceklerini belirtti.

Ablukanın devam ettiği Amed’ın tarihi Sur ilçesinin Bakanlar Kurulu’nun kararıyla kamulaştırılmasına  tepkiler büyüyor. 

HDP Amed Milletvekilli Çağlar Demirel, kararı  Meclis’e taşıyacaklarını aktardı.  Hükümetinin Sur halkının iznini dahi almadan  malını, tapusunu, evlerini  kendine mal etmesinin  açıkça işgal anlamına geldiğine işaret eden Demirel, “Abluka daha kalkmamışken ve insanlar çocuklarının cenazeleri dahi alamamışken, oraları kamulaştırıp işgal etmeye çalışmak hangi ahlaka, hangi insanlığa, hangi hukuka sığar" diye tepki gösterdi. AKP’nin uyguladığı vahşet ve hukuksuzluğun geçmiş hukuksuzluklarının tümünü geride bıraktığını kaydeden Demirel, bu işgali Kürt halkının ve HDP’nin  asla kabul etmeyeceğini ve bunun önlenmesi için  yaşamın her  alanında  mücadele  yürüteceklerini  söyledi.

'UNESCO TOPLANTI YAPACAK'

Demirel, TMMOB  ve yerel yönetimlerin   krokiler üzerinden yürüttüğü  araştırma ve teknik çalışmaların  sonucunda, Ulu Cami, kiliseler,  Dengbêj Evi  gibi tarihi ve kültürel mekanlar da dahil olmak  Sur’un yüzde 98‘inin kamulaştırıldığının ortaya çıktığını aktardı. Bu kamulaştırmaya karşı en büyük tepkinin  esnaflardan geldiğini  ifade eden Demirel,  belediyelere akın eden esnafların,  “Ölürüm de iş yerimi bırakmam” dediğini anlattı. “Güvenlik” adı altında şu anda  Surlar'ın etrafının getirilen hazır beton duvarlarla  örüldüğünü  belirten Demirel,  abluka altındaki mahallelerde ise sağlam kalan evlerin kepçelerle  yıkıldığını ve  evlerden çıkan   eşyaların  ve malzemelerin kamyonlarla  başka bölgelere taşınıp yakıldığına dikkati çekti. Hükümetin zorla  yerellerin yetkilerini  ellerinden  aldığına vurgu yapan Demirel, belediyelere ait kamu alanlarının hükümet tarafından tekrar kamulaştırılmasının yasalara aykırı olduğunu  hatırlattı. Sur’un UNESCO'nun Kültür Mirası Listesi’nde olduğunu da hatırlatan  Demirel, AKP’nin bu el koyma girişimine karşı UNESCO’nun önümüzdeki günlerde  İstanbul’da bir toplantı gerçekleştireceğini bildirdi.

'KÜRT HALKI İZİN VERMEYECEK'

AKP hükümetinin Kürt halkına iskan politikası dayatarak, bölgenin demografik yapısını değiştirmeyi  amaçladığını vurgulayan Demirel, “Bu iskan politikası yeni değil.  Kürt halkı daha önce de asimilasyon, iskan politikalarıyla bulundukları yerlerden göçe zorlandı; köyleri yakıldı, boşatıldı  ama boyun eğmedi” dedi.  

Tarihi , kültürü, inanç alanlarını yok etmeyi hedefleyen bir iktidar zihniyetinin söz konusu olduğunu vurgulayan HDP Milletvekili Çağlar Demirel,  Kürt halkının   bu soykırım politikasına karşı sonuna kadar direneceğini  ve topraklarının başkalarına peşkeş çekilmesine izin vermeyeceğini söyledi.