Dokunulmazlık görüşmeleri yarın başlıyor

AKP'nin dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili teklifi yarın Anayasa Komisyonu'nda görüşülecek. HDK ve DTK ise emek, demokrasi ve barış güçlerinin temsilcilerini 5 Mayıs'ta Ankara'ya çağırıyor.

AKP'nin hazırladığı dokunulmazlıkların kaldırılmasını öngören yasa değişikliği teklifi yarın Meclis Anayasa Komisyonu'nda görüşülecek. Yarın ki toplantıda AKP'nin anayasa değişikliği teklifini içeren yasa tasarısını sunmasının ardından CHP ve HDP'nin de değişiklik önerilerini sunması bekleniyor.
Anayasa Komisyonu üyesi ve HDP Adana milletvekili Meral Danış Beştaş, komisyonda görüşülecek AKP'nin teklifi için "Bu önerinin hiçbir tutar yanı yok" dedi. Beştaş, "Bu bir dokunulmazlığın kaldırılması önerisi olmaktan çok, başkanlığa giden yolda ara bir aşama. HDP üzerinden Meclis'i etkisizleştirerek, başkanlık anayasasını çıkartmak istiyorlar. Bunu da milletvekilliğini düşürmek, tutuklamak dahil her türlü olasılığı değerlendirerek yapmak istiyorlar" dedi. 
Yasa teklifinin mevcut hali ile geçmesi durumunda halkın iradesinin temsili başta olmak üzere demokratik bir anayasada olması gereken tüm unsurların lağvedileceğini belirten Beştaş, "Talimat verilerek, milletvekillerinin tutuklanmasının yolu açılacak. Üstelik değişiklikle Anayasa Mahkemesi'ne itiraz hakkı da tanınmıyor. Hukuk ve yasa açısından her satırı felaket bir değişiklik teklifi bu. Sadece HDP'li milletvekillerini değil, Türkiye'nin geleceğini ilgilendiren bir konu" dedi.

HDP YARIN NE ÖNERECEK?

Komisyon üyesi HDP Adana milletvekili Meral Danış Beştaş, yarınki önerilerine ilişkin şunları söyledi: "Dokunulmazlıkların kaldırılmasına itirazım yok. Kaldırıldıktan sonra uygulanacak tedbir kararlarının milletvekilliğinin sonuna ertelenmesini istiyoruz. Yani tutuklama ya da adli kontrol gibi kararların, milletvekilliği sona erdikten sonra uygulanması önerisinde bulunacağız. Çünkü, milletvekillinin en temel görevi, yasama meclisinde bulunmaktır. Tedbir kararının uygulanması ise bu görevin yapılmasını tümüyle ortadan kaldırıyor. Bu nedenle yargılama ve sorgulama devam edebilir ancak karar milletvekilliği sona erdikten sonra uygulanmalı."
Yargınını bağımsızlığı ve tarafsızlığının olmadığı yönündeki tartışmalara dikkat çeken Beştaş, "İkinci olarak da milletvekili yargılamalarının, Yargıtay'da yapılmasını öneriyoruz" diye konuştu.

DEMOKRASİ VE BARIŞ GÜÇLERİ 5 MAYIS'TA ANKARA'DA OLACAK

HDK VE DTK'nın çağrısıyla siyasi partiler, kitle örgütleri ve yurttaş inisiyatiflerinin temsilcileri 5 Mayıs'ta Ankara'da olacak. 
HDK Eşsözcüsü Ertuğrul Kürkçü, "Dokunulmazlıkların kaldırılarak milletvekillerinin baskı altına alınması, Meclis'ten dışlanması girişimlerine karşı kitle örgütleri, siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları, yurttaş inisiyatifleri ve sendikaların temsilcileri, 5 Mayıs'ta Ankara'da buluşarak ortak bir açıklama yapacak" dedi. 

AKP'NİN TEKLİFİNDE NE VAR?

Anayasa'ya geçici madde eklenmesini öngören teklif kapsamında Adalet Bakanlığı, Başbakanlık, Meclis Başkanlığı ve Karma Komisyon’da hakkında fezleke bulunan milletvekillerinin dokunulmazlığı kaldırılacak.
Yasanın yürürlüğe girmesinden itibaren 15 gün içinde fezlekeler mahkemelere gönderilecek ve sadece bu dosyalarda milletvekillerinin yargılamasına imkan tanınacak.
Dokunulmazlıklar anayasa ve iç tüzükte öngörülen bir yolla değil Anayasa'ya eklenen geçici maddeyle mevcut usul ve hükümlerin dışında bir yolla kaldırıldığı için milletvekilleri iptal istemi hakkını kullanamayacak.
Anayasa'nın vekillerin tutuklanamayacağını ifade eden 83. maddesinin 2. fıkrasının 1. cümlesi uygulanmayacağı için dokunulmazlığı kaldırılan milletvekilleri Meclis kararı olmadan sorgulanabilecek ve tutuklanabilecek.

DOKUNULMAZLIK DOSYASI SAYISI 600'E ULAŞTI

Meclis'e gelen dokunulmazlık dosyası sayısı 600'e ulaştı. Dosyaların 46'sı AKP, 179'u CHP, 354'ü HDP, 17'si MHP'li milletvekillerinin, 5'i ise Ankara Bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıaka'ya ait.
Hakkında dosya bulunan milletvekillerinin sayısı ise 135'e yükseldi. Bunların 27'si AKP, 51'i CHP, 49'u HDP, 7'si MHP milletvekili. 135 milletvekillinden biri de Bağımsız Ankara Milletvekili Nazlıaka.