DTK: Mezarlığa saldıracak kadar barbarlar!

Bitlis'teki mezarlık saldırısına sert tepki gösteren DTK, Mevcut uygulamalar barbarlığa varan bir aşamaya ulaşmıştır. Halkımız ve demokratik-devrimci kuruluşları ortak mücadele etmeye çağırıyoruz" dedi.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Bitlis'teki mezarlık saldırısına ilişkin bugün yazılı açıklamada bulundu.

"Türkiye devleti yüzyıldır Kürdistan ve Türkiye'de yaşayan farklı kimlik, kültür ve inançlara karşı uyguladığı soykırım ve asimilasyon politikalarını aralıksız bir şekilde sürdürmektedir. Günümüzde AKP-MHP faşist ittifakı, bu insanlık dışı politikaları pervasızca sürdürmektedir" denilen açıklamada, şunlar da kaydedildi:

'CENAZELERE BİLE SAYGILARI YOK'

"AKP-MHP faşist ittifakı, özellikle 20 Temmuz 2016 tarihinde uygulamaya koyduğu OHAL ile halkların demokratik ve özgür yaşam alanlarına ve değerlerine saldırmaktadır. Cezaevlerini devrimci tutsaklarla dolduran bu faşist ittifak, dışarıda ise sivil insanlarımızı katletmekte ve mezarlıkları tahrip etmektedir. Amed, Botan ve Kürdistan'ın birçok yerinde bulunan mezarlıkları tahrip eden AKP-MHP güçleri, geçtiğimiz gün Bitlis'te bulunan Garzan Mezarlığını yıkarak, orada bulunan 267 cenazeyi yerinden çıkarılıp kaçırılması, gerçek yüzünü açığa çıkarmaktadır.

Tüm dinsel inanç ve kültürlerde cenaze ve mezarlıklara saygı bir insanlık değeri olarak ele alınmaktadır. Savaşlarda bile taraflar birbirlerinin cenazelerine saygı duyuyorlar. Maalesef bu faşist ittifak döneminde Kürdistan ve Türkiye'de mezarlar tahrip edilmekte, cenaze törenlerine saldırılmakta ve cenazelerin defnedilmesine izin verilmemektedir. Mevcut bu uygulamalar insanlık dışı, barbarlığa varan bir aşamaya ulaşmıştır.

'GEREKLİ TEPKİYİ GÖSTERELİM'

İnsanım diyen herkesin vicdanen buna karşı tepkisiz ve duyarsız kalmaması gerektiğini düşünüyoruz. Bu vicdani ve insani bir sorumluluktur. Halkımızın değerlerine saldıran ve bunu en pervasızca bir biçimde uygulayan faşist yönetime karşı gerekli meşru ve demokratik tepkilerin gösterilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Demokratik Toplum Kongresi olarak, halkımızın mezarlıklarını tahrip edecek ve cenazeleri yerinden çıkaracak kadar pervasızlaşan bu faşist ittifaka karşı, başta halkımız ve demokratik-devrimci kurum ve kuruluşları ortak mücadele etmeye çağırıyoruz."