GÖRÜNTÜLÜ

Duz Xurmatu halkı: İşgale müsaade etmeyeceğiz; acilen çözüm bulunsun

Güney Kürdistan’ın Duz Xurmatu kentinde yaşayan halk, Haşdî Şabî ve peşmerge güçleri arasında yaşanan çatışmalar ardından varılan mutabakatın adil bir çözüm olması gerektiğini söyledi. Halk, KDP'nin yanlış politikalarına da tepki gösterdi.

ANF'ye konuşan ve ekonomik kriz, yolsuzluklar ve çatışmalı süreci değerlendiren Fehmi Abdullah, ekonomik krizin yanlış politikalar ile yolsuzlukların bir sonucu olduğunu belirtti. Yetkiyi ele geçirenin adalet ve hakkaniyetten uzaklaştığını dile getiren Abdullah, şunları söyledi: "Gençlerimiz çalışamıyor, birçok genç maaşsız ve gözleri yurt dışına çıkmakta. Kaçak yollardan gittikleri için de denizde boğuluyorlar. Diğer yandan Kürdistan Parlamentosu, KDP yüzünden toplanamıyor. Bu zayıflıkları gören düşmanlarımız da bize saldırıyor. Bir süre önce Haşdî Şabî'de Duz Xurmatu’ya Kürt vatandaşlara saldırdı."
KDP politikalarının yanlışlığına da dikkati çeken Abdullah, Rojava ve Kuzey Kürdistan düşmanlığının Kürtlere bir şey kazandırmadığını belirtti.

'ACİLEN ÇÖZÜM BULUNMALI'

Daqoq ilçesinde yaşayan halk da Duz Xurmatu’da yaşanan çatışmaların acilen çözülmesi gerektiğine vurgu yaptı. Yaşamını yitiren ve yaralanan peşmergelerin yurt savunmasında fedakarca çabaladığına vurgu yapan halk, sorumlu düzeyde görev almış olanların acilen bu durumlara adil bir çözüm bulmasını istedi. Halk, şu mesajı verdi: "Daqoq şimdiye kadar sakin bir yer ama Duz'da bu sorunlar çözülmezse burada da aynı sorunlar baş gösterebilir. Bizler de peşmerge kardeşlerimizle omuz omuzayız. Son nefesimize kadar da yurdumuzu, toprağımızı kimselerin işgal etmesine müsaade etmeyeceğiz. Hiçbir zalime de müsaade etmeyeceğiz; yurdumuz kutsaldır, canımız pahasına onu savunacağız."

'AMİRLER KABUL ETSE DE BİZ İZİN VERMEYECEĞİZ

Duz Xurmatu’da savunma görevi yapan Ridwan Ezîz de halka yapılmak istenenlere göz yumamayacaklarını söyledi. Ezîz, Duz Xurmatu’da Kürt halkına saldıranların Türk devleti ve Haşdî Şabî olduğunu dile getirdi. Ezîz, "Duz’daki halkımıza nereden geldiği, kim olduğu, ne yapmak istediği belli olmayan bu Haşdî Şabî saldırıyor. Peşmergeler olarak biz böyle bir şeye izin vermeyeceğiz. Amirler kabul etse bile peşmerge ve Duz halkı olarak biz kabul etmeyeceğiz. Yaşanan çatışmalarda şehit verdik, bu çok ağırımıza gidiyor. İnşallah akan kanlar boşa gitmeyecek” dedi.