Ehmed: Tüm Suriye’nin DAİŞ’ten temizlenmesini esas alıyoruz

MSD Eşbaşkanı İlham Ehmed Kuzey Suriye’nin bütün bölgelerinin birbiriyle ilişkilenmesi ve kendi içinde halkların ortak ve demokratik bir yaşam oluşturulabilmesi açsısından Minbic’in özgürleştirilmesinin büyük rol oynayacağını söyledi.

MSD Eşbaşkanı İlham Ehmed Kuzey Suriye’nin bütün bölgelerinin birbiriyle ilişkilenmesi ve kendi içinde halkların ortak ve demokratik bir yaşam oluşturulabilmesi açsısından Minbic’in özgürleştirilmesinin büyük rol oynayacağını söyledi. “Bu temelde Demokratik Federal Suriye’nin kurulmasında Kuzey Suriye nasıl temel bir rol oynuyorsa, Kuzey Suriye’nin sisteminin oturtulabilmesi içinde Minbic’in önemli bir rolü var” dedi.

Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Eşbaşkanı İlham Ehmed Minbic halkı tarafından büyük coşkuyla karşılanan ve dünya çapında büyük yankı uyandıran bu operasyonun önemi ve gelişen tepkileri ajansımız ANF’ye değerlendirdi.

Minbic operasyonu başlamadan önce Minbic halkının hem siyasi hem de askeri meclislerini örgütlediğini kaydeden MSD Eşbaşkanı İlham Ehmed, “Minbic halkı bu hamlenin başlaması için örgütlendi. Minbic Hamlesinin bu yönüyle Minbic halkının iradesiyle başladığını söyleyebiliriz” diye konuştu.

‘RAKKA’NIN DA KURTARILMASI İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM’

Minbic Operasyonu’nun Suriye’nin çete guruplarından temizlenmesi içinde stratejik bir operasyon olduğunu belirten Ehmet şunları ifade etti: “Çünkü Minbic çete grupları için Türkiye’den Suriye’ye geçmeye yine Suriye’den Türkiye’ye, oradan da Avrupa’ya geçmek için bir yol olmuştu. Minbic’in özgürleştirilmesi başta çetelere bu yolu kapatıyor. Aynı zamanda Avrupa’nın da çete saldırılarından kurtulmasına yardımcı oluyor. Yine Rakka’nın temizlenmesi açısından da Minbic operasyonunun çok büyük bir önemi var.”

‘KUZEY SURİYE VE SURİYE’NİN DEMOKRATİK GELECEĞİ İÇİN TEMEL OLUŞTURACAK’

Minbic Operasyonu’nun Demokratik Suriye Devrimi’nin başarısı için Suriye içindeki stratejik bir adım olduğunu ifade eden Ehmed şöyle konuştu: “Minbic çeteler açısından çok büyük önem taşıyordu. Çünkü geri ve vahşi sistemlerini bölgede yaşatabilmek için Minbic’i kendilerine kale yapmışlardı. Minbic’in kurtarılması ve burada demokratik bir sistem kurulması Suriye’nin demokratikleştirilmesi için sağlam bir temel oluşturmak anlamına da geliyor. Hem ağırlıkta Arap halkından oluştuğu, hem de diğer halklarında içinde yaşadığı bir şehir olduğu için bir iradenin gelişmesinde buranın çetelerden özgürleştirilmesinin çok büyük bir önemi var. Nasıl ki Til-Ebiyad böyle bir rol oynadıysa şimdi de Minbic böyle bir rol oynuyor.

Kuzey Suriye’nin bütün bölgelerinin birbiriyle ilişkilenmesi ve kendi içinde halkların ortak ve demokratik bir yaşam oluşturulabilmesi açısından da Minbic’in özgürleştirilmesinin büyük rol oynayacağını kaydeden Ehmed, “Bu temelde Demokratik Federal Suriye’nin kurulmasında Kuzey Suriye nasıl temel bir rol oynuyorsa, Kuzey Suriye’nin sisteminin oturtulabilmesi içinde Minbic’in önemli bir rolü var” dedi.

‘MİNBİÇ HALKININ İRADESİYLE BAŞLADI’

Minbic Operasyonu’nun diğer bölgelerde gerçekleştirilen operasyonlardan farklı bir yönünde olduğunu işaret eden MSD Eşbaşkanı İlham Ehmed, Minbic halkının operasyon başlamadan önce “Gelin bizi bu çetelerden kurtarın” şeklinde çağrıları olduğuna dikkat çekti. Ehmed, Minbic halkının operasyonun başlamasını büyük bir sevinçle karşıldığını belirterek, “Yine hamle başlamadan önce hem siyasi hem de askeri meclislerini örgütledi. Minbic halkı bu hamlenin başlaması için örgütlendi. Diyebiliriz ki Minbic Hamlesi bu yönüyle Minbic halkının iradesiyle başladı. Bunun anlamı çok büyük. Çünkü şimdiye kadar Rojava dışında Suriye bölgelerinde bu yerel irade öne çıkmadı. Ama Minbic kurtarılmak ve özgürleştirilmek için operasyondan önce kendi iradesini ortaya koydu. Bu da çok önemli” diye konuştu.

‘KADINLAR HAMLEYİ ÖZGÜRLÜK DANSIYLA KARŞILADI’

Minbic operasyonu sürecinde özgürleştirilen köyler ve yerlerdeki kadınların sevincini de değerlendiren Ehmed bu konuda şunları söyledi: “Ortadoğu gibi feodalizmin hakim olduğu bir yerde kadınlar kolay kolay kameralar önünde dans etmez. Ama DAİŞ tarafından zorla çarşaf giydirilen kadınlar Minbic askeri meclis savaşçılarının gelişiyle birlikte o çarşafları dans ederek atıllar ve onları zılgıtlarla karşıladılar. Bu da kadınların DAİŞ zulmünde yaşadıkları baskı ve eziyetden nasıl rahatsız olduklarını ve özgürleşmeyi nasıl bir sevinçle ve aşkla karşıladıklarını gösteriyor. Aslında bu danslarını insan ‘Özgürlük Dansı’ olarak adlandırabilir. Çünkü özgürleştiğini ve özgürlüğü yaşayacağını hissediyor ondan dolayı da çok rahat bir şekilde zılgıt çekiyor ve küçük yaşında kafasını kapatmak zorunda kaldığı kızının kafasındaki eşarbı da atıyor.”

‘BU HALK ARTIK KENDİ YOLUNU BELİRLİYOR’

Minbic halkının operasyon sürecinde Demokratik Suriye Güçlerine bulunduğu yardımın da oldukça dikkat çekici olduğunu ifade eden Ehmed, Minbic hamlesine katılan güçler hangi yere gittilerse bu halk kendilerine direkt kucak açıyor, yardımcı oluyor ve çetelere karşı nelere ve nerelere dikkat etmeleri gerektiği noktasında yol gösteriyor. Biz Demokratik Suriye Meclisi olarak Minbic’in özgürleşmesini Demokratik Suriye’nin temelinin oluşturulması olarak görüyoruz. Çünkü bu kadar zulüm gören bir halk artık yolunu belirlemeyi biliyor. Dışardan bir gücün gelip kendisine hükmetmesini ve kendi yaşamını belirlemesini beklemiyor, istemiyor” diye konuştu.

‘TÜM SURİYE’NİN DAİŞ’TEN TEMİZLENMESİNİ ESAS ALIYORUZ’

Ehmed özellikle de Suriye Ulusal Koalisyonu içinde yer alan bazı güçlerin Minbic’in özgürleşmesi ve halkın kendi kendini yönetmesi yerine DAİŞ’in Minbic’te kalmasını tercih ettiğine dikkat çekerek, şunları ekledi: “Gerçekten artık biz Koalisyonun kimliğinden ve kimi temsil ettiklerinden çok ciddi şüpheleniyoruz. Kendileri dışarda ama o kadar burada DAİŞ kalmasında ısrar ediyorlar. Özellikle de Kürt ismi geçince ‘hükmetmemeliler’ diyorlar. Tabi bunlar Suriye halkının hizmetinde değiller, Türk devletinin projesine hizmet etmeye çalışıyorlar. Demokratik Suriye kimliğinin geleceğinin belirlenmesinde Minbic’in özgürleştirilmesi temel taşlardan birini oluşturuyor. Bundan sonrada Demokratik Suriye Meclisi ve Demokratik Suriye Güçleri olarak DAİŞ neredeyse oranın özgürleştirilmesini önemli buluyoruz. Çünkü DAİŞ çeteleri Suriye içinde oldukça Suriye’de bir istikrarı olması mümkün olmaz. Suriye’nin demokratikleştirilmesi için DAİŞ çeteleri neredeyse orasının özgürleştirilmesi gerekiyor ve bizde bu doğrultuda çalışacağız.”