‘Fitre ve zekatlarımızı talan edilen bölgelerdeki halka bağışlayalım’

Rojava Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mustafa Ocaklı, bu sene fitre ve zekatların talan edilen bölgelerdeki halka bağışlanmasını istedi.

Öz yönetim direnişleri sırasında harabeye dönen ve binlerce insanın mağdur olduğu Sur, Cizre, Silopi, İdil,  Nusaybin, Gever ve Şırnak gibi alanlardaki halk ile dayanışma çağrısında bulunan Rojava Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mustafa Ocaklı, “kampanyalarımız kapsamında 80 bin aileye ulaşarak ihtiyaçlarını karşıladık ancak henüz ihtiyaçları karşılanmayan on binlerce insan var bu nedenle Kutsal Ramazan ayı vesilesi ile fitre ve zekatlarımızla bu insanların ihtiyaçlarına az da olsa cevap olalım” dedi.

Öz yönetim direnişleri sırasında AKP hükümeti tarafından yıkılan ve binlerce insanın mağdur olduğu Sur, Cizre, Silopi, İdil,  Nusaybin, Gever ve Şırnak gibi alanlardaki halk yaralarının sarılması için kardeşlik ve dayanışma elinin uzatılmasını bekliyor.

Başta Sur ve Cizre olmak üzere çatışmalar sonucunda harabeye dönen ilçelerde ciddi bir göç dalgasının yaşandığını belirten Rojava Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mustafa Ocaklık, “Sur’dan göç etek zorunda kalan insanlar Bağlar, Kayapınar ve Yenişehir ilçelerine dağıldı. Biz, yerel yönetimler, siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları ve muhtarlardan oluşan bir koordinasyon oluşturarak çalışmalara başladık. Bu çalışmaların ilk aşaması çatışmalardan kaynaklı göç etmek zorunda kalan aileleri ulaşmaktı. Söz konusu ailelere ulaştıktan sonra ihtiyaçlarını tespit ettik. Sürecin başladığı dönem kış aylarına den geldiğinden o dönemde insanların öncelikli ihtiyacı barınacak yerdi. Bu nedenle mağdur olan aileler için evlerinizi ve gönlünüzü açın başlığı adı altında bir dayanışma ruhu oluşturmaya çalıştık ve başarılı da olduk. Aynı durum Cizre ve Silopi için de geçerli oldu” dedi.

80 BİN AİLENİN İHTİYAÇLARINI KARŞILADIK

“Çatışmalı bölgelerden göç eden insanların hemen hepsi yanına hiçbir eşyasını alamadan sadece üzerindeki kıyafetlerle yıllarca oturdukları evlerini terk etmek zorunda kaldı.” diyen Ocaklık, “Bu nedenle gıda, giyecek, çocuk ve kadın ihtiyaçlarından tutun da ev eşyalarına kadar hemen her şeye ihtiyaç duyuldu. Biz Rojava Yardımlaşma ve Dayanışma derneği olarak merkezi Amed bürosu olmak üzere diğer ilçelerdeki koordinasyonlarla iletişim halinde olarak bir halkımızın ihtiyaçlarını karşılamak için çalışmalara başladık. Elimize ulaşan bilgilere göre Sur, Silopi, Cizre, Nusaybin ve Gever olmak üzere bölgede 500 bin insan göç etmek zorunda kaldı ve biz yaklaşık 6 aylık bir süre içerisinde 80 bin ailenin ihtiyaçlarını karşıladık” şeklinde konuştu.

TEMEL İHTİYAÇLARDAN BİRİ DE BUZDOLABI

Yaz ayları ile birlikte harabeye dönen ilçelerde özellikle buzdolabı ihtiyacının ortaya çıktığını aktaran Ocaklık, “Bu çerçevede Cizre’de 1101 aileyi buzdolabı sahibi yapmak için bir kampanya başlattık ve bu kampanya çerçevesinde 300’ün üzerinde aile buzdolabı sahibi oldu. Ayrıca gönderdiğimiz 100 dolap ise engellenerek ilçeye alınmadığı için ailelere ulaşmadı fakat biz tüm engellemelere rağmen çalışmaya devam edeceğiz”  ifadelerini kullandı.

KARDEŞ AİLE KAMPANYASI İLE BİNLERCE AİLE DAYNIŞMAYA DAHİL OLDU

Kardeş Aile kampanyası ile sadece kan bağı ile değil yürek bağı ile bağlı olan insanların birbirini destek olmaları için koşulları yarattıklarına vurgu yapan Ocaklık, “Kampanyamız süresince sesimizi yükseltmemize destek olan sanatçı, yazar, aydın ve özgür basının katkıları ile çabalarımız uluslararası arenada da ciddi ses getirdi. Düşünün İngiltere’den bir aile kampanyamız sayesinde buradan üç aile ile kardeş oldu ve geçtiğimiz günlerde gelip bu aileler ile tanıştı. Tanışmaları sırasında çok duygusal bir atmosfer ve duyulmaya değer bir diyalog oluştu. Surlu aile “Çığlığımız dünyanın öbür ucundan duyulup cevap olunacaksa varsın her şeyimizi alsınlar bizim için fark etmez” dedi. Buna karşılık İngiltere’den gelen aile ise “Siz bizim her şeyimizsiniz. Sizin bu onurlu duruşunuz karşısında bizim yaptıklarımız okyanusta bir zerre bile etmez” dedi. Bu diyalogdan da anlaşılacağı üzere Kardeş Aile kampanyası ile amacımız mağdur ailelerin çığlığına cevap olabilmektir. Çok az ve kısmen de olsa bunu başardığımızı düşünüyorum. Çalışmalarımız sürecinde Cizre’de 1000, Silopi’de 110, İdil’de 300 aile,  Şırnak’ta 310, Sur’da ise 750 aile kardeş aile edindi ve Kardeş Aile kampanyamız hala devam ediyor” şeklinde konuştu.

RAMAZAN AYI MERHAMET, KARDEŞLİK VE DAYANIŞMA AYIDIR

Bölgede dönüp tüm kötü koşullara rağmen evlerini ve topraklarını sahiplenerek onurlu bir duruş sergileyen binlerce ailenin bu davranışlarının sahiplenmesi gerektiğini belirten Ocaklık, “Halkın bu kararlı duruşu yıkıma karşı çok net bir mesaj içeriyor. Nedir bu mesaj?  Yıkılsa da, yakılsa da, viran edilse de biz yine topraklarımıza gelip burada yaşamı yeniden inşa edeceğiz. İşte bu nedenle imkanı olan tüm insanlara çağrım Kürdistan’daki bu ailelere kardeşlik ellerini uzatmalarıdır. Bir kısım kardeş aile edinirken bir kısım buzdolabı alabilir. Benim bunları yapacak ekonomik imkanım yok diyenler ise bu dolapları yiyecek ile doldurabilir. Bildiğiniz gibi İslam dünyası için kutsal sayılan Ramazan ayındayız. Bu ayın önemi merhamet,  kardeşlik ve dayanışma ayı olmasıdır. Bu nedenle Ramazan ayı vesilesi ile tüm İslam alemine sesleniyorum; dinimiz gereği ihtiyaç sahiplerine bağışlamamız gereken fitre ve zekatlarımızı bu bölgedeki insanlara ulaştırmalıyız” dedi.

...