Gever’de coşkulu HDP mitingi

Gever’de büyük bir coşkuyla karşılanan HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan, “Sandıkta alamadıkları her yere kayyum atadılar. O kayyumlar geldikleri günden beri bulundukları her yeri borç batağına sapladı” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkanı Pervin Buldan ve aralarında Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, İnsan ve Özgürlük Partisi (İYÖP) Genel Başkanı Mehmet Kamaç, Platforma Demokratên Kurd (PDK-Bakur) Genel Başkanı Sertaç Bucak, HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, Hakkari’deki halk buluşmasının ardından Yüksekova ilçesine geçti.

İlçeye 5 km kala, Buldan ve beraberindekiler halay ve sloganlar eşliğinde karşılandı. Konvoy daha sonra ilçe merkezine doğru hareket etti. İlçe merkezinde tur atan seçim otobüsünün selamlanması güzel görüntülerin çıkmasını sağladı. Ev ya da işyerlerinin balkon ve pencerelerine çıkan halk, HDP’lileri selamladı. Cengiz Topel Caddesi üzerinde binlerin katılımıyla mitinge dönüşen buluşmada, “HDP halktır, halk burada” sloganları atan kitlenin coşkusu doruğa ulaştı.

7’den 70’e herkesin akın ettiği buluşmada, onlarca zırhlı araca ve polis halkın coşkusunu engelleyemedi. Gençlerin hoplaya zıplaya halay çektiği buluşmada, HDP’nin cezaevindeki eski vekilleri, il, ilçe eşbaşkanları ile yöneticilerinin isimleri okunarak selamlandı.

Gever Belediyesi eşbaşkan adayları Remziye Yaşar ve İrfan Sarı’nın halkı selamlamasının ardından Buldan konuştu.

“Gever seninle gurur duyuyor” sloganlarıyla karşılanan Buldan, “Biz sizinle gurur duyuyoruz. Bugün Gever’de olmaktan büyük onur duyuyoruz” diye cevap verdi.

Buldan, “İnanın her yerde gittiğimiz her yerde aynı coşku, aynı karar var. Bugün burada da aynı kararlılığı gördük. Gever buradan kararını vermiş, 31 Mart’ta sandıklarda öyle bir oy oranıyla belediye eşbaşkanlarını seçecek ki o kayyum arkasına bakmadan gidecek. Gever, her zaman tarih yazmıştır, bu seçimde de bir kez daha seçim yazacak. Bizi inkar edenlere, sizin iradenizi tanımayanlara 31 Mart tarihinde sandıklarda büyük bir ders vereceksiniz. En az yüzde 90. Çünkü bu iktidar Kürtlere sadece yoksulluğu, işsizliği reva gördü. Bu iktidar Kürtleri hiçbir zaman tanımadı, iradesini tanımadı. Seçtiğiniz belediye eşbaşkanlarının yerine kayyum atadı. Seçtiğiniz milletvekillerini, Selahattin Demirtaş’ı Abdullah Zeydan’ı ta Edirne’ye gönderdi. Bu ilin seçtiği Selma Irmak’ı Kandıra’ya gönderdi. Ve en son yine sizin 24 Haziran’da seçtiğiniz Leyla Güven cezaevindeyken seçildi. Ancak, şu anda Sevgili Leyla bu ülkenin geleceği için, bu ülkenin demokrasi, özgürlüğü için 117 gündür bedenini açlık grevine yatırdı” diye konuştu.

Buldan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sevgili Leyla’nın ve diğer arkadaşlarımızın açlık grevinde olmasının tek bir talebi var. O talep bu ülkenin yasalarına uyulmasıdır. Arkadaşlarımız, İmralı’da Sayın Öcalan’ın ailesi ve avukatlarıyla görüştürülmesi için bedenlerini açlığa yatırdı. Ancak, bunları görmeyen bir iktidar var, tam anlamıyla 3 maymunu oynayan bir iktidar var. O iktidar Türkiye halklarını her gün tecrit altında kalmasına neden oluyor. Çünkü tecrit bugün Türkiye’nin her yerine uygulanıyor. Ve bugün cezaevleri sadece siyasetçilerle değil, bu ülkede barış isteyen gazetecilerle, akademisyenlerle dolu, demokrasi isteyen insan hakları savunucularıyla dolu. Cezaevlerinde artık yer kalmadı. Türkiye’nin her yerini açık bir cezaevi haline getirdiler. Çünkü bunu önümüzde çıkan barikatlarda görüyoruz. Tanık oldular ki nerede olursa olsun insanlarımız HDP’nin yanındadır, HDP ile birliktedir.”

Atanan kayyumlara da dikkat çeken Buldan, “Sandıkta alamadıkları her yere kayyum atadılar. O kayyumlar geldikleri günden beri bulundukları her yeri borç batağına sapladı. Bugün Gever belediyesinin 1 trilyon borcu var. Belediyelere ait arsaları parsel parsel sattılar, işçileri attılar, Kürt halkının değerlerini yıktılar, kadın kurumlarımızı kapattılar. Ama hiçbir zaman kuşkunuz olmasın seçilen eşbaşkanlarımzı size hizmet için geliyorlar. Kayyumlara en büyük dersi bizler sandıklarda vereceğiz, irademizle, kararlılığımızla vereceğiz. Bugün bizi yok sayan Recep Bey, çıktığı her yerde sadece HDP’den bahsediyorlar, gece yatıyorlar HDP diyorlar, sabah kalkıyorlar HDP diyorlar. Çünkü HDP’nin siyasetinden korkuyorlar. Bize bu ülkeden çıkın diyorlar. Kendisini Maho ağa sanıyor. Sanki bu köyün ağası kendisidir. Oysa biz her yerdeyiz, bizi sökemezsiniz, bizi atamazsınız. Bu ülkeden gidecek olan kim biliyor musunuz AKP ve Recep Tayyip Erdoğan” diye konuştu.

AKP’yi bir tabela partisi haline getireceklerini dile getiren Buldan, “Bütün partiler bitti, şu anda engellemeye rağmen ayakta kalan tek parti HDP’dir, biziz, sizsiniz. Biz sadece belediyeleri kazanmakla yetinmeyeceğiz, bu ülkeye toplumsal barışı AKP’ye rağmen getireceğiz. Çünkü bu ülkenin, barışa, kardeşliğe ihtiyacı var. Çünkü, Hakkari’den Edirne’ye bu mücadeleyi el ele omuz omuza veriyor” dedi.

“31 Mart’ta bu coşkunun sandıklara yansıyacağından hiçbir kuşkumuz yoktur” diyen Buldan, şu çağrıyı yaptı: “Onun için 31 Mart’a kadar herkesin yüreğine gireceğiz. Herkese HDP bu ülkenin teminatıdır, güvencesidir. Bunu anlatacağız. Onun için sizlerden tek bir ricamız var; 31 Mart tarihine kadar herkesi ikna edelim.”

Buldan yarın Van'ın Başkale ve Gevaş ilçelerinde olacak.