GÖRÜNTÜLÜ

Güler: Siyasi soykırım boşa çıkacak, halkımız kendisini yönetecek

Van Yerel Yönetimler Birliği Eş Başkanı Güler, AKP'nin Serhat bölgesinde DBP’li Belediyelere yönelik siyasi soykırım operasyonları ile iradelerini kırmak istediğine dikkati çekti. Baskı ve saldırıların boşa çıkacağına vurguladı.

AKP devleti tarafından, Kürdistan’da DBP’li belediyelere yönelik başlatılan siyasi soykırım operasyonları kapsamında şu ana kadar en fazla belediye eş başkanı ve meclis üyesi tutuklanan, görevden uzaklaştırılan il Van olurken, genel olarak Serhat bölgesi operasyonların yoğunlaştığı bölge olarak dikkati çekiyor. Van’da şimdiye kadar dört belediye eş başkanı ve çok sayıda belediye meclis üyesi tutuklanırken, üç belediye eş başkanı ve yine çok sayıda belediye meclis üyesi de görevden uzaklaştırıldı. 

Van Yerel Yönetimler Birliği ve Başkale Belediyesi Eş Başkanı İhsan Güler, artan siyasi soykırım operasyonlarını ANF'ye değerlendirdi.

'KCK OPERASYONLARINI AŞAN BİR BASKI VAR'

Van’da son aylarda, kendisinin de tutuklandığı 'KCK Operasyonları' sürecinde yaşanan baskı ve tutuklamaları da aşan bir sürecin devreye sokulduğunu söyleyen Güler, Van merkezli olarak özellikle Serhat'ın bu operasyonların en fazla hedefinde olan bölge olduğunu kaydetti. 

EN ÇOK GÖREVDEN UZAKLAŞTIRMA VE TUTUKLAMA VAN’DA 

Güler, Van’da şu ana kadar sürdürülen siyasi soykırım operasyonları kapsamında dört ilçe belediye eş başkanları ile birlikte çok sayıda belediye meclis üyelerinin tutuklandığını ve görevden uzaklaştırıldığını ifade ederek, şu bilgileri verdi: 

"Dört ilçemizin belediye eş başkanları tutuklandı. Bunlardan Edremit Belediyesi Eş Başkanı Rojbin Çetin, Erciş Belediyesi Eş Başkanı Diba Keskin, Özalp Belediyesi Eş Başkanı Handan Bağcı halen tutuklu bulunurken, Çatak Belediyesi Eş Başkanı Evin Keve, önceki gün çıkarıldığı mahkemece tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edildi.

İpekyolu Belediyesi Eş Başkanı Aygül Bidav, Erciş Belediyesi Eş Başkanı Abdurrahim Çağan ve Edremit Belediyesi Eş Başkanı Abdulkerim Sayan hakkında ise tutuklama kararı çıkarıldı ve görevden uzaklaştırıldılar. Yine onlarca meclis üyesi arkadaşımız da aynı şekilde görevden uzaklaştırıldı ve haklarında tutuklama kararı verildi."

'TEK BİR HUKUKİ GEREKÇE YOK'

Tutuklama, gözaltı, görevden uzaklaştırma şeklinde gelişen siyasi soykırım uygulamalarının hukuki dayanaktan yoksun, Kürt halkının siyasi iradesini kırmaya dönük olduğuna işaret eden Güler, arkadaşlarının tutuklama gerekçeleri arasında tutuklanmayı gerektirecek tek bir hukuki dayanak bulunmadığına vurgu yaptı. Güler, Çatak Belediyesi Eş Başkanı Keve’nin tutuklanma gerekçesinin iddianamede, “İlerde gelişebilecek öz yönetim çağrılarına engel olmak" şeklinde olduğunu belirterek, bu durumu "hukuki skandal" olarak nitelendirdi. 

'AKP'NİN GERİLEDİĞİ YERLERDE OPERASYON ARTIYOR'

Van başta olmak üzere Serhat bölgesinin AKP tarafından bilinçli olarak hedef seçildiğine değinen Güler, Van ve özellikle Erzurum, Muş ve Bingöl gibi Serhat illerinde AKP'nin son seçimlerle birlikte ciddi bir gerileme içerisinde olduğunu kaydetti. Güler, “Yapılan siyasi soykırım operasyonları AKP’nin Kürt halkına her alanda açtığı savaşın yanı sıra özel olarak bu bölgelerde Kürt Özgürlük Hareketi'nin giderek gelişen yükselişini engellemeye dönük olarak gelişiyor” dedi. 

'SERHAT HALKININ İRADESİNİ KIRAMAZLAR'

Güler, yıllarca özel uygulama ve sindirme politikaları ile Serhat halkını sindirmeye çalışan sisteme karşı Serhatlıların özgürlük mücadelesine akın ettiğini, son seçimlerde Serhat halkının elde ettiği başarı ile bu gelişmeyi taçlandırdığını söyledi. AKP devletinin Serhat halkının gelişen bu iradesini belediyeler üzerinden sindirmeye çalıştığının altını çizen Güler, “Ancak Kürdistan ve Serhat halkının gelişen, büyüyen iradesini asla kıramazlar” mesajını verdi. 

SAVAŞ MEDYASI ELİYLE SALDIRI ZEMİNİ YARATILIYOR'

AKP’nin savaş medyası eliyle DBP belediyelerinin çalışmalarını kriminalize etmek için akla hayale gelmeyecek komplolar ürettiğine de dikkati çeken Güler, savaş medyasına servis edilen haberlerin hiçbirisinin gerçeği yansıtmadığını söyledi. Güler, bu haberlerle belediyelere, Kürt halkının siyasi iradesine yönelik saldırılara zemin yaratıldığını ve kamuoyunun aldatıldığını belirtti. 

'MÜFETTİŞLER, KAYYUMLAR İLE SONUÇ ALAMAZLAR'

İftira ve karalama politikasının bir nedeninin de kayyum atama amacıyla yapıldığını dile getiren Güler, belediyelerinin zaten aylardır müfettişler yoluyla kıskaca alınmak istendiğini ancak şeffaf belediyecilik ve yaptıkları her çalışma konusunda hesap verebilirlik içerisinde oldukları için bu tür baskıların da sonuç vermediğini kaydetti. Güler, şu ana kadar müfettişlerin her türlü zorlamaya rağmen hiçbir yolsuzluğa, hukuk dışılığa rastlamadığının altını çizdi.

'KÜRT HALKI KENDİSİNİ YÖNETECEK'

"Halkımız bu süreçte yanımızdadır, kimse kalmasa bile halkımız belediyelerini yönetecektir” diye konuşan Van Yerel Yönetimler Birliği ve Başkale Belediyesi Eş Başkanı İhsan Güler, her türlü baskı ve saldırının boşa çıkarılacağını ve Kürt halkının kendi kendisini yöneteceğini vurguladı.