GÖRÜNTÜLÜ

Güney Kürdistan halkı HDP'ye sahip çıkıyor

HDP ve Kürt halkına dönük siyasi soykırım, Güney Kürdistan'ın birçok merkezinde de protesto edildi.

HDP Eş başkanları ve vekillerinin tutuklanmasını ve Türk askerinin Güney Kürdistan bölgesinde bulunmasını protesto etmek için günlerce durmayan Güney Kürdistanlılar her gün protesto eylemi gerçekleştirmektedir.  

DAKOK

Kerkük iline bağlı Dakok ilçesinde Kürdistan Özgür Toplum Hareketi'nin (Tevgera Azadi) organize ettiği eyleme, Güney Kürdistanlı partiler, YNK, KDP, Kürdistan Emekçiler Hareketi'nin (Hızbê Zehmetkeşan Kürdistan) yanı sıra PYD temsilcileriyle birlikte yüzlerce Dakoklu katıldı. 
Halk, ilçe meydanından Minare Parkı'na kadar yürüyüş düzenledi.
Eylemde okunan ortak açıklamada, eş genel başkan ve vekillerin derhal serbest bırakılması istendi. Ayrıca, Türk askerinin Güney Kürdistan'daki varlığına karşı birlikte hareket etme çağrısı yapıldı.

SÜLEYMANİYE

Süleymaniye’nin Qeladizê kasabasında halk, AKP’nin HDP ve Kürt halkına yönelik siyasi soykırımına karşı yürüdü. 
Tevgera Azadi, Goran Hareketi, Kürdistan Yurtsever Gençler Topluluğu, PYD, Kürdistan Sosyalist Partisi ve Doğu Kürdistanlı sivil siyasi aktivistlerin katıldığı yürüyüş, Baxê Gişti Parkı’ndan başlayarak kasaba merkezine kadar devam etti. 
Eylemde Tevgera Azadi adına bir konuşma yapan Said Xalid, “Türk devleti Kürt halkının Rojava’da elde ettiği kazanımlara hiçbir şekilde tahammül edememiş ve bu nedenle Rojava sınırını ihlal etmiştir. Kuzey Kürdistan’da ise özgür Kürt basınına yönelik kapatma ile başlayan saldırılarını belediye eşbaşkanlarının tutuklanması ile sürdürmüş ve son olarak HDP eşbaşkan ve milletvekillerinin tutuklanması ile zirveleştirmiştir" diye konuştu.
Xalid, "Güney Kürdistan Türk mallarının satıldığı bir pazar haline gelmiştir. Tüm Türk mallarını boykot edeceğiz. Ayrıca Kürdistan bölgesinde birçok Türkiye şirketi bulunmaktadır. Yine Türk devletinin bölgedeki askeri üsleri de artmaktadır. Kürt halkı Türkiye’nin bu uygulamalarını artık kabul etmemelidir" dedi.
Eylemde ayrıca Goran Hareketi adına da Mihemed Osman bir konuşma yaptı. Osman, HDP'nin direnişini selamlayarak, "Tüm politikacılara, sivil toplum örgütleri ve insan hakları kurumlarına AKP hükümeti ve Türkiye üzerindeki baskılarını arttırma çağrısında bulunuyoruz" diye belirtti.
Süleymaniye’nin Pencêwin ilçesinde de siyasi soykırım protesto edildi. 
Tevgera Azadi öncülüğünde gerçekleştirilen eyleme YNK, Goran Hareketi ve İslami Birlik Partisi (Yekgirtuya İslami) temsilcileri de katıldı. 
Eylemde yapılan ortak açıklamada şunlar ifade edildi:
“Türk hükümetinin bu tutuklama uygulamaları, birlikte yaşam kanunlarının çiğnenmesidir. Türkiye’nin bu planlarını yasal yollardan çökertmek hepimizin görevidir.
Türk devleti en kısa zamanda arkadaşlarımızı serbest bırakmalıdır. Tüm siyasi taraflar halkımıza yönelik saldırılar karşısında en kısa zamanda tutum ortaya koymalıdır. Kürdistan bölge hükümeti Türkiye ile olan ilişkilerini gözden geçirmeli ve Türkiye’nin Güney Kürdistan’daki faaliyetlerine son vermelidir. Türk ordusu Güney Kürdistan topraklarından çıkmalıdır.”
Süleymaniye’nin Seyid Sadıq ilçesinde dün akşam Tevgera Azadi öncülüğünde gerçekleştirilen eylemle de siyasi soykırım protesto edildi.
Seyid Sadıq Kaymakamı Diyari Refiq, eylemdeki açıklamasında şöyle dedi: “Seyid Sadıq halkı olarak AKP hükümeti ve Erdoğan’ın Kürt halkının elde ettiği ve edeceği başarıları engellemeyi amaçlayan bu uygulamalarını şiddetle kınıyoruz. HDP eşbaşkan ve milletvekillerinin bir an önce serbest bırakılmasını talep ediyoruz.” 

HEWLÊR

KDP asayişinin tüm engellemelerine rağmen Hewlêr’in Çoman ilçesinde dün öğleden sonra HDP eşbaşkan ve milletvekillerinin ve belediye eşbaşkanlarının tutuklanması protesto edildi. 
Eyleme katılan tüm taraflar adına hazırlanan açıklamada, Erdoğan’ın hayallerinin gerçekleşmeyeceği ifade edilerek, Türk devletinin her gün Kürt halkını katlettiği ve Güney Kürdistan topraklarını işgal etmek istediği belirtildi. 
Açıklamada, "Tüm bunlar karşısında Erdoğan’ın Türkiye ve Kuzey Kürdistan’da amaçladığı ‘Tek dil, tek millet, tek bayrak’ hayallerinin gerçekleşmesine izin vermemeliyiz" denilerek, ulusal birlik çağrısında bulunuldu.
Eylemde konuşan YNK Çoman Komitesi Sorumlusu Lokman Werdi de YNK’nin HDP ve Kuzey Kürdistan halkına olan desteğini dile getirerek HDP eşbaşkan ve milletvekillerinin tutuklanmasını sert bir şekilde kınadıklarını ifade etti.
Öte yandan YNK Genel Sekreter Yardımcısı Berhem Salih de beraberindeki heyetle birlikte HDP Hewlêr Temsilciliği'ne destek ziyaretinde bulundu. 
 

...