Güney Kürdistan petrolü artık Türkiye yerine İran’a akacak

Güney Kürdistan hükümeti ile İran devleti petrol satışı konusunda anlaştı. Buna göre, Güney Kürdistan’dan İran’a günde 250 bin varil petrol akışı olacak.

Güney Kürdistan Doğal Kaynaklar Bakanı Yardımcısı Taha Zengene, İran devleti ile yeni bir  petrol antlaşmasına vardıklarını duyurdu.  

Bir televizyon kanalına konuşan Zengene, Türkiye ile yapılan elli yılık petrol  anlaşmasının Kürtlerin çıkarına olmadığını belirterek, İran ile yapılan anlaşmanın Temmuz ayının ilk haftasında imzalanacağı aktardı.

TAHRAN'DA İMZALANACAK

Anlaşmanın detaylarını paylaşan Bakan Yardımcısı, imzanın ardından İran devletinin desteği ile boru hattının döşenmesine başlanacağını, Güney Kürdistan’dan İran’a günde 250 bin varil petrol akışının sağlanacağını kaydetti.  Zengene’nin açıklamasına göre, Kerkük petrolü Doğu Kürdistan’ın  Kirmanşah şehri üzerinden İran’a aktarılacak.  

Güney Kürdistan Tahran Elçisi Nazem Dabbagh ise anlaşmanın Tahran’da imzalanacağını bildirdi.

CİDDİ ETKİLERİ OLACAK

Bu arada, söz konusu anlaşmanın yürürlüğe girmesi ile birlikte Güney Kürdistan’dan Türkiye üzerinden günlük olarak dünyaya dağılan 500 bin varil petrol akışı bundan ciddi bir şekilde etkilenecek. Ayrıca Kerkük-Ceyhan boru hattındaki günlük petrol akışının da bu anlaşmadan sonra azalacağı tahmin ediliyor.