GÖRÜNTÜLÜ

Güney Kürdistanlı aydınlar: Rojava federasyonu tüm Kürtlerin kazanımıdır

Güney Kürdistanlı aydınlar, Rojava’daki kazanımların gelecekte Güney Kürdistan’ın kazanımlarının korunması için de bir dayanak olduğuna dikkat çekerek, Güney Kürdistan hükümetini Rojava’ya ve ilan edilen demokratik federasyona destek vermeye çağırdı.

Rojava-Kuzey Suriye Federasyonu’nun tüm Kürtlerin kazanımı olduğunu ve dolayısıyla bütün Kürtlerin desteklemesi gerektiğini kaydeden Güney Kürdistanlı aydınlar, “Güney Kürdistan yönetimi, Kürdistan’a düşman olan devletlere ve güçlere değil, Kürtlere sırtını yaslamalıdır” dedi.

Kuzey Suriye’nin farklılıkların çok fazla ve iç içe olduğu bir bölge olduğunu söyleyen Kürt aydınlar, ilan edilen federasyon çözümünün, Ortadoğu krizinin çözümünde en iyi model olduğuna dikkat çekti.

BURHAN HECİ SÜLEYMAN: ROJAVA ÇÖZÜM MODELİNİ HERKES DESTEKLEMELİ

 

 

Ajansımıza konuşan Hewal Gazetesi Başyazarı Burhan Heci Süleyman, Rojava-Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu’nun Kürtlerin geleceği açısından son derece önemli olduğunu söyleyerek, “Her bir Kürdün bulunduğu yerde Rojava’da ilan edilen federasyona destek vermesi gerekir” şeklinde konuştu.

“Federasyon ilanı, hepimiz biliyoruz ki oldukça zorlu bir dönemin, mücadelenin sonrasında ortaya çıkarılan bir kazanımdır” diyen Süleyman, bu başarının DAİŞ ve benzeri çete grupların yanı sıra Türk devleti ve bölge güçlerinin saldırılarına rağmen gelişmesinin oldukça önemli olduğunu kaydetti.

‘DÜŞMANA DEĞİL KARDEŞLERİMİZE SIRTIMIZI YASLAYALIM’

“Rojava’daki kazanımlar gelecekte Güney Kürdistan kazanımlarının korunması için de bir dayanaktır” diyen Kürt aydını, Güney Kürdistan hükümetine şu çağrıyı yaptı: “Rojava federasyonuna destek vermek Güney Kürdistan hükümetinin de sorumluluğudur. Onun için Güney Kürdistan yönetimi, Kürdistan’a düşman olan devletlere ve güçlere değil, Kürtlere sırtını yaslamalıdır”

Kuzey Suriye Federasyonu’nun farklılıkların çok fazla ve iç içe olduğu bir bölge olduğunu vurgulayan Süleyman “Bu bakımdan Ortadoğu’da yaşanan sorunların çözümüne de en iyi modeldir. Bu çözüm modeliyle bölgedeki halklar eşit, özgür ve şiddetten uzak bir şekilde kendi yaşamlarını sürdürebilirler. Siyasi, ekonomik ve toplumsal sistemlerini bu model içinde rahatlıkla geliştirebilirler. Gerçekçi çözüm, adil ve birlikte yaşam budur” dedi.

SEYİT MUHAMMED: FEDERASYON EN GERÇEKÇİ ÇÖZÜMDÜR

 

 

 

“Hem bölge hem de dünya koşulları içinde sorunların çözümünde en gerçekçi model olarak Kürtler federasyonu tercih ettiler. Bu oldukça önemli bir tercihtir” diyen Kürt aydın Seyit Muhammed ise şöyle konuştu: “Kuzey Suriye- Rojava Federasyonu’nu kutluyorum. Kürtler federasyon ya da bağımsızlık ilan etme haklarına sahipler. Ancak bölgedeki mevcut durumda en iyi model federasyon oluyor. Rojava’da Kürtler kendi öz güçleriyle her türlü saldırıya karşı çok çetin bir mücadele yürüterek federasyonu ortaya çıkardılar. Örneğin Kobanê başta olmak üzere Rojava’da çok kahramanca bir direniş geliştirildi. Bu direniş, Kürtlerin haklarını elde etmeleri açısından son derece tarihidir. Bu direniş halen devam ediyor.”

Hem bölge devletlerinin hem de uluslararası güçlerin bu oluşuma saygı göstererek tanımaları gerektiğini söyleyen Muhammed, Güney Kürdistan bölgesel hükümetinin de her türlü yardımı sunması gerektiğini kaydetti ve ekledi: “Çünkü bu, tüm Kürtlerin kazanımıdır. Bu kazanımın güçlenmesi açısından Güney Kürdistan Hükümeti de üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmelidir.” 

...