Hakkari'de 'güvenlik' çukurları

Hakkari’de bulunan onlarca yayla, köy ve merkezdeki bazı mahallelerin yolları 'güvenlik' gerekçesiyle çukur kazılarak, taşlar dökülerek ulaşıma kapatıldı. Bunlarla da yetinmeyen devlet, bazı köy yollarına ise çelik kapı koydu.

Türk işgal güçleri, Hakkari’nin Karşıyaka Mahallesi ile birçok köy, mezra ve yayla yoluna çukurlar kazarak veya taşlar dökerek, yurttaşların ulaşımını engelliyor. Hakkarililer, çukur kazılmasının şehir merkezine kadar taşınmasına tepkili.

Hakkari’de yurttaşların her yıl hayvanlarını götürdüğü ve kuzu kırpma şenliklerinin yapıldığı başta Berçelan Yaylası ile onlarca yayla 'güvenlik' bahanesiyle yasaklandı. Bu yayların yollarına da çukur kazılarak ulaşımı da engelleniyor. Hakkari’ye bağlı 11 köyün (Valto, Tare ve Orite gibi) yollarına çukur kazılarak, gidiş-gelişler bloke ediliyor. Hayvancılık yapılan bazı  mezralar ise 'yasak bölge' ilan edilerek yurttaşların girişine kapatıldı.

KÖYLERİ BOŞALTMAK İSTİYOR

Daha önce bombalanan Xezalke köyü ise boşaltılmak isteniyor. Devlet, Xezalke köyünü bilinçli bir şekilde bombalayarak; köylüleri bu şekilde korkutup boşaltmayı hedefliyor. Köyün yollarına çukur kazıldı.

KÖY YOLUNA ÇELİK KAPI

Çukur ve taşla yetinmeyen devlet, Çelê'ye (Çukurca) bağlı Kuroşino yoluna ise çelik kapı yerleştirdi. Kuroşino köyüne giriş ve çıkışlar belli saatlerde yapılıyor. Kuroşino köyünün güzergahında bulunan; geçimlerini hayvancılık ve arıcılıkla sağlayan 11 köyün yolunda da çukur kazıldı, 'yasak bölge' ilan edildi. Etraflarına, aralıklarla hem havadan bombardıman yapılıyor hem de bölgede bulunan karakollardan top atılıyor.

DEVLET CİNNET GEÇİRİYOR

Artık köy, mezra ve yayla yollarını yetersiz bulan Türk devleti, Hakkari merkezdeki Karşıyaka Mahallesi'nin bazı yollarına da çukur kazdı. Devletin artık cinnet geçirdiğini, çukurlarını şehir merkezine kadar taşıdığını belirten yurttaşlara göre; devlet, artık ne yapacağını bilmiyor, şaşırmış durumda. Burada işgalci olduğunun farkında ve korkuyor.