Hakkari devletsiz daha bereketli

Hakkarililer, hiçbir yatırım yapmayan devletin tüm olanaklarıyla geçimlerine de kastetmesine rağmen bereketli toprakları ve azimleri sayesinde ayakta duruyor.

Colemêrg'in (Hakkari), iklimi ve coğrafi konumu her türlü meyve ve sebzeye imkan veriyor. Hakkari bölgesinde elma, erik, vişne, kiraz, ceviz ve üzüm gibi birçok meyvenin yanı sıra domates, biber, salatalık gibi onlarca sebze yetişiyor. Yurttaşlar, yetiştirdikleri sebze ve meyveler ile bütün engellemelere rağmen yaptıkları hayvancılık sayesinde Türk devletine ihtiyaç duymadan yaşıyor.

Köylerde çiftçilik yapan yurttaşlar, Hakkari’de toprağın çok bereketli olduğunu belirterek, şunları söylüyor: “Kimseye muhtaç olmadan kendi ürünlerimizi kendimiz yetiştiriyoruz. Topraklarımızda her türlü meyve ve sebzeyi yetiştiriyoruz. Yetiştirdiğimiz ürünlerin bir kısmını yaz aylarında tüketiyoruz, bir kısmını kışa aylarına hazırlıyoruz, fazla kalan ürünleri ise satıyoruz. Burada, kendi topraklarımızda devlete ve dışa bağımlı olmadan kendi üretimimizi kendimiz yapıyoruz. Bahçe ve tarlalarımızda çeşitli meyve ve sebze yetiştiriyoruz. Özellikle Hakkari’de hemen hemen tüm meyve ve sebzeler yetişir. Hakkari, meyve ve sebze üretiminde kedi kendine yetebildiği gibi fazlasını da satıyor. Biz buradan, devlete ihtiyaç duymadan kendi üretimimizi kendimiz yapıyoruz.”

Hayvancılık yapan yurttaşlar ise kış ayları için hazırlıklarını sürdürüyor. Yazın sıcağına aldırış etmeyen yurttaşların bir kısmı ot biçerken, bir kısmı da biçilen otları topluyor. Köylüler ot biçmede bazen birbirlerine yardım ediyor ama yetmeyince tırpancılar çalıştırılıyor. Tırpancılar ise günlüğü 150 liraya çalışıyor. Devletin yaylaları yasaklaması nedeniyle kendi köylerindeki toprakları daha çok değerlendirmeye başladıklarını anlatıyor.