HDP'den AKP'ye 'Cizre' soruları

HDP, BM'nin Cizre'de insanların yakıldığını açıklamasının ardından konuyu Meclis'e taşıdı.

HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encu, Birleşmiş Milletler'in (BM), "Devlet güçlerince Cizre'de insanların yakıldığı" yönündeki dünkü açıklaması üzerine soru önergeleri verdi.
Encu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na verdiği önergesinde, "Şırnak’ın Cizre ilçesinde toplamda 5 defa ilan edilen sokağa çıkma yasağının sonuncusu 14.12.2015 tarihinde ilan edilmiş, bu yasak sırasında kimliği belirlenen 173 kişi ve kimliği henüz belirlenmeyen 78 kişi ile birlikte 251 kişi yaşamını yitirmiştir" bilgisini paylaştı.

İÇİŞLERİ VE DIŞİŞLERİ'NDEN YANIT BEKLENİYOR

Encu, Çavuşoğlu'ndan şu sorularına yanıt istedi:

"Sokağa çıkma yasaklarının uygulandığı il ve ilçeleri ziyaret etme talebiyle uluslararası kuruluşlardan kaç başvuru yapılmıştır? Başvuruda bulunan kurumlar arasında BM’ye bağlı olan kurumlar hangileridir? Başvurulara ne şekilde cevap verilmiştir? Başvuruda bulunan kurumlar hangi tarihlerde ne kadar süreyle bölgede bulunmuşlardır? Yasaklı mahallelerin içine kadar girip gözlem yapan ve bölge halkıyla görüşen uluslararası kurum yetkilileri var mıdır? Var ise kimlerdir? Bu gözlem ve görüşmeler hangi tarihlerde yapılmıştır? BM'nin İnsan Hakları Yüksek Komiserinin Türkiye hükümetinin bölgeyi ziyaret etmek isteyen BM’nin bazı organlarına yanıt vermemesinin gerekçesi nedir? Söz konusu yanıtın verilmemiş olması, bölgede yapılanların karanlıkta kalması durumunu mümkün kılmak için midir?"

Encu, İçişleri  Bakanı Efkan Ala  tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği önergesinde ise şu sorularına yanıt istedi:

"Bakanlığınıza ya da bağlı kurumlarınıza yasaklı bölgelerde inceleme talebiyle başvuruda bulunan uluslararası gözlemci heyetler hangileridir? Hangi tarihlerde başvurmuşlardır? Başvuruda bulunan uluslararası gözlemci heyetlere ne şekilde cevap verilmiştir? Gözlem ve incelemede bulunmasına izin verilen heyet sayısı kaçtır? Bunların isimleri nedir? Gözlem ya da inceleme amacıyla bölgeye gidip girişlerine izin verilmeyen ve yurt dışı edilen kişi sayısı kaçtır? Yasaklı ilçelere girişi engellenen ve yurt dışı edilen yabancı gazeteci sayısı kaçtır? Başta yaşam hakkı olmak üzere her türlü hak ihlali, yargısız infaz ve işkence şikayetiyle savcılıklara başvuran kişi sayısı kaçtır?
Açıklamada belirtilen Cizre’de güvenlik güçlerince kuşatılan üç bodrum katına sığınmış ve burada güvenlik güçlerince yakılarak öldürüldükleri iddia edilen 100 kişinin kimlikleri tespit edilmiş midir? Bu kişilerin isimleri nelerdir? Cizre’de 100 kişinin yakılarak öldürülmesi iddialarıyla ilgili olarak güvenlik güçleri hakkında başlatılmış bir soruşturma var mıdır? Yok ise niçin bir soruşturma başlatılmamıştır? Şimdiye kadar uygulanan sokağa çıkma yasakları ve gerçekleştirilen operasyonlar bölgede yaşayan halkı korumak ve kamu güvenliğini sağlamak gerekçesi ile yapılıyorsa şimdiye kadar yaşanan sivil can kayıplarının gerekçesi nedir?"