HDP futboldaki ırkçılığa karşı Meclis Araştırması önerdi

HDP, Türkiye futbolundaki ırkçılık ve ayrımcılığın önlenmesi için Meclis'in devreye girmesini istedi. Konuya ilişkin araştırma önergesi veren HDP'li Baluken, AKP ve TFF'nin rolüne dikkati çekti.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Türkiye futbolunda yükselen ırkçılık ve ayrımcılığa ilişkin, Meclis Araştırması talebinde bulundu.
Baluken, araştırma önergesinin gerekçesinde, "Türkiye futbolu son dönemlerde sportif başarıları ile değil, saha içi ve saha dışı olaylar ile, futbolun kötü yönetimi ile, ayrımcılık ve ırkçılık ile anılmaktadır. Ülkemizde futbol uzun zamandan beri endüstrileşmiştir. Endüstrileşmeye karşı toplumun hizmetine sunulmuş futbol anlayışının yerleştirilmesi için ilgili mercilerce gerekli tedbirler ve politikalar sağlanmadığından ötürü futbolun büyük maddi kaynakların döndüğü bir yarış alanı ve ölüm-kalım mücadelesi olarak algılanması söz konusu olmuştur" dedi.

'TFF SUÇ İŞLİYOR'

Futbolun, ırkçılık ve ayrımcılığın derinleştirilerek toplumsal normaliteye dâhil edilmeye çalışıldığı bir alan haline geldiğine vurgu yapan Baluken, şu örnekleri verdi:
"Amedspor taraftarları 'Çocuklar ölmesin, maça gelsin' gibi dünyanın neresinde dillendirilse ödül alacak bir talepte bulundukları için TFF tarafından cezalandırılabilmektedir. Yine Amedsporlu futbolcular barış istedikleri için centilmenliğe aykırı davranış gibi bir gerekçeye sığınılarak cezalandırılmaktayken, esasında, barış isteyeni cezalandıran makamların kendilerinin cezalandırılması gerekliliği açık ve net ortadadır.
Amedspor’a uygulanan bu baskıların yanı sıra Cizre’de vahşet bodrumlarında katledilen yurttaşlarımızın öldürülmesine vahşeti onaylayıcı atıfta bulunan pankartların çeşitli stadyumlarda asılmasına izin veren TFF, bu suça ortak olarak tarafsızlığını, adilliğini, sportifliğini, centilmenliğini yitirmiş, suç işler bir pozisyona düşmüştür.  Futbolda Amedspor’u hedef haline getiren ırkçı ve ayrımcı yaklaşımlar, yazılamalar, baskılar ceza konusu yapılmayarak, ırkçılık ve ayrımcılık suçları TFF tarafından da üstlenilmiştir. Yine TFF’nin öfkeyi kabartması sebebiyle en son 24 Nisan 2016 tarihinde Ankara’da Amedsporlu futbolcular ve yöneticilere yönelik ölümcül saldırılar gerçekleştirilmiş, çok sayıda yönetici yaralanmıştır."

'AKP SİYASİ RANT DEVŞİRMEK İSTEDİ'

Baluken, Konya'da milli maç esnasında Ankara Katliamı'nda hayatını kaybedenler anılırken, tribünlerden protesto seslerinin gelmesini de örnek gösterdi. "AKP hükümeti sportif faaliyetlerle ilgili sorunları çözmek yerine kendisine bu alandan siyasi rant devşirmek istemiştir" diyen Baluken, şunları ekledi: "AKP hükümetinin, bir taraftar grubu olan Çarşı grubunu akıl dışı ithamlarla darbeye teşebbüsle suçlaması, Vodafone Arena stadının açılışına takımın gerçek taraftarlarının alınmayarak, stat açılışının siyasi bir şova dönüştürülmeye çalışılması sporu siyasi ranta tahvil etme örnekleri olarak önümüzde durmaktadır."
Futboldaki 'kara tablo'da Türkiye Futbol Federasyonu'nun da başat aktörlerden biri olduğunu belirten İdris Baluken, konuya ilişkin HDP adına Meclis Araştırması açılmasını talep etti.