HDP ve DBP Amed il ve ilçe yöneticileri 28 gün sonra adliyede

Amed'de yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan ve aralarında HDP, DBP il ve ilçe eş başkanlarının bulunduğu 18 kişi, 28 gün sonra adliyeye çıkarıldı. Kürt siyasetçiler adli kontrol ile serbest bırakılması için sulh ceza hakimliğine sevk edildi.

Amed merkez ve ilçelerinde 11 Ekim’de yapılan eş zamanlı ev baskınlarında gözaltına alınan ve aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Eşbaşkanları Cabbar Leygara  ile Gülşen Özer,  Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Amed İl Eş Başkanı Hafize İpek’in de bulunduğu 18 il ve ilçe yöneticisi emniyetteki işlemlerin ardından Diyarbakır Adliyesi’ne getirildi. Savcılıktaki ifade işlemlerinin ardından Kürt siyasetçiler, adli kontrol şartıyla serbest bırakılması talebiyle nöbetçi sulh ceza hâkimliğine sevk edildi.  

AKP Dicle İlçe Eş Başkanı Deryan Aktert’in 10 Ekim’de Dicle’de düzenlenen silahlı saldırı sonucunda öldürülmesi ardından 11 Ekim’de yapılan eş zamanlı baskınlarda HDP,  DBP il ve ilçe yöneticileri gözaltına alınmıştı. Operasyonda 55 kişi hakkında gözaltı kararı bulunurken, bunlardan 34’ü gözaltına alınmıştı.

Gözaltında olan 1 kişi 10 gün önce, 14 kişi dün serbest bırakılırken, DBP Çüngüş İlçe Eş Başkanı Recai Altay ise gözaltında yaşamını yitirmişti.