Hilvan'da AKP'li başkanın Kürtçe tahammülsüzlüğü

Urfa'nın Hilvan ilçesinde AKP'li belediye başkanı öncülüğünde ve ilçe emniyet müdürlüğünün de desteğiyle ilçedeki düğün salonlarında Kürtçe şarkı söylenmemesi için düğün salonu sahipleri ve buradaki ses sanatçılarına baskı yapılıyor.

Urfa'nın Hilvan ilçesinde AKP'li belediye başkanı öncülüğünde ve ilçe emniyet müdürlüğünün de desteğiyle ilçedeki düğün salonlarında Kürtçe şarkı söylenmemesi için düğün salonu sahipleri ve buradaki ses sanatçılarına baskı yapılıyor.

AKP'nin Kürt halkına karşı devreye koyduğu topyekûn inkar, imha, baskı ve sindirme politikaları durmaksızın devam ediyor. Urfa'nın Hilvan ilçesinde AKP'li Hilvan Belediye Başkanı Aslan Ali Bayık öncülüğünde ilçede bulunan düğün salonlarında Kürtçe şarkı söylemeye yasak getirildi. İlçe emniyet müdürlüğüne öneri götürdüğü öğrenilen AKP'li Hilvan Belediye Başkanı Bayık'ın ilçede yapılan düğünlerde Kürt şarkı söylenmesinin ve dinletilmesinin yasaklanmasını istediklerini dile getirmiş. 

Bayık, bu vesileyle Hilvan'da polisler aracılığıyla düğün salonlarını gezerek Kürtçe şarkıların çalınmaması yönünde girişimlerde bulundu.

KÜRTÇE ŞARKI SÖYLENMEMESİ İÇİN EMNİYET TUTANAK TUTTU

Hilvan'da bulunan düğün salonlarında sahne alan ses sanatçılara Bayık'ın önerisi ve öncülüğünde polisler tarafından, görüşmeler yapıldı. AKP'li Bayık'ın öneri ile girişimlerde bulunan polislerin düğün salon sahipleri ve ses sanatçılarına herhangi bir yasal dayanağı bulunmadığı halde; "Kürtçe şarkı söylemek ve dinletmek yasak" denilerek, Kürtçe şarkıların söylenmemesi yönün aktarımlarda bulunulduğu öğrenildi. 

Düğün salonlarında ve ses sanatçılarına yapılan aktarımların devamında Kürtçe şarkıların söylendiği düğün salonu sahipleri ve buralarda çalışan ses sanatçıları Hilvan Emniyet Müdürlüğü'ne çağrılarak hakların tutanak tutulduğu ve imzalatıldı.

'ANA DİLİMİZDE ÇALIŞMALARIMIZI SÜRDÜRECEĞİZ'

Kürt halkına karşı geliştirilen topyekûn inkar ve imha konseptinin bir parçası olarak halkı sindirmeye dönük Hilvan'da hayata geçirilmeye çalışılan anti-demokratik uygulamalar ile halk baskılanmaya çalışılıyor. İlçedeki düğün salonu sahipleri ve burada çalışan ses sanatçıları, Hilvan Belediye Başkanı Bayık ve polis tarafından kendilerine dayatılan uygulamalara tepki gösterdi. 

Düğün salonu sahipleri ve ses sanatçıları; yıllardır Kürtçe ve Kürt halkı üzerinde sistematik bir şekilde sürdürülen asimilasyon ve savaş politikalarına işaret ederek, yapılanları Kürt gerçekliği karşısında duyulan rahatsızlık olarak değerlendirdi. Düğün salonu sahipleri ve ses sanatçıları, ana dillerinde çalışmalarını sürdüreceklerini dile getirerek, geri adım atmayacaklarını kaydetti.

...