HPG gerillası Çamak son yolculuğuna uğurlandı

Nusaybin’de ilan edilen özyönetim direnişinde yaşamını yitiren HPG'li Zamani Çamak memleketinde son yolculuğuna uğurlandı.

Mardin Devlet Hastanesinde yapılan DNA eşleşmesi sonucunda cenazesi alınan Çamak'ın cenazesi Amed Cemevinde dini vecibeleri polis tarafından engellendi. Amed'den alınan cenaze Bingöl'ün girişinde bulunan Kervansaray Dinlenme tesislerinde onlarca araçla karşılandı. Oradan Çermê Köyü'ne getirilen Çamak'ın cenazesi doğduğu evinin önünde dini vecibeleri yerine getirildi. Ailesinden alınan helalliğin ardından Çamak'ın cenazesi omuzlar alınarak köy mezarlığına kadar "Şehid namirin" sloganlarıyla yüründü. Aynı zamanda Nusaybin direnişinin sorumlusu olan Çamak'ın dev posterleri ve PKK bayrağının ellerde düşmediği törene HDP Grup Başkanvekili ve Amed milletvekili İdris Baluken, HDP, DBP Bingöl ve Kanireş ilçe yöneticileri ile ailesinin olduğu yüzlerce kişi katıldı.

Çamak'ın cenazesi daha önce yaşamını yitiren dayısı Veli Dinler'in yanında annesinin isteği ile toprağa verildi. Cenaze sarı, kırmızı, yeşil bayrağa sarılı tabutuyla birlikte toprağa defnedilirken, Çamak'ın ablası köyde topladığı papatyaları toprağının içine koyması dikkat çekti. Yine annesi ve diğer ablaları da mezarına avuçlarıyla toprak atması duygu dolu anlar yaşanmasına vesile oldu.

Definin ardından "Şehit Namirin" sloganları ve zılgıtların uzun süre atılmasının ardından Çamak'ın kardeşi Rahmani Çamak, kendilerini bugüne kadar yalnız bırakmayan MEYA-DER ve partililer ile halka teşekkür etti.

Mardin'e cenazeyi defnetmeye gittiklerinde başka bir aile ile karşılaştıklarını dile getiren Çamak, başka bir cenaze için gelen ailenin kendilerine siz hangi cenaze için geldiniz? diye sorduğunda Xebatkar'ın kardeşi olduğunu belirttiğini söyledi. Kardeş Çamak, daha sonrasında ailenin kendisine "keşke o ölen Xebatkar değil de benim kardeşim olsa. Xebatkar bizim liderimizdir. Bizim savaşçımızdır. Biz hepimiz onu çok seviyoruz" dediğini belirtti. Halkın onu çok sevdiğini belirten Çamak, "burada yatanın büyük bir komutan. Bugüne kadar bizi yalnız bırakmayan bütün halkımıza kardeşimin mezarı başında çok selam söylüyorum" diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Ardından konuşan HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de, bu halkın yüzyıldır verdiği şehitlere onların ideallerini yerine getirme sözü verdiğini belirterek, "Zamani kardeşimiz bu halkın onurlu yiğit evladı Kürdistan'ın neredeyse 4 parçasında ayak basmadık bir yer bırakmayarak kendi toprağına dönmüşse hepimize sahiplendiğimiz değerli mirası bırakmıştır. O miras Kürt halkının, Kürdistan'ın özgürlüğüdür. Bugün bir kez daha şehitlerimize verdiğimiz yaşadığımız yerleri demokratikleştirinceye kadar, Kürdistan'ı özgürleştirinceye kadar, Kürt halkının özgürlüğünü bütün dünyaya kabul ettirinceye kadar hiçbir baskı hiçbir zulüm hiçbir katliam asla bizi mücadelemizden geri adım attıramaz" dedi.

Baluken'in konuşmalarının ardından aile bireyleri mezar başında hep bir ağızdan Çamak'ın dedesinin yanında büyüyen sanatçı Cömert'in seslendirdiği ve Çamak'ın çok sevdiği "Ez Şehidim" türküsünü hep bir ağızdan söyledi.

Cenazeye gelenlere evin önünde verilen iftar yemeği ile kitle dağıldı. Taziyeler Çermê Köyünde'ki evde kabul edilecek.