HPG'li Özdemir'e işkence devam ediyor!

HPG'li Deniz Özdemir'e yakalandığında yapılan işkence, cezaevinde de sürüyor. Önce korucular ve asker tarafından vücudunda sigara söndürülen Özdemir'in, aynı zamanda vücudunda pek çok yerinin kırık olduğu öğrenildi.

Amed'in Kulp ilçesinde 29 Mayıs'ta Zeyrek Jandarma Karakolu'na yönelik HPG'lilerce yapılan sabotaj eyleminde esir düşen HPG'li Deniz Özdemir'e (Bawer Deniz), o günden bu yana yapılan işkencenin sistematik bir şekilde devam ettiği öğrenildi. Esir düştüğünde ilk olarak Kulp'taki korucular tarafından 2 gün boyunca ağır işkenceye maruz uğrayan Özdemir'in, ardından getirildiği karakolda da vücudunda sağlam kemik kalmayacak kadar ağır bir işkenceye tabi tutulduğu ortaya çıktı. Daha sonra çıkarıldığı mahkemece tutuklanan ve ardından Amed D Tipi Kapalı Cezaevi'ne, ardından da Adana Kürkçüler F Tipi Kapalı Cezaevi'ne sürgün edilen Özdemir'in bu kez cezaevinde işkence gördüğü ve tek kişilik hücreye konulduğu öğrenildi. 
HPG'li Özdemir ile cezaevinde görüşen babası Naci Özdemir ve İHD Adana Şubesi Başkanı İlhan Öngör, ANF'ye bilgi verdi...

'BUNUN HESABINI VERECEKLER'

Adana Kürkçüler F Tipi Kapalı Cezaevi'ne sürgün edilen oğlu HPG'li Özdemir'in Mardin Kurtalan'dan yola çıkarak görüşüne giden babası Naci Özdemir (61), yapılan işkencenin akıl almaz boyutlarda olduğunu belirterek, oğlunun vücudunda kırılmadık kemiğin bırakılmadığını söyledi. Baba Özdemir, oğlunun Adana Kürkçüler F Tipi Kapalı Cezaevi'ne sürgün edilmesinden sonra da gördüğü işkenceden ötürü bir ayağının kırılması sonucu alçıya alındığını söyledi. Oğluna insanlık dışı bir muamelenin yapıldığını ifade eden baba Özdemir, "İşkence bir insanlık suçudur. Oğlum onlara göre suçlu olabilir, ama bu ona işkence yapma hakları tanımaz. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şey yok. Kesinlikle biz bu hukuksuzluğu kabul etmiyoruz. Bu bir vahşettir. Bunun için gereken hukuki süreci de bir an önce başlatacağız. Bu hukuksuzluğu yapanlar bunu hesabını verecek" dedi.

'HÜCREYE DE ATILDI'

Oğlunun, Adalet Bakanlığı tarafından gelen talimat ile gördüğü ağır işkence ve çektiği acının üstüne bir de tek kişilik hücreye atıldığını söyleyen Baba Özdemir, "Oğlum yara bere içindeyken hücreye atıldı. Bu hangi kanunda yazıyor. Bakanlıktan gelen emir ile hücreye atılmış oğlum. Görüşe çıkacak hali yoktu. Her tarafı morarmış, yara bere içindeydi oğlumun. Bir ayağı alçıda. Bu halde onu hücreye koymuşlar. Hangi kitapta bu zulüm yazıyor... Çocuğum sahipsiz değildir. Bu hukuksuzluğa imza atanların hukuk karşısında cezalandırılması için çabalayacağız. Zaten İnsan Hakları Derneği'ne başvurduk. Avukatlarımızda bunun takipçisi olacak" diye konuştu.

ÖNGÖR: VÜCUDUNDA SİGARALAR SÖNDÜRÜLMÜŞ

Özdemir'i cezaevinde ziyaret eden İHD Adana Şubesi Başkanı Öngör ise, HPG'li Özdemir'in dosyasının Amed'de bulunmasından ötürü İHD Amed Şubesi üzerinden ailenin suç duyurusunda bulunacağını, İHD Adana Şubesi olarak da kendilerinin konunun takipçisi olacaklarını söyledi. Öngör, "Özdemir ilk yakalandığında korucular tarafından feci bir şekilde dövülerek işkence edilmiş. Daha sonra jandarma karakoluna götürülerek, burada da aynı işkenceden geçirilmiş. Vücudunda sigaralar söndürülmüş. Özdemir'in aşırı derece fiziki işkenceye tabi tutulma durumu söz konusu. Vücudunun birçok yerinde yara bere içerisinde. Ayaklarına basamıyor" diye belirtti.
İnsan hakları savunucusu olarak hiçbir şekilde işkencenin kendileri tarafından kabul edilemeyeceğini söyleyen  Öngör, gerek evrensel insan hakları ilkeleri gerekse yasal olarak işkencenin yasak olduğunu hatırlattı. İşkence suçunun ceza hukukuna tabi tutulduğunu söyleyen Öngör, buna karşılık Türkiye'de son süreçle beraber daha da tavan yapan bir cezasızlığın bir kültür ve anlayış halini aldığını dile getirdi. 

'YARGI DÜZENLEMESİ İLE ASKER-POLİSE DOKUNULMAZLIK GELDİ'

Öngör, "Bugün kolluk kuvvetlerine kalkan olarak Meclis'ten geçirdikleri yargı düzenlemesi ile de asker, polis ve bu alanlara bağlı olarak hareket edenlere ne şekilde bir dokunulmazlık sağlandığına hepimiz şahit oluyoruz. Bu şekilde de cezasızlığı daha da meşrulaştırmaya çalışıyorlar.  Biz insan hak savunucuları, dernek, kurum ve vicdan sahibi insanlar olarak işkence hiçbir zaman kabul edebileceğimiz bir durum değildir. Yaşanan hukuksuzluğun kamuoyu ve uluslararası insan hakları kurum ve kuruluşları ile paylaşarak işkencenin önüne geçmeyi ve işkenceye başvuranların da cezalandırılması için çalışmalarımız sürecek" şeklinde konuştu.

'ADALET BAKANLIĞI'NIN TALİMATIYLA HPG'LİLER HÜCRELERE ATILIYOR'

Öngör, Adalet Bakanlığı'na bağlı Cezaevi Genel Müdürlüğü tarafından cezaevlerine gizli bir genelge gönderildiğini ve bu genelge ile kırsalda esir alınan (HPG'liler) tutsaklar için uygulanan bir pratiğe dikkati çekti. Öngör, genelgenin kırsalda esir olarak yakalananların cezaevlerinde tek kişilik hücrelere konulmasına dair bir talimatı içerdiğini söyledi. Söz konusu genelgenin cezaevlerindeki tutuklulara gösterildiğini ve kısmi olarak incelenmesine izin verildiğini belirten Öngör, tutsaklara hücre dayatmasının bu genelge üzerinden devreye konulduğunu kaydetti. İHD Adana Şubesi Başkanı Öngör, bu doğrultuda kamuoyuna henüz yapılan bir açıklamanın olmadığına da işaret etti.