Kayıp yakınları, katledilen Ermenileri ve çocukları andı

Amed ve Batman'da bir araya gelen kayıp yakınları, devletten hesap sormaya devam etti. 1915 Soykırımı'nın da lanetlendiği eylemlerde, devletin çocuk katliamcılığına dikkat çekildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları, "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" sloganıyla düzenledikleri eylemlerine devam etti. 376'ncı haftada düzenlenen eylemde, 1915 Soykırımı da lanetlendi.
Eylemde konuşan İHD Amed Şubesi Başkanı Raci Bilici, devletin toplumsal bir barıştan söz edebilmesi için geçmişiyle yüzleşmesi gerektiğini belirtti.
Geçmişte insanlığa karşı işlenen suçlarla yüzleşmeden açılan yaraların kapanmayacağına dikkati çeken Bilici, "101 yıl önce Ermeni halkına uygulanan soykırımın failleri yargılansaydı, bugün Kürt halkına karşı yapılan katliamların önüne geçilebilirdi. Artık insanların ölmemesi ve açılan yaraların daha da derinleşmemesi için bir an önce taraflar arasında diyalog kurulmalı" diye konuştu. 
"Ermeni ailelerin kayıpları da bizim kayıplarımızdır" diyen Bilici, Ermenilere uygulanan soykırımın faillerinin ortaya çıkarılmasını istedi. Toplumsal barışın sağlanabilmesi için tüm kaybedilenlerin faillerinin bulunup yargılanmasına bağlı olduğunu söyleyen Bilici, devletin er ya da geç geçmişiyle yüzleşeceğini kaydetti.
Amed Ermenilerinden Hadi Gümüş ise Ermeni Tehciri'nin bugün hala devam ettiğini vurguladı. Gümüş, "101 yıl önce Ermenilere yapılan soykırımı anmak için değil, kınamak için buradayız. Eğer 1915 yılında Ermeni Mebusları meclisten alındığında bütün halklar olarak tepki gösterseydik ve karşısında dursaydık, 1994'te DEP milletvekilleri Meclis'ten yaka paça çıkarılıp tutuklanmazdı" diye konuştu.

BATMAN
İHD Batman Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları, Gülistan Caddesi'nde bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya gelerek, her hafta düzenledikleri eylemlerini sürdürdü. Eyleme sivil toplum örgütü temsilcileri ile çok sayıda kişi de katıldı.
Eylemde konuşan İHD Şube Başkanı Mehmet Bağatır, her zaman olduğu gibi hak ve adalet arayışları devam ettiğini ve zihniyetler değişmediği müddetçe insanları kaybedeceklerini belirtti. Bağatır, 100 yıl önce Ermenilere uygulanan jenosit bugün ise Cizîr, Nisêbîn, Sûr ve Gever gibi yerler de Kürtlere aynı jenosit uygulandığını söyledi.
İHD Üyesi Avukat Devran Yıldız, Ermeni Soykırımı'nı hatırlatarak, "Sorun, sürgün edilen ve katledilen soykırıma uğrayan Ermenilerin istatistikî verileri değildir. Yok edilen bir insanlıktır. Tarihtir. Binlerce yıllık bir kültürdür. Halen devam eden yok etme ve inkar etme üzerine kurulu, İnsan hak ve özgürlükleri esas almayan resmi devlet ideolojisidir" diye konuştu. 
Yıldız, AKP'nin savaş politikaları yüzünden son 9 ayda 102 çocuğu kaybettiklerini söyleyerek, yüzlerce çocuğu hükümetin desteklediği kanunlara aykırı vakıflarda cinsel istismara uğradığı, binlerce çocuk gelin olduğu, binlerce tutuklu çocuk olduğu bir ülkede yaşadıklarını belirtti.