Kayıp yakınlarından HDP'li vekillerin tutuklanmasına tepki

İHD Amed Şubesi ve kayıp yakınları her hafta düzenlediği oturma eyleminde bu hafta HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ ve milletvekillerinin tutuklanması kınandı.

 İHD Amed Şubesi ve Kayıp yakınları, "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" şiarıyla her hafta düzenlediği oturma eylemlerini bu hafta da  Diyarbakır Valiliği'nin açık alanlardaki eylem ve etkinlikleri yasaklaması nedeniyle dernek binasında gerçekleştirildi. 404'ncüsü gerçekleştirilen eylemde kayıpların resimleri taşındı. Kayıp yakınları ve İHD yöneticilerinin katıldığı eylemde, bu hafta 1996 yılında Amed'in Pasur ilçesinde gözaltına alınarak kaybettirilen Mehmet Şirin Bayram'ın hikayesi anlatıldı. Oturma eylemi öncesi konuşan İHD Amed Şube Kayıp Komisyonu üyesi Adnan Orhan, insan hakları ve kayıp yakınları olarak bir kez daha devlete kayıpların nerede olduklarını sorduklarını belirterek, "Bu konuda devletten gerekli cevabı alamadık. Zorla kaybettirilen ve 'faili 'meçhul' cinayetlere kurban giden yakınlarımızın akıbeti ortaya çıkıncaya ve failleri bulununcaya kadar mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz" dedi.

1990'lı yıllardaki OHAL'in günümüzde  farklı bir şekilde uygulamaya konularak devam ettirildiğine dikkat çeken Orhan, şöyle devam etti: "Kayıp yakınları olarak HDP Eş Başkanları ve milletvekillerinin tutuklanmasını kınıyoruz. 6 milyon insanın iradesinin cezaevine konulduğu bir yerde demokrasiden bahsedilemez.  Derhal serbest bırakılmalarını istiyoruz."

'UMUTSUZLUK FAŞİZME TESLİM OLMAK DEMEKTİR'

Ardından Halime Bayram zorla kaybettirilen ağabeyi Mehmet Bayram'ın hikayesini anlattı. Ağabeyinin Pasur ilçesinde misafir olarak kaldığı yakının evinde asker ve korucular tarafından gözaltına alındığını ifade ederek, tüm girişimlere rağmen gözaltına alınan ağabeyinin akıbeti hakkında bilgi alamadıklarını söyledi. Ağabeyinin gözaltına alındığını bir korucudan öğrendiklerini aktaran kardeş Bayram, resmi kurumlara yaptıkları tüm başvurunun sonuçsuz kaldığını ve devletin ağabeyinin gözaltına alındığını inkar ettiğini belirtti. Ağabeyinin zorla kaybettirilmesi üzerinden 20 yıl geçmesine rağmen umutlarını yitirmediklerini vurgulayan kardeş Bayram, "Umutsuz olmanın faşizme teslim olmak olduğunu biliyoruz. Kayıp  aileleri olarak asla umutsuz olmayacağız. Faillerin bulunup hesap vermesi için mücadelemizi sürdüreceğiz" diye konuştu.

 Bayram'ın babası ise, bütün baskı ve zulme rağmen Kürtlerin ayakta kaldığını söyledi. Baba Bayram, Kürtler parlamento da olmasa dahi yine sonuna kadar davasına sürdüreceğini vurguladı.

 Eylem, oturma eyleminin ardından sona erdi. 

...