Kayıp yakınlarından Kürt siyasetçilerin tutuklanmasına tepki

Türk devletince zorla kaybettirilen ve katledilen yakınlarının faillerinin ortaya çıkarılması için Amed’te 404 haftadır eylemde olan Kayıp Yakınları, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Kürt siyasetçilerin tutuklanmasına tepki gösterdi.

 Türk devletinin 90’lı yıllarda gözaltına kaybettirdiği, “faili meçhul”  cinayetlere yargısız infaz edilen ve asit koyularına atılan yakınlarının akıbetleri öğrenmek, faillerinin ortaya çıkarılıp cezalandırılması yıllardır Amed’te mücadele eden Kayıp Yakınları, siyasetçi kimliğinin yanında insan hakları savunucu kimliğiyle tanınan Selahattin Demirtaş’ın siyasi bir darbeyle tutuklanmasına tepki gösterdi. Amed’te İnsan Hakları Derneği’nde yöneticilik yaptığı dönemde Demirtaş ile tanışan Hayriye Doğan, devlet tarafından 90’lı yıllarda katledilen kardeşleri Mehmet Ali Doğan, Abdulkadir Doğan ve Bedriye Gümüş’ün faillerinin ortaya çıkarılması için yıllardır mücadele ettiğini hatırlattı.  

“Biz kendimize sahip çıkarsak dünya bizimle başa çıkamaz” diye Doğan, sözlerini şöyle sürdürdü, “Başta Eş Başkanımız Selahattin Demirtaş olmak üzere bütün milletvekillerimize uzanan eller kırılsın. Onları kınıyorum.  Selahattin her zaman barışı ve demokrasi savundu bunun mücadelesini verdi.   Zulme ve baskıya uğrayan halkının mücadelesini verdi. Bunun karşısında durdu. Bunun için tutukladılar. 6 Milyon insanın oyunu alan bir partinin başkanı. Ne yaptı da hapse attılar.  Biz yine başımızı onların önünde eğmeyeceğiz. Biz milletvekillerine sahip çıkacağız. Bu zulmü kabul etmeyeceğiz” dedi. 

Tutuklanan HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş’ın İHD’de yönetici olduğu dönemde ve sürekli yanlarında olduğunu ifade eden Doğan, “ Çok bilinçli ve akıllı bir insandı.  Kayıpların bulunması için birlikte çalıştık, sürekli yanımızdaydı. Koşuyolu’ndaki İnsan Hakları önünde yaptığı eyleme destek için yanımıza gelip, bize ‘sizin yanınızdayım, sizi yalnız bırakmayacağım. Size hep destek olacağım’ diyordu. Tutuklanan diğer milletvekilleriyle aynı şekilde yanımızdaydı. Ailemden şu ana kadar 6 kişi katledildi. Ama biz yine de barış diyoruz. Kardeşlik diyoruz. Eşitlik diyoruz. Özgürlük diyoruz” diye kaydetti. 

Zorla kaybettirilen kardeşleri Ali Tekdağ ve Mehmet Tekdağ’ın akıbetini öğrenmek için 23 yıldır mücadele eden İffet Mutaş  ise, Demirtaş için “Onu kadar anlatsam bitmez. Çok fedakâr ve iyi bir insandı. Her zaman öndeydi. Bize çok yardım etti.  Nereye gitsek bizimleydi. Dertleriminiz dostu idi.  Biz ondan çok memnunduk.  Devlet ona hep düşmanca baktı. Sağ olduğumuz sürece de onun yanında olacağız.  Onlar ne yapsalar da biz tutuklanan milletvekillerimizi ve belediye başkanlarını oyumuzu verip yeniden seçeceğiz” diye vurguladı.