KDP, YPG'li enternasyonalistleri DAİŞ sempatizanlarının içine attı

KDP tutukladığı YPG'li enternasyonalistleri, 30 DAİŞ elemanı ve sempatizanının kaldığı bir koğuşa koydu. Hem kendilerine hem de devletlerine yalan söyledi.

İki hafta önce 3 YPG'li enternasyonalist ile birlikte KDP güçleri tarafından tutuklandıktan sonra dün serbest bırakılan İsveçli YPG savaşçısı Jesper Söder, yaşadıklarını sosyal medya hesabından özetledi.

Reqa'yı özgürleştirmek için başlatılan 'Fırat'ın Gazabı Hamlesi' adıyla tamamlanan 5 aşamanın ardından merkeze yönelik 'Büyük Savaş'la devam eden operasyonda bir süre yer alan İsveçli Jesper Söder ve Andreas Charalabos Panagiotidis ile İngiliz Andrew Johnwoodhead ve Lee Egerton, 23 Haziran'da Güney Kürdistan'ın Akre ili yakınlarında gözaltına alınmıştı. İsveç Dışişleri Bakanlığı, dün yaptığı açıklamada, Jesper Söder ve Andreas Charalabos’un serbest bırakıldığını duyurdu.

SÖDER YAŞADIKLARINI ÖZETLEDİ

Söder, tutuklanmasına neden olan vize ve cezaevinde maruz kaldıkları muamele hakkında sosyal medya hesabından açıklamalarda bulundu. Pasaportlarındaki vizenin süresi dolduğu için tutuklanmasında kendisinin de sorumluluğu olduğunu söyleyen Söder, bunun yaşadıklarını haklı çıkaramayacağını gösteren noktalara dikkat çekti. Kürtler arasındaki siyasi tartışmaların hız kazanmasından DAİŞ'e karşı mücadele eden enternasyonalist savaşçıların zarar gördüğünü anımsatan Söder, "Güney Kürdistan’daki KDP’li politik ve askeri yetkililere defalarca YPG’li olduğumuzu söylememize rağmen rağmen gözaltına alınıp önce Duhok’taki cezaevine, ardından da Hewlêr’deki yüksek güvenlikli bir cezaevine atıldık" dedi.

İsveçli Jesper Söder, vizelerinin zamanının geçtiği bahanesiyle tutuklandıktan sonra maruz bırakıldıkları muameleyi şöyle sıraladı:

* KDP, İsveç Dışişleri Bakanlığı’na tutuklandığımız tarih hakkında yalan söyledi. (23 Haziran'da tutuklandık, 25 Haziran’da değil)

* 13 gün boyunca bize İsveç Konsolosluğu’nun kapalı olduğu yalanı söylendi.

* Bizi 80 kişilik bir koğuşa, 30 DAİŞ militanı ve sempatizanıyla bir arada tuttular.

* Avukat ve ailelerimizle görüşmemize ve telefonlaşmamıza izin verilmedi.

* 14-15 yaşlarındaki çocuklar DAİŞ militanlarıyla bir arada tutuluyor.

Jesper Söder, koşulların olumsuzluğuna rağmen cezaevinde kendilerine iyi davranıldığını da ekledi.