GÖRÜNTÜLÜ

Kilisliler: AKP'nin beslediği çeteler şuan bize saldırıyor

AKP'nin çete odaklı kirli politikalarının adeta bedelini ödeyen Kilis halkı, AKP'nin Suriye'de beslediği çetelerin şuan kendilerine saldırdığını belirterek, gerçeklerin medyaya yansıtılmadığını dile getirdi.

Türkiye'de iktidara geldiği günden beri halklara kan kusturan AKP rejiminin hegomanyasında geçen süre zarfında Suriye'de başlayan iç çatışmalarla birlikte insanlık düşmanı çeteler üzerinden vekalet savaşına giren AKP'nin kirli politikalarının vebalini yine halklar ödüyor. AKP'nin Suriye'de iflas eden politikalarının cezasını ödeyen halklardan biri de Kilis halkı. 2015 Ocak ayından beri Kilis'e AKP güdümlü Suriye'deki çeteler tarafından 50'yi aşkın roket atıldı. Atılan roketler sonucu Kilis'te 18 kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 100 kişi de yaralandı. Binlerce kişi AKP'nin çete odaklı kirli politikaları nedeniyle can güvenlikleri olmadığı için Kilis'ten göç etti. Yaşananlara ilişkin Kilis halkı ANF'ye konuştu.

'ATILAN BOMBALAR NEDENİYLE HALK ŞEHRİ BOŞALTIYOR'

Kilis'te iş yeri sahibi olan Hanifi Çapan, Suriye tarafından çeteler tarafından yılbaşından beri atılan roketler nedeniyle kentte kimsenin can güvenliğinin kalmadığını belirterek, esnaf olarak da iş yapamaz hale geldiklerini dile getirdi. "Bu böyle devam ederse kentte kimse kalmaz diyen" diyerek yaşanan durumun vahametini gözler önüne seren Çapan, "Kilise atılan bombalar nedeniyle halk şehri boşaltıyor. Öğrenciler gitti. Esnaf olarak bizde çok zor durumdayız. İş yerlerimizde sadece çalışan elemanlar kaldı. Dışarı da mumla arasan kimseyi bulamazsın. İnsanların can güvenliği kalmadı. Yetkililerin biran önce bu füzelere-bombalara bir çare bulması lazım. Bu böyle devam etmez. Ederse de Kilis'te kimse kalmaz. Burası da bomboş bir kent olur" dedi.

RESMİ RAKAM 18 DİYOR AMA GERÇEKTE 30 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ!

Kilis'de yaşayan Erhan Aydın da Suriye'deki çetelerden Kilis'e daha önce de olan roket ve füze saldırılarının olduğunu belirterek, Ocak ayıyla beraber bu saldırıların yoğunlaştığını kaydetti. Resmi kaynaklara göre Suriye'den Kilis'e atılan roket ve füzeler sonucu 18 kişinin yaşamını yitirdiği ve yaklaşık 100 kişinin yaralandığını hatırlatan Aydın, yerelde yapılan değerlendirmelere göre bu sayının çok daha fazla olduğunun belirtildiğini dile getirdi. Yaklaşık 60 roket ve füze saldırısının Kilis'e olduğunu kaydeden Aydın, bu saldırılardan ötürü 30'u aşkın kişinin yaşamını yitirdiğinin belirtti. Saldırılardan kaynaklı Kilis esnafının çok zor durumda olduğunu, öğrencilerin tedirgin ve 2 bin 500 üniversite öğrencisinin bu kapsamda kayıtlarını dondurarak memleketlerine gittiğini söyleyen Aydın, "İçerisinde arkadaşlarımızın da olduğu çoğu esnaf kepenk kapattı. Bu saldırılardan dolayı Kilis terk edilmiş bir şehir haline geldi. Kilis'teki durum içler acısı bir durum. Bunlar medyaya da yansımıyor. Hükümet medyaya yansımasını istemiyor" diye belirtti.

'BESLENEN ÇETELER BİZE SALDIRIYOR'

"Kobanê taraflarından bir mermi dahi geldiği zaman yer yerinden oynatılırken, Kilis karşısındaki Suriye'deki Azez bölgesinden çetelerin attığı onlarca füzeye hükümetin tepkisi olmadı" diyen Aydın, "IŞİD çetelerinin buraya saldırıları olmadan önce buradan Suriye tarafına çok rahat gidiş ve çıkışları oluyordu. Bunu görüyorduk. Herkes tarafından aşikar olan bir şeydi bu. Sınırın diğer tarafından yaralı olan ne olduğu dahi bellisiz olan çete mensupları Kilis Devlet Hastanesi'nde tedavi edildi. O zaman Kilis'e dokunmadıkları için halkın bir tepkisi yoktu. Kilis'e saldırılar başladıktan sonra yaralılarını çok göz önünde getirmemeye başladılar. Çünkü halk tepkilendi. Bunların hepsi göz önünde yaşanıyordu. Halk çok tedirgin. Çok sayıda göç yaşandı. Kalanlarda evinden dışarı çıkamıyor. 

Şuana kadar Kilis'e düşen füzeler medyaya 'Suriye tarafından Kilis'e füze düştü' denildi. Düştü ve atıldı arasında çok büyük bir fark var. Kaç zaman öncesine kadar Kilis'e çeteler tarafından bilinçli atılan füzelerin IŞİD tarafından atıldığı dahi medyada söylenmiyordu. Sanki Suriye'deki sıcak bir çatışmadan dolayı yanlışlıkla Kilis'e füze düşüyor şeklinde verdiler. Buradaki hükümet yöneticilerinin açıklamaları da çok absürtçe. Valinin 'abdest alıp dışarı çıkın' demesi, 'Füze bu tabii ki havada durmayacak yere düşecek' açıklamaları çok absürt. Halk çok tepkili. Halk AKP'ye verdiği oydan yakınıyor. Çok muazzam bir pişmanlık var Kilis'teki halkta. Biran önce yetkililerin Kilis'in güvenliğini arttırmaları lazım. Yakın zamana kadar halkın da görünen bir tepkisi yoktu. Çoğu korktuğu ve çekindiği için susmakta. Halk beslenen çeteler bize saldırıyor diyor. Çok tepkili hükümete" diye konuştu.

'KİLİS'TE İNSANLARIN HİÇBİR ŞEKİLDE CAN GÜVENLİĞİ BULUNMUYOR'

Kilis 7 Aralık Üniversitesi öğrencisi Mehmet Halit Kanez de Ocak ayından beri çeteler tarafından atılan füze ve roketlerin kentte oluşturduğu atmosfer ve süreci dile getirerek, şunları söyledi: "Bu füze ve roketlerden dolayı Kilis'te okuyan öğrencilerin yüzde 30'unu aşkını kayıtlarını dondurarak memleketlerine gitmiş durumda. Şehir resmen bir hayalet kentte dönüştü. Bu atılan füze ve roketlerden dolayı kentte 18'i aşkın yurttaşımız hayatını kaybetti 100'e yakın yurttaşımız yaralandı. Devlet buna ilişkin herhangi bir önlem almış değil. Esnaf ve halk durumdan şikayetçi. Halen füze ve roket saldırısı devam ediyor. İnsanların hiçbir şekilde hiçbir can güvenliği bulunmuyor Kilis'te."

...