KNK'den Hewlêrli aydınlara ulusal birlik ziyareti

Kürt ulusal birliği için siyasi partilerin ardından aydın ve kanaat önderleriyle görüşmelere başlayan KNK, Duhok'un ardından Hewlêr'de aydın, yazar ve kanaat önderleriyle bir araya geldi.

Kürt ulusal kongresinin tartışılacağı ortak platform için Kürdistan'ın dört parçasındaki siyasi partilerle görüşmelerini sürdüren Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) dün Duhok'ta aydın, yazar, dêrîn pêşmergeleri ve kanaat önderleriyle yaptığı görüşmenin ardından bugün de Hewlêr'de aydın, yazar ve kanaat önderleriyle bir araya geldi.

KNK Eşbaşkan Yardımcısı Tahir Kemalizade, KNK Konsey üyesi Dr. Kamûran Berwarî ve KNK üyeleri Raman Mecit, Fuad Zindanî, Firyal Heranî, Şikrullah Hemed Emîn ile Ferhat Dostki'den oluşan KNK heyeti, aralarında YNK Irak parlamentosu eski parlamenteri Rabia Hemed, Hiwa Seyîd Selim, Sedîq Hesen Şukri, Erdelan Letîf, Şêx Fazil Hiranî, Faris Kerim ve çok sayıda akademisyen ve aydınla bir araya geldi.

'AMACIMIZ KANAYAN YARALARIMIZA ÇÖZÜM BULMAKTIR'

Görüşmede söz alan KNK Eşbaşkan Yardımcısı Tahir Kemalizade, ulusal birlik için yaptıkları çalışmalar için Kürdistan'ın aydın, akademisyen ve kanaat önderlerine bilgi vermek istediklerini kaydederek, "Bizler şu ana kadar Kürdistan'ın dört parçasındaki siyasi partilerle görüşmeler gerçekleştirdik. Bizim bu çalışmadaki temel amacımız halkımızın dört parçada kanayan yaralarında bir çare bulmaktır. Bizler KNK olarak bu yaraların ilacı olarak ulusal birliği gördük. Bunun için de yola koyulduk. Kürdistan'ın dört parçasındaki siyasi partileri ve güçleri bir araya getirerek ortak bir platformda tartışmalarını sağlamak istiyoruz" dedi.

'SİYASİ BİR STRATEJİ ETRAFINDAN BİR ARAYA GELELİM'

Kemalizade'nin ardından konuşan KNK Divan üyesi Dr. Kamûran Berwarî ise KNK'nin yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi. Berwarî yaptığı bilgilendirmelerin ardından şunları söyledi: "Şüphesiz ki amaca giden birçok yol olabilir. Kürdistan'ın dört parçasında da Kürt halkının özgürlüğü için mücadele eden birçok güç bulunmakta. Ama bu güçlerin kendi doğru ve yanlışları çoğu zaman halkımızın acılarını arttırmaktadır. Bunun nedeni de parçalılıktır. Bizler KNK olarak bu parçalılığa bir çözüm getirmek ve siyasi güçlerimizin ortak bir strateji etrafında bir araya gelmesi için böyle bir çalışmayı gerekli görüyoruz."

Berwarî'nin konuşmasından sonra toplantıya katılan aydın ve kanaat önderlerinden bazıları söz alarak ulusal birlik çalışmasına ilişkin görüş ve önerilerini dile getirdi.

'KÜRT GÜÇLERİ SORUNLARINI KONUŞABİLİR'

YNK Irak parlamentosu eski parlamenteri Rabia Hemed, çalışmanın tarihi bir süreçte yapılması nedeniyle büyük önem taşıdığını kaydederek, "Bu çalışmayı anlamlı bulduğumuzu belirtmeliyiz. Bu platformda Kürt siyasi güçleri bir araya gelerek görüş alışverişinde bulunacak ve sorunlarını konuşma fırsatı yakalayacaktır. Ama bu çalışmanın bir sonuca varması için hepimizin çabalaması gerekmektedir. Çünkü sonuç verilmeyen çalışmalar halkımız arasında birliğin oluşmasına dair ümidi zedelemektedir" dedi.

'HALKIMIZIN UMUDU BİRLİĞİN SAĞLANMASIDIR'

Toplantıda söz alan gazeteci Niyaz Ebdulah ise başlattıkları çalışmadan dolayı KNK'yi tebrik ederek, ulusal birlik çalışmaları sırasında iki şeye dikkat etmeleri gerektiğini belirterek, "Bunlardan birincisi halkımızın umudu olan birliği sağlamaktır. İkincisi ise bazı ortak prensipler belirlememiz lazım. Bu ilkeler Kürdistan için çalışma iddiasında olan herkesi bağlamalı" dedi. Ebdulah'ın ardında söz alan öğretmen Belen Ebdulah da Kürdistan'ın dört parçasının kazanımlarının göz önünde bulunduran bir çalışmanın esas alınması gerektiğini söyledi. Toplantında konuşan Elî Mehmûd ise KNK'nin çalışmalarının daha kapsayıcı hale getirmesi önerisinde bulundu.

ÖNCE ULUSAL BİRLİK SAĞLANMALI

Azad Cola ise Kürt halkının ihtiyacının birlik olduğunu herkes tarafından sıkça dile getirildiğini ancak bunu gidermek için çok az adım atıldığını belirterek, "Temennimiz odur ki KNK ağırlığını ortaya koyarak Kürt güçlerini bir araya getirme iradesini gösterebilecektir" dedi. Daha sonra konuşan Mam Faris Kerîm de çalışmalarından dolayı KNK'yi kutlayarak, "Bizim ortak evimiz Kürdistan parçalıdır. Ancak parçaların içinde de parçalılık var. Biz devrim mi yapmak istiyoruz, referandum mu yapmak istiyoruz, bağımsız mı olmak istiyoruz? Bu soruların cevabını ulusal birliğimizi sağlayarak yapabiliriz" diye konuştu.

Birçok kişinin söz aldığı toplantı, soru cevap bölümüyle son buldu.

TARTIŞMA PLATFORMU 15 TEMMUZ'DA

12 Haziran'da Süleymaniye'de düzenlediği basın toplantısıyla Kürt ulusal birliğinin tartışılacağı ortak bir platform için Kürdistan'ın dört parçasındaki siyasi partilerle görüşmeye başlamıştı. Dün de Süleymaniye'de düzenlediği basın toplantısıyla çalışmaları hakkında bilgi veren KNK heyeti, 15-16 Temmuz tarihlerden Süleymaniye'de 300 ile 350 kişinin katılacağı bir tartışma platformunu düzenleme kararı aldıklarını açıklamıştı.