KNK ulusal birlik için Kerküklü aydınları ziyaret etti

Siyasi partilerin ardından aydın ve kanaat önderleriyle ulusal birlik görüşmelerine başlayan KNK, Duhok ve Hewlêr'den sonra Kerküklü aydın, yazar ve kanaat önderleriyle de görüştü.

Kürt ulusal kongresinin tartışılacağı ortak platform için Kürdistan'ın dört parçasındaki siyasi partilerle yaptığı görüşmelerin ardından Güney Kürdistanlı aydın, yazar, akademisyen, kanaat önderi ve dêrîn pêşmergeleriyle bir araya gelen Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) heyeti, görüşme turlarına devam ediyor. KNK, Duhok ve Hewlêr'den sonra Kerküklü aydın, yazar ve kanaat önderleriyle de görüştü.

KNK Eşbaşkan Yardımcısı Tahir Kemalizade, KNK Konsey üyesi Dr. Kamûran Berwarî ve KNK üyeleri Dr. Yusif Kerküki, Salih Kerküki ve Ferhat Dostkî’den oluşan KNK heyeti, Kerkük eski valisi Ebdurahman Mistefa, akademisyen Dr. Ednan Zengene, Dr. Dilşad Omer, Goran Hareketi Kerkük Sorumlusu Mihemed Goldereyi, yazar ve aşiret liderleriyle bir araya geldi.

KERKÜK'TEN DESTEK TALEBİ

Toplantıda söz alan KNK Eşbaşkan Yardımcısı Tahir Kemalizade herkese katılımlarından dolayı teşekkür ederek, Kürdistan'ın dört parçasının hassas bir süreçten geçtiğini ve böyle bir durumda rol almak için yola çıktıklarının söyledi. Kürt ulusal birliği için Kürdistan'ın dört parçasında yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Kemalizade, "Dışarıdaki tehlikelere karşı tek ses olmak için ulusal birlik çalışmalarını başlattık. Bizim birliğimiz kimseye karşı değil sadece halkımızın haklarını tek ses olarak dünyaya haykırmak içindir. Buradan, Kerkük'ten ulusal birliği haykırmak için sizden destek istemeye ve önerilerinizi almaya geldik" diye konuştu.

BİRLİĞİMİZ OLMADIĞI İÇİN JENOSİDLER YAŞADIK

Kemalizade'nin ardından söz alan Dr. Kamuran Berwarî ise KNK'nin dünyadaki en büyük Kürt organizasyonu olduğunu belirterek şunları dile getirdi: "Bizler de bu vasıfla Kürt halkının birliğini sağlamak için yola çıktık. Bugün de bunun için karşınızdayız. Bölgemiz aynı zamanda bir jenosidler coğrafyasıdır. Hepiniz de bildiğiniz için buradan tekrarlamayacağım. Ama Êzidîlerin daha birkaç yıl önce yaşadığı jenosid, birkaç yıl onca yaşadığımız Enfal, bizim ulusal birliğimiz olmadığından yaşandı."

Kürt partilerinin tek başlarına ulusal birliği sağlamasının zor olduğunu gördüklerini ifade eden Berwarî, "Bunun için bu rolü biz üstlendik. Daha önce yaptığımız çalıştaylar ve konferanslarda ortak bir platform kararı almıştık. Şimdi bu platformu gerçekleştirmek istiyoruz ve sizin de katkılarınızı bekliyoruz" diye kaydetti.

'ÇALIŞMANIN BAŞARIYA ULAŞMASI ZARURİDİR'

KNK heyeti tarafından yapılan konuşmaların ardından toplantıya katılanlar söz alarak ulusal birliğe ilişkin fikir ve önerilerini dile getirdi.

Burada ilk olarak söz alan gazeteci Omer Xerîb, KNK'nin Eylül 2016'da Kerkük'ün Karaincir nahiyesinde yaptığı toplantıya da katıldığını kaydederek, "KNK'nin çalışmalarının sonuçlarını daha açık bir şekilde ortaya koyması ve yaptırım mekanizması olan bir çalışma yürütmesi gerekir. Çalışmaların başarıya ulaşması için bunlar zaruridir" dedi.

'SONUCA GİTMEK İSTİYORUZ'

Daha sonra söz alan Burhan Çardaxi de KNK'nin çalışmalarını sadece belli dönemlerde yapmaması ve genele yayması önerisinde bulundu.

Semîra Xan ise "Ulusal birlik çalışmaları artık bir sonuca varması gerekir. Şüphesiz ki yapılan çalışmalar çok değerlidir. Ama 2013 yılında da benzer bir çalışma olmuştu. Fakat sonuca varmadı. Çünkü partilerin kaygıları öne çıktı. Bu çalışmadan da bir sonuç almak istiyorsak, parti çıkarlarını ulusal çıkarların önüne çıkaran partilere bir yaptırım gücü olmalı" diye konuştu.

'BİRLİĞİ BOZANLAR TEŞHİR EDİLMELİ'

Zengene aşireti reisi Osman Ebdurahman ise şöyle konuştu: "Yüzyıllardır bizim ocağımızı söndürmeye çalışıyorlar. Bizler her şart altında kendimizi korumaya çalıştık. Bir noktaya kadar başarılı da olduk. Ama bu yüzyılda dahi bizler hala ulusal birliğimizi sağlayamadığımızdan yakınıyoruz. Artık yeter. Bu topraklar için biz bedel ödedik, biz sürgünler yaşadık, parlamentoyu bizler kurduk. Bizler ulusal birliğimizi de kurabiliriz. Ama bunun için ciddi olmamız lazım. Ciddiyet de buna karşı çıkanları teşhir ve mahkum etmekle olur."

KNK'nin Kerküklü aydın, yazar, akademisyen ve kanaat önderleriyle yaptığı toplantı soru cevap bölümüyle son buldu.

TARTIŞMA PLATFORMU 15 TEMMUZ'DA

12 Haziran'da Süleymaniye'de düzenlediği basın toplantısıyla Kürt ulusal birliğinin tartışılacağı ortak bir platform için Kürdistan'ın dört parçasındaki siyasi partilerle görüşmeye başlamıştı. 3 Temmuz günü Süleymaniye'de düzenlediği basın toplantısıyla çalışmaları hakkında bilgi veren KNK heyeti, 15-16 Temmuz tarihlerden Süleymaniye'de 300 ile 350 kişinin katılacağı bir tartışma platformunu düzenleme kararı aldıklarını açıklamıştı.