Köyde terör estirdiler: Sizi yaşatmayacağız

Amed’in Lice ve Bingöl kırsalında düzenledikleri operasyonda ağır kayıplar veren Türk ordusu ve korucular çevre köylerdeki evleri basarak, eşyaları dağıttı, yaşlıları darp etti.

Baskında, “2 askerimizi kaybettik. Sizin yüzünüzden öldürülüyoruz. Burada size de yaşam şansı vermeyeceğiz” tehditleri savuruldu.

Operasyondan dönen askerler, Bingöl-Lice arasındaki 15 haneli Kılıçlı (Dexl) köyüne sabah 05.00’da baskın düzenlendi. Köyün etrafını saran asker ve korucular, evleri didik didik aradı. Evlerde yapılan aramada asker ve korucular, köylülerin erzaklarını dökerek postallarıyla dağıtırken, çarşafları da yırttı.

Hatay’da 2011 yılında yaşamını yitiren HPG gerillası Osman Uzan (Ali Hamza) ile Nesrin Uzan’ın (Helin) ailelerine ait evler tarumar edildi. Felçli baba Ziya Uzan ve anne Pakize Uzan’ın yaşadığı evin kapısını kırarak içeri giren korucu ve askerler, HPG gerillası çocuklarına ait fotoğrafları gözleri önünde yaktı. Duruma tepki gösteren baba Uzan’a korucular “Seni de yakarız” diyerek tehdit etti.

Aynı köyde tek başına yaşayan 70 yaşındaki Zehra Uzan ise evine giren askerlerin arama yapmasına tepki gösterince tartışma çıktı. Tartışmada bir askerin el bombası yere düştü. Yaşlı kadın askerler tarafından tartaklandı. Köyün etrafını saran asker ve polisler, çevredeki tepeleri de tutarak, köye giriş çıkışları kontrol altına aldı.

Konuyla ilgili görüştüğünüz köylüler, bölgede gece boyu heron ve helikopterlerin alçak uçuş yaptığını, sabah ise baskın düzenlendiğini aktardı. Askerlerin elinde uzun bir liste olduğunu söyleyen köylüler, baskın esnasında askerin kendilerine “2 askerimizi kaybettik. Sizin yüzünüzden öldürülüyoruz. Burada size de yaşam şansı vermeyeceğiz” dediğini aktardı.

Sık sık asker ve korucuların baskı ve saldırılarına maruz kalan Kılıçlı (Dexl) köyü sakinleri can güvenliklerinin olmadığını dile getirdi.