GÖRÜNTÜLÜ

Komutan Agit'in yoldaşları: Mücadelesini büyüteceğiz

30. şehadet yıl dönümünde, PKK’nin öncü kadrolarından Mahsum Korkmaz'ı (Agit) yoldaşları anlattı.

Yasin Kabul adlı milis, 1984 yılının başlarından 1985 yılına kadar Mahsum Korkmaz ile birlikte kaldı. Kabul, Korkmaz'ı şu ifadelerle anlattı:

"Ben öncelikle 30. şehadet yıl dönümünde Heval Agit'i saygı ile anıyorum. Tekrar anısına bağlı kalacağımın sözünü veriyorum. Heval Agit’i 1984 yılında tanıdım. Kişiliği ile insanları kendine, örgüte çekiyordu. Her zaman Heval Agit ile birlikte olmak istiyorduk. Heval Agit herkes tarafından çok sevilirdi. Bizimle her zaman örgüt, mücadele üzerine tartışırdı. Heval Agit’in özgürlükten başka arayışı yoktu. Heval Agit’in attığı her adımda bilinç vardı. Tam bir komutandı, her şeyi ince ayrıntısına kadar düşünür, tüm detayları hesaplardı. Bir yolda yürüdüğümüzde karşımıza çıkacak her şeyin hesabını yapardı. Tedbirini alırdı. Heval Agit’in şehadeti herkes için çok ağırdı. Hepimiz için ağır bir kayıptı. Yaşadığım sürece Heval Agit’i hiç unutmayacağım. Çünkü o gerçek bir militandı. Her zaman onun ruhunu yaşatacağız."

Kabul, son olarak Korkmaz'ın mücadelesine bağlı kalacağını belirtirken, Kürt halkına da mücadeleyi yükseltme çağrısında bulundu.

'AYAĞINDAKİ ÇORABA KADAR PAYLAŞIRDI'

Korkmaz ile birlikte kalan bir diğer milis Cemil Agit Kabul ise "Öncelikle şehadet yıl dönümünde Agit yoldaşı anıyorum. Mücadelesini yükseltme sözünü veriyorum. Heval Agit kelimelerle ifade edilebilecek bir insan değil. Onun devrimci ruhunu görmek için onunla yaşamak gerekir. Heval Agit’in belli birçok özelliği vardı. Bunlardan birisi de onun tüm insanlara yoldaşlık yapmasıydı. İnsanlar arasında fark görmez ve en çok da partiye en uzak olanlar ile ilgilenir, onları partiye çekerdi" dedi.

"Toplumda kendini farklı gören kesimlerin evine giderdi. Onları topluma çekmeye çalışırdı" diyen Kabul, şunları da anlattı:

"Heval Agit tam fedai bir insandı. Her anlamda bu fedailiğini rahat görmek mümkündür. Agit arkadaş bir gün ayağındaki çorabı çıkarıp başka bir arkadaşa verdi. Ben ona 'senin de yok' dedim, o ise 'yoldaşımın olsun, bana bir şey olmaz' dedi. Hep çok büyük fedakârlıklar yapardı. Heval Agit düztaban olmasına rağmen hiçbir zaman grubun gerisinde kalmazdı.  Çok büyük bir iradeye sahipti. Gabar gibi zor bir alanda gerillacılık yapan Heval Agit yolda yürürken yoldaşlara moral veriyordu. Mücadele etmek için önünde hiçbir engel tanımazdı."

Kabul, konuşmasının sonunda "Agit yoldaşı asla unutmayacağız. Kanımın son damlasına kadar bu davaya bağlı kalacağım" dedi.