Komutan Ebu Leyla için Güney Kürdistan’da görkemli anma

Süleymaniye’de şehit Faysal Ebu Leyla için anma töreni gerçekleştirildi. Mesajların verildiği törende, şehitlere bağlılık ve saygının en önemli ölçütünün Kürt halkının birliği olduğu vurgusu öne çıktı.

Rojava Demokratik Özerk Yönetimi Güney Kürdistan Bölgesi Temsilciliği tarafından Süleymaniye’de komutan Faysal Ebu Leyla’yı anma töreni düzenlendi. Tewarî Salonu’nda saat 16:00’da başlayan anma töreninde PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, Tevgera Azadi Eşbaşkanı Mihemed Abdullah, YNK politbüro üyesi Hêro İbrahim Ahmed, YNK politbüro sorumlusu Mele Bahtiyar, Güney Kürdistan Parlamentosu Başkanı Dr. Yusuf Mihemed, Süleymaniye valisi Dr. Aso Feridun, ‘Kürdistan Sosyalist Demokrat Partisi Genel Sekreteri Muhammed Hacı Mahmud ve Güney Kürdistan hükümeti Şehitler Bakanı Mahmud Hacı Salih ile birlikte birçok parlamenter ve tanınan şahsiyetler hazır bulundu. Anma etkinliğine YNK Genel Sekreteri ve Irak eski Cumhurbaşkanı Celal Talabani de çelenk gönderdi.

Kürdistan özgürlük mücadelesi şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan anma töreninde şehit aileleri tarafından mumlar yakıldı.

Törende ilk olarak Rojava Demokratik Özerk Yönetimi Güney Kürdistan Bölgesi Temsilcisi Şerzad Êzidî bir konuşma yaparak törende hazır bulunanları selamladı.

Şerzad Êzidî’nin konuşması ardından PKK Güney Kürdistan Şehitler Komitesi’nin mesajı okundu. Şehitler Komitesi’nin mesajında “Özgür toplumun temelinin yaratılmasında şehitlerimizin çok önemli bir rolü ve yeri vardır. Kürt halkı bugün bu değerler temelinde vahşi DAİŞ çetelerine karşı mücadele yürütmektedir ve kahramanlık destanları yazarak da tüm dünya için sembol olmuştur” denildi.

SALİH MÜSLİM: EBU LEYLA KÜRT HALKININ MÜCADELESİNİN ÖNCÜSÜ OLMUŞTUR

Törende bir konuşma yapan Demokratik Birlik Partisi(PYD) Eşbaşkanı Salih Müslim de Kürt halkının yürüttüğü mücadele ve şehitlerin yarattığı değerlere dikkat çekerek, “Kürt halkının Kobanê’de sergilediği direniş Kürt halkının birliğinin mayası olmuştur. Kobanê’de Kürdistan’ın her dört parçasından şehitlerimizin kanı dökülmüştür. Eğer bugün Kürt halkının birliğinden ve ulusal bir tavırdan bahsedebilirse, bu Ebu Leyla gibi Kürt halkının mücadelesinin öncüsü olan şehitlerimizin dökülen kanları sayesinde olmuştur.”

Şehit Ebu Leyla için Kobanê’de düzenlenen uğurlama töreninde de hazır bulunduğunu ifade eden Salih Müslim devamla “Ebu Leyla için Kobanê’de düzenlenen törene de katılmış ve bu törende eşinin verdiği mesajı da hepimiz gördük. Çocuklarını dinledim. Bu yüzden şunu söyleyebilirim ki Kürt halkı bugün mücadeleci, savaşçı bir halktır. Kürt halkı artık özgür ve şerefli bir yaşam dışında hiçbir şeyi kabul etmeyecektir. Mücadeleye başladığımızda da söylediğimiz gibi ya şerefli bir yaşam ya da onurlu ve kahramanca bir ölüm” ifadelerini kullandı.

Şehitlere sahip çıkmanın herkesin görevi olduğuna dikkat çeken Salih Müslim sözlerini şöyle sonlandırdı: “Mevcut durumda Rojava’da yaralılarımızı tedavi etmek için gerekli ilaç ve malzemelerimiz bulunmamaktadır. Rojava üzerindeki ambargo halen devam etmektedir. Bazıları bu ambargo aracılığıyla bizlere ‘Kürt halkı köle olarak yaşamalıdır’ demek istemektedir. Bunlar karşısında bizler de özgür bir yaşam ve halkların kardeşliği dışında hiçbir yaşamı kabul etmeyeceğimizi söylüyoruz. Şehitlerimize sahip çıkmak bizlerin en temel görevidir ve mücadelelerini sürdüreceğiz”

MELE BAHTİYAR: DESTEĞİMİZ DEVAM EDECEK

Salih Müslim ardından konuşma yapan Kürdistan Yurtseverler Birliği(YNK) Politbüro Sorumlusu Mele Bahtiyar ise “Şehit Ebu Leyla Kürt halkının savunmasının yürütüldüğü cephede şehit düşmüştür. Kürt halkı bugün düşmanlarına ve teröristlere karşı büyük başarılar elde etmektedir. YNK’nin Kürdistan’ın diğer parçalarına yönelik destek ve yardımı devam edecektir” şeklinde konuştu.

ŞEHİTLER BAKANI HACI SALİH: ROJAVA’DA DESTAN YAZILIYOR

Kürdistan bölgesel hükümeti Şehitler Bakanı Mihemed Hacı Salih ise konuşmasında şunları belirtti: “Kürdistan bölgesel hükümeti Şehitler Bakanlığı adına şehit komutan Faysal Ebu Leyla’nın ailesine ve akrabalarına baş sağlığı dileklerimizi sunuyoruz. Rojava Kürdistanı halkı ve örgütleri 1950’li yıllardan bu yana özgürlük ve haklarını talep etmekte, mücadele etmektedir. Fakat bu mücadele boyunca her seferinde işgalcilerin saldırılarına maruz kalmıştır. Bugün de Rojava halkı DAİŞ çetelerinin vahşi saldırılarıyla karşı karşıyadır. Fakat bu saldırılar karşısında her geçen gün Rojava halkının devrimi ilerlemekte ve bir kahramanlık destanı yazmaktadır. Kobanê direnişi bunun en önemli örneğidir. Minbic operasyonunun da çok daha büyük bir başarı ile sonuçlanmasını umut ediyorum”

Törende yapılan konuşmaların ardından HDP’nin mesajı okundu. Anma töreni şehit komutan Faysal Ebu Leyla’nın yaşamı, çalışmaları ve mücadelesinin anlatıldığı sinevizyon gösterimi ile sona erdi. 

...