‘Komutan Rubar hamlenin gidişatını belirledi’

Bugün Rojava Devriminin en önemli askeri operasyonlarını olan "Rubar Qamışlo hamlesi"ne adını veren Rubar Qamışlo'nun şehadet yıldönümü. Yoldaşları Rubar Qamışlo'yu anlattı.

Rojava’nın Cizirê Kantonunda 6 Mayıs’ta başlayan ve 14 Mayıs’ta Serêkaniyî Cephe Komutanı Rubar Qamişlo’nun şehit olması ile ismini alan ‘Komutan Rubar Qamişlo Hamle’nin yıldönümünde konuşan hamlenin YPG ve YPJ Komutanları Serêkanîyê’den Hesekê cephesine her alanda şehit Rubar’ın büyük bir emek ve fedakârlığı olduğunu vurguladı.

14 Mayıs Komutan Rubar Qamişlo’nun yaşamını yitirmesinin yıldönümünde ANF’ye değerlendirmelerde bulunan YPG ve YPJ Komutanları “Şehit Rubar Hamlesi Rojava devriminde tarihi sonuçlar yaratan, DAIŞ çetelerinin iradesini kırıp, yenilgilerinin başlangıcını oluşturdu” dedi. 

YPG HAMLEYE ÖZ GÜVEN VE İNTİKAM İLE BAŞLADI

Hesekê YPG Komutanlarından Şereş Hesekê 6 Mayıs’ta DAIŞ çetelerine karşı başlatılan hamlede, Hesekê cephesinde yer aldığını ifade etti. Hesekê’den başlayarak Serêkanîyê’ye kadar uzanan bir alanda dar bir cephede DAIŞ ile çok yakın mesafede karşılıklı bir mevzilenme içinde olduklarını ve bu durumun riskler yarattığına dikkat çeken Şoreş, “çeteler yolları kapatıp, mayınlama yapıyor, rast gele füze, havanlar atıyor ve halka da büyük zararlar veriyorlardı” dedi. Halkta gelişen talep üzerine hamleyi Serêkanîyê ve Hesekê olmak üzere iki cepheden başlattıklarını ifade eden YPG komutanı Şoreş şunları anlattı: “Serêkanîyê’den Hesekê’ye bir çok çatışma yaşandı. Çeteler 23 Şubat Til Temir ve 10 Mart Til Xenzir saldırıları ile cephemize saldırılar gerçekleşmişti.

Nisan ayının sonlarında DAIŞ çeteleri hazırlıklarımızı öğrenmiş olmalıdır ki, Hesekê cephesinde Xerita ile Serêkaniyê Cephesinde Til Boğaya çok kapsamlı saldırılar gerçekleştirdi. Bu iki saldırıya da güçlerimiz sert karşılık verdi ve DAIŞ çeteleri büyük kayıplar vererek geri çekilmek zorunda kaldı. Tüm bu süreçler boyunca Şehit Rubar Qamişlo hemen hemen tüm cephelerde çetelere karşı cephede yer aldı.

DAIŞ çetelerinin saldırı ve sebep olduğu katliamlara karşı YPG ve YPJ güçlerimiz içinde ciddi bir öz güvenle bir an önce bir hamle başlatıp temizleyelim talebi vardı. Kızwan dağına kadar almayı planlayarak 6 Mayıs günü hamleyi Til Mecdel köyü ve Serêkanîyê’den başlattık. Ama çetelerde özellikle Hesekê-Til Temir arasındaki Habur hattı boyunca da çok ciddi bir hazırlık yaptıklarını gördük.

‘RUBAR’IN ŞEHİT OLMASI DAHA FAZLA KAZANMA AZMİNİ GELİŞTİRDİ’

Güçlerimizde büyük bir inanç, öz güven ve tarihi bir intikam alma duygusu hakimdi. Til Mecdel köyünden başlayan hamleye çeteler var güçleri ile karşı koymaya çalışarak mayın ve patlaycılar ile güçlerimizi durdurmaya çalıştı. Savaşın ilk günlerindeki köy köy ilerlememizden çeteler faydalanarak kaçma fırsatını yakalamış, yoğunca mayınlama yapmıştı. Savaşın ilk haftasından itibaren taktiklerimizi değiştirerek çember ve kıskaç taktiklerine giriştik. Çeteler tüm ağırlıklarını Hesekê cephesine vermiş olmalılar ki, Serêkaniyê cephesindeki hamle Haseke cephesindeki kadar ağır değil, hamle güçleri daha rahat ilerleyebiliyordu. Savaşın 12 gününde Hesekê güçlerimiz ve Serekanîye cepheleri Til Temir’in Um El Musamir köylerinde birleşerek 23 köyü kuşatmaya aldıklarında çeteler şok olmuştu. Bir gün sonra da üç kol şeklinde Kızwan dağına operasyon yapında yüzlerce çete sürüler halinde kaçışmaya başlamıştı. Çeteler büyük bir yenilgi ve kırılmış bir irade ile kaçarak canlarını kurtarmaya çalışıyorlardı. Kaçan çeteleri güçlerimiz yerden uçaklarda havadan büyük bir kısmını imha etti. 14. Günde Kızwan dağına yaptığımız operasyon ile özgürleştirdik. Bu başarı hamlenin ikinci aşamasının da Gre Spi’nin de savaş sonucunu bir anlamda belirlemiş oldu.

Savaşın ilk haftasında Serêkaniyê cephesi Komutanı Rubar Kamişlo yoldaşımızı şehit verdik. Rubar yoldaş bir savaş komutanı ve sevilen bir komutandı. Onun şehadeti güçlerimize manevi olarak büyük bir güç verirken, bir intikam duygusunun da gelişmesine sebep olmuştu. Çünkü Serekaniyê den Hesekê’ye kadar ki alanlarda büyük bir katkısı ve emeği vardı. Hamleye adının verilmesi savaşın da seyrini değiştirmişti. Yoldaşları biran önce çete merkezleri Mebrüka, Silük ve Gre Spî’yi alınarak Cizire ve Kobanê Kantonlarının birleşmesinde bir kilitlenmeyi yarattı. Birçok savaşçı Şehit Rubarın intikamını almak için düşmanın üzerine ikirciksiz yürüyordu.” 

DÜŞMANI TAR Û MAR EDEN BİR TAKTİK KULLANDIK!

Komutan Rubar Qamişlo Hamlesi Serêkaniyê YPJ Komutanlarından Tolhildan Amudê, Hamlenin ikinci aşamasının Til Xenzir, Mebrüka’dan başlatarak Siluk ve Gre Spi özgürleştirip Kobanê ve Cizirê Kantonlarını birleştirmeyi hedeflediklerini anlattı. YPJ Komutanı Tolhildan hamlede çetelere karşı geliştirdikleri taktikleri ilede “DAIŞ çetelerini şoka uğratıp düşmanı taru mar ettik” diye konuştu. Amudê, Komutan Rubar Kamişlo hamlesinde DAIŞ çetelerinin en fazla hazırlık yaptığı ve kendisini güvende hissetiği Kızwan, Alya, Mebrü, Sluk ve Gre Spi’nin YPG’nin eline geçmesi ile DAIŞ çetelerinin büyük bir kırılmayı yaşadığını söyledi. Amudê devamla şunları anlattı: “hamleye başlarken DAIŞ’in kırılacağına inanıyor, hamle içinde kırıldığını gözlerimiz ile gördük. Şehit Rubar Hamlesi başlamadan önce Alieye de bir hamle başlamıştı. Serekaniyê den Aliye doğru başlamış ve Til Boğ alanı çetelerden temizlenmişti. Şehit Rubar Hamlesi başladığında burası koordine karargahı olarak kullanılmıştı.

Kızwan dağını aldıktan sonra bir aramı verelim, yoksa devam mı edelim tartışmalarını yaptık. Ancak DAIŞ çeteleri kırılmaşı ile biz de devam etme kararını alarak, 22 Mayıs’ta hamlenin ikinci aşamasını başlattık. Güçlerimiz her gün daha fazla ilerliyor, insanların beyninde kale haline geldiği düşünülen Mebrü, Silük gibi çete merkezleri bir bir düşülüp Gre Spi’ye adım adım yaklaşıyorduk. Çevirme ve yarma taktikleri ile çetelerin önemli merkez ve hazırlıkları olan Dehma, Mebrüka ve Til Xenzir alanlarını düşürdüğümüzde artık çetelerin tüm direnç noktalarını da yok etmiş, psikolojik olarak çökertmiştik.

Bu hamlede YPG ve YPJ ortak hareket ediyordu. Ancak YPJ Kadın gücü olarak tüm gücü ve iradesi ile hamle içinde büyük başarıları elde ettiğimizi belirtmemiz gerekir. YPJ kadın gücünde başarının umudu tamdı. Her arkadaşın gözlerinde heyecan, başarı azmi ve umudu net görebiliyorduk. Hamlede çok büyük kahramanlıklar da yaşandı. Şehit Rubar ve Şehit Gelhat hamlelerinin birleştiği el ele verdiği Gre Spi meydanı oldu.”

‘RUBAR SAVAŞ KOMUTANI VE İYİ BİR YOLDAŞTI’

YPJ Komutanı Rubar Qamişlo Şehit düşmeden önce Til Boğa’daki koordine noktasında görüştüklerini ve onu uzun bir süredir tanıdığını ifade eden Amudê “Şehit Rubar arkadaş iyi bir savaş komutanı olduğu kadar, savaşçıları ile de iyi bir yoldaş, can siperane bir arkadaştı” dedi. YPJ Komutanı Tolhildan Amudê, “uzun süreden beri Rubar arkadaşı tanıyor, farklı sahalarda bana komutanlık yapmıştı. Savaş taktikleri konusunda oldukça yoğunlaşan, stratejik noktalarda derinleşen özelliklere sahipti. Kendisinde var olan öz güvenden kaynaklı sürekli yüksek bir morale sahip ve bu moralle çevresinde bir umutsuzluğun gelişmesine zemin vermiyordu. Devrim coşkusu ve heyecanını sürekli yaşıyordu.

Son gördüğümde çalışmadan kaynaklı oldukça yorgun olmasına rağmen yılmadan çalışıyordu. Onun aktivitesini görenlerde çalışma ve fedakârlık hırsını geliştiriyordu. Savaşı koordinesine hakimdi, onun denetiminde insan savaşta kendisini güvende hissediyordu. Dönemin komuta tarzını oldukça kavramış ve bunu yaşamsallaştırmıştı. Savaşın ve saldırının tüm ince detaylarına kadar savaşçı arkadaşları ile paylaşıyordu. Hamlesin ilk haftasında şehit düştü,. Rubar hamle öncesinde uzun bir süre hazırlık çalışmalarında yer aldı. Alya’yı, Kızwan dağını, Mebrüka’yı, iki kantonu birleşme hayali vardı. Bu hayalleri bizde intikam hırsını yaratarak düşmana yöneldik” şeklinde konuştu

MEBRUKA DAİŞ’İN KORDİNE MERKEZİYDİ !

Komutan Rubar Qamişlo Hamlesinin Komutanlarından Serhat Konya ise , “Komutan Rubar Qamişlo Hamlesinde YPG ve YPJ’nin yanında Türkiyeli Devrimci örgütler, Rojava Asayişi, öz savunma güçleri ve Halk Savunma Güçleri gibi güçlerde aktif bir şekilde yer aldığını, halkımızdan aldığımız destek ve güç ile DAIŞ çetelerine karşı bir direniş geliştirildi” diye konuştu. YPG Komutanı Serhat, 22 Mayıs’ta başlayan Hamle’nin 2.aşamasının renginin Mebrüka’da belli olduğunu söyleyerek şöyle devam etti, “Hamle öncesinde yaptığımız tartışmalarda en fazla DAIŞ çetelerinin direnç göstereceği yer Mebrüka, Dehma hattı olduğunun tespitini yapmıştık. Düşman hazırlıkları bu hatta çok ciddiydi. Cizire Kantonu ve Türk devleti ile sınır olmasından dolayı DAIŞ çetelerini Mebrüka’yı bir merkez konumunda tutuyordu. Alt yapı ve hazırlıklar buna göre yapılmıştı. Serêkaniyê ve Mebrüka arasında çeteler Dehma, Rawya ve Til Xenziri askeri hattında iki yıllık bir hazırlık yapmış, yöre halkını da bu amaçla göçertmişti.

Komutanlık toplantısında çetelerin önemli mevzilerinin bu hat olduğu ve buranın kırılması halinde DAIŞ çeteleri çok hazla direnemez tespiti çıkmıştı. Çeteler bu hatta çok ciddi hazırlık yapmış ve çetin bir savaşta vermişti. Güçlerimizde oldukça yorulmuştu. Buna rağmen büyük bir iddia ve kazanma ısrarı vardı. Güçlerimiz oldukça moralli ve psikolojik üstünlük bizdeydi. Güçlerimiz karşısında büyük bir yenilgiyi yaşayan çetelerin elinde sadece geride bıraktıkları sivil yerleşim yerlerini yoğun bir şekilde patlayıcı tuzaklar bırakma ile bomba yüklü araçlarla intihar saldırılarını düzenlemek kalıyordu. Çeteler Mebrüka’nın etrafındaki Şara, Dehma, Şexata köylerinde yoğun bir şekilde karşı koymaya çalıştı. Ancak taktik üstünlük bizde olduğundan tüm mevzilerini yerle bir ederek Siluk ve Gre Spiye ilerleye devam ettik.

‘SILUK DAİŞ İÇİN ÇOK ANLAMLIYDI’

Siluk’te çeteler çok yoğun mayınlama yaptıklarından çembere almak için iki kol halinde ilerledik. Siluk kasabasına bağlı Türkiye sınırına yakın Kinatra köyünde DAIŞ ilk defa bayrağını ilan kaldırmış, tüm silah, cephane ve ihtiyaçlarını bu hattan Türk devleti üzeri karşılayarak dünyaya açılıyordu. Yani kısaca Gre Spi ve Siluk DAIŞ çeteleri için kalbe giden nefes borusuydu. Gelen bilgilerde çetelerin bir panik halinde olduğu ve kaçmaya başladıkları yönündeydi. Çeteler yolları köprüleri tahrip etmeden bazı köyleri da aşarak Gre Spi’ye yöneldik. Çeteler kaçarken Gre Spi’ye giden yollardaki köprüleri patlattıkları için, sınıra yakın yerlerde ağır silahlarımızı geçirerek Gre Spî’nin etrafındaki yerlere ulaştık. Üçüncü günde Gre Spî’ye girme talimatını aldık. Çetelerin artık bizimle çatışacak gücü kalmamıştı. Kapıda güçlerimiz ulaştığında bir kaç çete kalmış, bunlarda Türk askerlerine sığında. Bayrağımızı Gre Spi meydanına diktiğimizde kaçan insanlık düşmanı DAIŞ çetelerini kolları altında saklayan Türk devleti başta olmak üzere gerici tüm güçler zaferimiz önünde diz çökmek zorunda kalmıştı.” 

...