Külter için BM’ye başvuruldu

Şırnak’ta 27 Mayıs günü Saray çeteleri tarafından gözaltına alınan ve akıbeti öğrenilemeyen DBP'li Hurşit Külter için BM'ye başvuru yapıldı.

Şırnak’ta 27 Mayıs günü Saray çeteleri tarafından gözaltına alınan ve akıbeti öğrenilemeyen DBP'li Hurşit Külter için BM'ye başvuru yapıldı.

İHD Şırnak Şubesi'ne bağlı avukatlar, 27 Mayıs günü Saray çeteleri tarafından gözaltına alınan ancak gözaltına alınması kolluk kuvvetleri, mülki ve adli birimler tarafından kabul edilmeyen HDP Şırnak İl Yöneticisi Hurşit Külter için Birleşmiş Milletler'e (BM) başvuruda bulundu.

Şırnak’ta soykırım saldırılarının başladığı 14 Mart tarihinden bu yana Bahçelievler Mahallesi'ndeki evinde ikamet eden Külter, 27 Mayıs tarihinde ailesine gönderdiği mesajda etrafının sarılı olduğunu belirterek, "hakkınızı helal edin" demiş ve kendisinden bir daha haber alınmamıştı. 

Şirnex'te soykırım saldırılarını yürüten özel harekatçılara ait "BÖF @Tweet_Guneydogu" isimli sosyal medya hesabından Külter'in gözaltına alındığı duyurulmuştu. 

İHD'li avukatlar ile Külter ailesinin İl Emniyet Müdürlüğü, Cumhuriyet Savcılığı, 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı ve Şirnex Valiliği'ne yaptıkları başvurularda, "bu isimde bir gözaltı kaydı yok bizde" yanıtı verilmesi üzerine avukatlar uluslararası alanda harekete geçti. 

İlk paylaşımlarında Külter'i sağ olarak gözaltına aldıklarını söyleyen özel harekatçılara ait "BÖF @Tweet_Guneydoğu" hesabı, dün akşam yaptığı paylaşımda ise "Kamera karşısında özyönetim ilan eden Hurşit Külter kanalizasyon çukurunda böyle helallik istemiş şimdi cehennemde" sözleriyle infaz edildiği şüphesi duyulan Külter için İHD'li avukatlar, BM üye devletlerin imzaladığı "Zorla Kayıp Edilmeye Karşı Herkesin Korunmasına Dair Bildirge"ye dayanarak, Külter'in akıbetinin Türkiye'ye sorulması için başvuru yaptı. 

Başvuru dilekçesinde Külter'in hayatından endişe duyulduğu ve bölgede 1990'lı yıllardan daha ağır dönemin yaşandığı faili meçhul ve yargısız infazların yapıldığına dair Cizre, Nusaybin, Sur, Silopi, Dargeçit örneklerinin mevcut olduğu hatırlatıldı. Külter'in hayatının "yüksek risk altında olduğuna" dikkat çekildi. Külter'in babası Hamdi Külter adına yapılan başvuruda duruma BM'nin duruma müdahil olması istendi.