Kunur: Cizre talan edildi; dayanışma gösterilmeli

ANF'ye konuşan Cizre Belediyesi Eşbaşkanı Kadir Kunur, halkın günlük yaşama adapte olabilmesi için Kürt halkını dayanışmaya çağırdı.

Cizre’de katliam sırasında bilinçli olarak ev eşyalarının da talan edildiğini dile getiren Cizre Belediyesi Eşbaşkanı Kunur, dayanışma çağrısı yaptı.

Cizre’de yaşanan 80 günlük 'sokağa çıkma yasağı'nın ardından kente geri dönüş yapan halk, yüzlerce evin yerle bir edildiği manzara ile karşılaştı. İnsanların binaların bodrum katında diri diri yakılmasının ardından yıkılmayan evlerdeki tüm ev eşyalar ise talan edilmiş durumda. 

ANF'ye konuşan Cizre Belediyesi Eşbaşkanı Kadir Kunur, halkın günlük yaşama adapte olabilmesi için Kürt halkını dayanışmaya çağırdı. 

'BÖLGE BELEDİYELERİ İLE ÇALIŞIYORUZ'

Kentte yıkılan yüzlerce evin onarımı için GAP Belediyeler Birliği öncülüğünde çalışmalara başladıklarını söyleyen Kunur, şu bilgileri verdi:

“Cizre’de kısmi sokağa çıkma yasağının kaldırılmasıyla ilçemizde ortaya çıkan tahribatın büyüklüğü ortaya çıkmıştır. Cizre’de her anlamı ile yıkıma dönük bir vahşet yaşanmıştır. Cizre’de tahrip olmamış, yıkılmamış ev bırakılmamıştır. Halkımızın kendi evlerine dönebilmesi için ufak çapta tahrip gören evlerin onarımı ve alt yapı çalışması için belediye olarak seferberlik ilan etmiş bulunmaktayız. Bu tahribatın ortadan kaldırılmasında biz ve çevre belediyelerin imkanları ile yapılacak bir şey olmadığını da tespit ettik. Bunun üzerine bölge belediyelerden oluşan GAP Belediyeler Birliğinden acil yardım talebinde bulunduk. Bu konuda kendileri de gerekli hassasiyeti gösterdi. Başta Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerine ait yer altı içme suyu ve kanalizyasyon ekipleri Cizre’de çalışmaktadır. Bu çalışma belirli bir düzeye gelmiştir. Şu an ilçemizin yüzde 70’inde hizmet çalışması yapabilmekteyiz. Bu ‘vahşet bodrumları’ olarak adlandırılan bölgede adli merciler halen sağlıklı bir çalışma yapmamaktadır. Onun için oraya fazla müdahale edemiyoruz. Hukuki delillerin toplanması için yazışmalarımız sürüyor."

'CİZRE'YE GELİN'

Cizre’de yaşanan vahşeti herkesin yerinde görmesi gerektiğini de dile getiren Kunur, “Cizre halkının yaşadığı vahşeti yerinde görmek için bütün sivil toplum örgütleri ve siyasi partileri buraya davet ediyoruz. Kısacası tüm Kürt halkının Cizre’ye gelmesini bekliyoruz. Burada yaşanan vahşeti gelip yerinde görsünler" dedi.

'CİZRELİLERİN BEYAZ EŞYASI KALMADI'

'Sokağa çıkma yasağı' sırasında kentte tüm evlerin yağmalandığını söyleyen ve günlük ihtiyaçların karşılanması için Cizre halkı ile herkesi dayanışmaya çağıran Belediye Eşbaşkanı Kadir Kunur, “Cizre’de hiçbir evde kullanabilecek gıda bırakılmamıştır. Beyaz eşya hiçbir evde bırakılmamıştır. Buzdolabı, çamaşır makinesi, fırın ocakları bırakılmamıştır. Bilindiği gibi, Cizre’de mevsim olarak aşırı yaz sıcağı bulunmaktadır. O nedenle Cizre halkı bir ay sonra neredeyse bu koşullarda buzdolabı olmadan çok zorlanacaktır. 70 bin insan beyaz eşyasız bırakılmamıştır. Bu nedenle Cizre dışında bulunan halkımızın her eve bir buzdolabı veya çamaşır makinesi göndermesinin buradaki halkımızın günlük yaşamına katkısı olacaktır” diye konuştu.