Lice’de operasyon

Amed’in Lice ilçesinde, 13 köyde yasak kaldırılırken, bölgede geniş kapsamlı bir operasyon başlatıldı. Barav köyüne askerler helikopterlerle indirildi.

Amed’in Lice ilçesinde, 13 köyde yasak kaldırılırken, bölgede geniş kapsamlı bir operasyon başlatıldı. Barav köyüne askerler helikopterlerle indirildi.

Diyarbakır Valiliği, Amed'in Lice ilçesine bağlı 13 köyde dün ilan ettiği yasak ile birlikte bölge bombalanmıştı. Bölgedeki yasak saatlerinde kaldırılırken, bu kez askeri operasyonun başlatıldığı öğrenildi. Ateş altında yaşayan mahalle sakinlerinin onlarca dönümlük arazileri bombardımanla küle dönerken, evler ise askerler tarafından tarandı. Barav Köyünde yapılan bombardımanın ardından helikopter ile bölgeye asker indirildiği ve bölgede geniş çaplı bir operasyonun başlatıldığı belirtildi. 

Yerel kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Hamzabey Mahallesi tarafına ilerleyen asker, burada bir evi ve aracı taradı ancak ölü ya da yaralı olup olmadığı konusunda net bir bilgiye ulaşılamadı.

Sabah saatlerinde bölgedeki yasak kaldırılırken, ancak mahalle sakinleri askerlerin hala arazide bulunduğunu belirtti. Aynı zamanda mahalle kırsalında pusuda beklediği bilgisini veren mahalle sakinleri, yaşananlardan dolayı tedirgin. 

Ev ve aracın tarandığı Hamzabey Mahalesi'ne komşu olan Mergê Köyü sakini Mahfuz Çelik, tarlasında çapa yaptığı sırada bombardımanın başladığını aktardı. Çelik, uçaklarla köylerinin arka kısmında bulunan arazi bombalandığı sırada yaşadıklarını şöyle aktardı: “Bir den köyümüz ana baba gününe döndü. Kimisinin çocukları arazideydi. Kimisi hayvanlarını otlatmaya çıkarmıştı. Bağrışlar başladı. Hayvanlarımızı tarlalardan alamadık. Birkaç çocuğumuz bombardımanın etkisiyle konuşamıyor” dedi. 

Gün boyu tarlada, arazide hayvanlarının başında olduklarını ve bombardımanın ne zaman yapılacağını bilmediklerini ifade eden Çelik, "Amed'e gidiyoruz bombardıman, kan. Köylere geliyoruz yine aynı durum. Bize burada ferman yaşattılar" şeklinde tepki gösterdi.