Nusaybin'de gözaltına alınanlar işkence gördü

İHD, Nusaybin'de gözaltına alınanlarla yaptığı görüşmeye ilişkin rapor hazırladı. Raporda, gözaltına alınanların devletin güçlerince işkenceye uğradığı kaydedildi.

Mardin İnsan Hakları Derneği (İHD) Cezaevi Komisyonu, Nusaybin ilçesinde gözaltına alınan 72 kişi için durum tespit ve gözlem raporu hazırladı.
İlçede gözaltına alınan 72 kişi için gerek aileler, gerekse ifadelerinde yer alan avukatlar tarafından açıklanan 'kötü muamele' bilgilerini araştıran Komisyon, tutuklu kişilerle görüştü.
Raporda "Nusaybin ilçesinde gözaltına alınan 72 kişinin Mardin E tipine konulduktan çok kısa bir süre sonra ailelerine bilgi verilmeden Osmaniye ve Tokatta bulunan cezaevlerine nakledikleri bilgisine ulaşışmıştır. Bu neden ile yapılan görüşmeler Mardin E tipi cezaevinde kalan çocuk ve kadınlar ile yapılmıştır" bilgisi verildi.

İŞKENCE GÖRDÜKLERİNİ ANLATTILAR

Raporda, beyanlarla ilgili bölüm ise şu şekilde:

Semra ARGIŞ (30) 
"Kolluk aşamasında ifademde susma hakkımı kullandığım için cinsiyetçi ifadelere maruz kaldım. Tutuklandıktan sonra Mardin E tipi Cezaevine çıkarılıncaya kadar aracın içinde bulunan kişiler ile beraber kaba dayağa maruz kaldık. Hastaneye götürüldüğümüz veya buna ilişkin rapor alınmadı."

Yasemin ERKOL (35) 
"Bizi Nusaybin ilçesinde gözaltına aldıktan sonra Süleyman Bölünmez adlı okulun salonuna götürdüler.
Yoğun kaba dayağa maruz kaldım. Başım hala aldığım darbelerden dolayı ağrımakta, ben Nusaybin ilçesinde yaşıyorum. Haberini almadığım oğlum için Nusaybin’de kaldım. Vücudumda hala aldığım darbelerden dolayı izler bulunmakta."
(Mağdurun sürekli ağladığı, yaşadığı zorluğu veya travmayı hala atlatamadığı gözlemlenmiştir) 

Emre TOPÇUOĞLU (16) 
"Gözaltına alındıktan sonra Nusaybin ilçesinde Süleyman Bölünmez adlı okula getirildik. Kafamıza torba geçirildi. Hortum ve plastik kelepçeler ile kaba dayağa maruz kaldık. Gözaltınaalındıktan sonra gece saat  4’ e kadar aralıklarla dövüldük."

Deniz KILIÇ (17) 
"Süleyman Bölünmez adlı okulda tutulduk. Burada sürekli kötü muameleye maruz kaldık. Aldığım dayak nedeni ile burnum kırıldı veya zorlandı. Tedavi görmediğim için ne olduğunu bilmiyorum ama nefes almakta zorlanıyorum. Yerde sürüklendim. Sol elimde hala sürüklendiğim için yaralar bulunmakta. Ayrıca bizim ile beraber gözaltına alınan ve halen bizim ile yan koğuşta olan Baran Emen'in aldığı darbeler nedeni ile ayağı kırıldı. Ayağı hala alçıda bulunmaktadır."

Heja ALGAN (16) 
"Nusaybin’de gözaltına alındım. Gözaltındabulunduğum Nusaybin’de bir okulda tutuldum. Başıma çuval geçirildi. Sürekli kötü muameleye ve kaba dayağa maruz kaldım. Sağ gözüme dipçik ile vuruldu. Sağ el işaret parmağım kırıldı. Benim ile beraber gözaltına kişiler de sürekli dayak yediler."

TESPİT VE TALEPLER

İşkenceye ilişkin ulusal ve uluslararası mevzuatın hatırlatıldığı raporda, şu tespit ve taleplerde bulunuldu:
"Çocukların ciddi tedirginlik yaşadıkları, korku ve endişe içinde oldukları gözlemlenmiştir.
Çocuklarda çıplak gözle fark edilecek şekilde yara ve benzer izlerin olduğu tespiti yapılmıştır.
Konuşurlar iken donuk ve dalgın oldukları tespiti yapılmıştır.
Yaşadıklarını anlatır iken duygusallaştıkları gözlemlenmiştir.
7 çocuk annesi Yasemin ERKOL’un zaman zaman daldığı veya ağladığı, uğradıklarının ancak bir kısmını anlatabildiği daha fazla yorulmaması için görüşme kısa yapılmak durumunda kalındı.
Nusaybin ilçesinde gözaltına kişilerin tamamının uğradıkları kötü muamelenin tespiti için gerek Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı ve gerek ise Nusaybin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından re ’sen soruşturma başlatılması gerekmektedir. Gözaltına kişilerin bir kısmının uğradıkları muameleyi savcılığa anlattıkları, tutanağa geçirdikleri hususu dikkate alındığında ilgili savcılık tarafından bunun yasa gereği bir suç olarak kabul edilip ivedi olarak soruşturma başlatması gerekmektedir.
Basına verilen haberler ile ‘masumiyet’ karinesinin ihlal edildiği, Savcılığın gözaltına alınma esnasına ilişkin görüntüler ile sonrasına ilişkin görüntüleri derhal temin edip delillerin karartılmaması için etkin bir soruşturma yürütülmeli.
Adalet Bakanlığı tarafından gerek Osmaniye’ye gerek ise Tokat cezaevlerine gönderilen kişiler hakkında derhal hastaneye sevklerinin sağlanıp doktur raporu aldırılması gerekmektedir.
Ayrıca gönderilen kişilerin yaşam güvenliklerinin sağlanması için gerekli tedbirlerin alınması sağlanmalıdır.
Gözaltına alınan 72 kişinin  bağımsız sağlıkçı ve hukukçulardan oluşacak bir heyet ile görüştürülmelidir. Ayrıca tedavilerine derhal başlanılması için ilgili hastanelere sevkleri sağlanmalıdır."
Mardin İHD Cezaevi Komisyonu, konuya ilişkin yapılan başvurular üzerine suç duyurusunda bulundu, İçişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığına şikâyet talebini iletti.