‘Nusaybin’e geri döneceğiz’

Saray çetelerinin saldırıları sonucu Mardin’e gelen Nusaybinliler, AKP'nin Kürtleri Batı'ya göçertme politikasının işe yaramayacağını, tüm zorluklara rağmen kendi yurtları olan Nusaybin’e geri dönecekleri belirtiyor.

Saray çetelerinin saldırıları sonucu Mardin’e gelen Nusaybinliler, AKP'nin Kürtleri Batı'ya göçertme politikasının işe yaramayacağını, tüm zorluklara rağmen kendi yurtları olan Nusaybin’e geri dönecekleri belirtiyor. 

Mardin’in Nusaybin ilçesinden göçertilmeleri sonucu gittikleri Mardin, Kızıltepe, Midyat, Artuklu ve Dargeçit ilçesinde yaşam mücadelesi veren binlerce kişi, "Sokağa çıkma yasağı" adı altında süren kuşatmanın bir an önce kaldırılmasını istiyor.

Soykırım saldırıları sürecinde Mardin’e gelen Şaize Beydili, birçok Nusaybinli aile gibi geri dönmek için gün sayıyor. Beydili, Yenişehir (Elîka) Mahallesi'ndeki evlerinin üst katının yıkıldığını belirtiyor. AKP'nin Kürtleri göçertme politikasının işe yaramayacağını, tüm zorluklara rağmen kendi yurtları olan Nusaybin’e geri dönecekleri belirten Beydili, ne kendisinin ne de çocuklarının yaşatılan zulmü asla unutmayacağını vurguluyor. 

"Biz kendi mahallemizde ve evimizdeydik, devlet hangi hakla gelip evlerimiz yaktı?" soran Beydili, şunları söylüyor: "Biz onun toprağında değildik ki, biz kendi toprağımızdaydık. Hangi minnetle ben ev kiralamak zorunda kaldım ve 6 çocuğumla insanların kapısına gittim, hangi hakla bize bunları yaptılar. Önce köylere gittik ama yapamadık çocuklarım insanların eline bakmaktan utanıyordu." 

Ömer Zirek ise Nusaybin’i hiçbir zaman terk etmek istemediklerini, fakat devlet güçlerinin rastgele şehri bombalamasından kaynaklı kentten çıkmak zorunda kaldıklarını söylüyor. Zirek, yasaktan sonra önce Mersin'e gittiklerini, fakat dayanamayarak yeniden Mêrdîn'e döndüklerini dile getiriyor. 

Nusaybin’de ev taşımacılığı yapan Zirek, Mardin’de mesleğini yapamadığını belirterek, ev kiralarının yüksekliğinden yakınıyor. Kiraların 200-300 liradan 600-700 liraya yükseltildiğini belirten Zirek, "Hiçbir geçim durumumuz yok, bir iki kere belediye bize yardımda bulundu onun dışında hiçbir yardım alamadık. Nusaybin’de ev taşımacılığı yapıyordum. Burada da böyle işler yok. Olsa dahi bunu fırsata çevirip çok az para vererek sömürüyorlar. Suriyeli mültecilere yapılan bize de yapılıyor. O gözle bize bakıyorlar. Gözümüz dünya malında değil, sadece gencecik fidanlarımız öldürülmesin. Evimiz yıkılsa da, mallarımız talan edilse de, biz kendi memleketimize geri dönmek istiyoruz" diyor.