OHAL Van'da hayvancılığı bitirdi

Kurban Bayramı’na az bir süre kala bölgede OHAL adı altında uygulanan sıkı yönetim, üretimi olumsuz etkilemeye devam ediyor.

Hayvancılığın merkezi konumunda olan Van’da et fiyatların yüksek olması insanların tepkisine neden olurken, kasaplar ise hayvancılığın bitme noktasına geldiğini, et ihtiyacının artık dışarıdan karşıladığını belirtiyor.

Kürdistan’da, AKP ve devletin izlediği politikaları nedeniyle hayvan yetiştiriciliği bitme noktasına geldi. Tüm Türkiye ve çevre ülkelere hayvan ihraç eden Van, bugün et ihtiyacını dışarıda karşılamak zorunda kalıyor. Yaylaların yasak bölge ilan edilmesi nedeniyle, hayvancılık büyük darbe aldı. Hayvanlarını otlatacak yer bulamayan köylü ise, köylerini terk ediyor. Köylerin boşalması da hayvancılık sektörünün bitmesine yol açıyor. Van’da yeterli sayıda canlı hayvanın olmaması da et fiyatlarını yükseltiyor.

AKP’nin bölgede uyguladığı baskı politikaları hayvancılığı bitme noktasına getirdi. Bu politikalar, Van’da üretimin bitirilmesi ve işsizliğin yüzde 50’lere yükselmesine neden oldu. OHAL yasakları nedeniyle, Van canlı hayvan yetiştiriciliği ve et ürünlerinde üretici konumundan tüketici konumuna geçti. Canlı hayvan sayısındaki azalma nedeniyle et bulamayan kasaplar ve marketler ise et fiyatlarını yüksek tutuyor. Kasaplarda etin kilosu 40 ile 45 lira arasında değişirken, marketlerde ise fiyat 50 ile 55 liraya kadar çıkıyor.

BUDAN: YOKSUL İNSANLAR ARTIK ET YİYEMİYOR

Her yıl kurban kesen ve evine et alanlar ise, bu yıl evine et alamayacak. Kasap Ali Budan, bugün yoksul insanların artık et yiyemediğini, bunun da et fiyatların çok yüksek olmasından kaynaklı olduğunu belirtti. Yüksek fiyatlardan dolayı artık iş yapamaz hale geldiklerini dile getiren Budan, hayvanlığın merkezi Van’da canlı hayvan sayısının çok az azaldığını ifade etti. Kasaplar da et fiyatının 40 ile 45 lira arasında değiştiğini vurgulayan Budan, marketlerde ise fiyatların daha da yüksek olduğunu vurguladı. Budan, “Bu çok trajik bir durumdur. Van gibi hayvancılığın merkezi konumunda bir yer artık dışarıdan canlı hayvan alıyor. Bugün Van’a başta Trakya olmak üzere birçok yerde canlı hayvan ve et geliyor. Durum buyken, vatandaşlar nasıl et alıp yiyecek. Eskiden dükkanımıza tonlarca et alırken, bugün kiloyla alıyoruz. Bu durum vatandaşlar için geçerli. Vatandaşlar gramla et almaya çalışıyorlar, o da ayda yılda bir kere oluyor” dedi.

KUTLU: OHAL ÜRETİMİ BİTİRDİ

Bölgede uygulanan OHAL ile birlikte üretimin bitme noktasına geldiğini ifade eden Bedir Kutlu adlı kasap ise, özellikle çözüm sürecinde işlerinin çok iyi olduğunu söyledi. Barış sürecinde insanların alım gücünün çok yüksek olduğunu belirten Kutlu, “Ama barış süreci bitince üretim de alım gücü de düştü. Çok az kalan üretim ve alım gücünü de OHAL bitirdi. Burada üretim diye bir şey kalmadı. Her şey tüketim durumuna düştü. Et fiyatlarının yüksek olması nedeniyle, lokantalarda yemek fiyatlarını yükseltiler. Yani piyasa birbirine bağlı durumda. Sadece et değil, tüm gıda fiyatlarında yüzde yüze artış var” şeklinde konuştu.

ARIKAN: ÜRETİM SIFIR NOKTASINDA, HER ŞEY TÜKETİM ÜZERİNDE

Lokanta sahibi olan Selahattin Arıkan ise, Van’da işsiz sayısının çok yüksek olduğunu belirterek, aylarca bu insanların evlerine et girmediğini söyledi. Bu durumun böyle devam etmemesi gerektiğini ifade eden Arıkan, “Birileri buna çare bulsun. Üretim sıfır noktasında. Her şey tüketim üzerinde. Artık tüm mallar dışarıda geliyor. Bizi yönetenler bunu görmüyor mu? Bu vatandaşın hali ne olacak? Hayvancılığın merkezi konumunda olan Van’da et fiyatları bu olmamalıydı. Hayvancılığı da bitirdiler. Kimse vatandaşı düşünmüyor” diye konuştu.

OLCAY: BELEDİYE GÖREVİNİ YAPMIYOR

Ercan Olcay adlı vatandaş da kayyumla birlikte herkesin kafasına göre ürünlere fiyat verdiğini ifade etti. Olacay, “Ekmeğin fiyatı 1 lira 100 kuruşa çıktı. Et fiyatları yükseldikçe yükseliyor. Bu durumun tek sorumlusu belediyedir. Halkı düşünen yok. Belediye kendi işinden başka her işi yapıyor. Üretimin ve denetimin olmadığı bir yerde fiyatların yükselmesi çok normal” şeklinde konuştu.