'Özgür basın geleneği her şeye rağmen sürecek'

ÖGC, Kürt Gazeteciler Günü vesilesiyle "Özgür Basın Raporu"nu açıkladı. Raporda; son 3 ayda 4 gazetecinin katledildiği, 70 gazetecinin gözaltına alındığı, 14 gazetecinin de tutuklandığı bildirildi.

Özgür Gazeteciler Cemiyeti (ÖGC), 22 Nisan Kürt Gazeteciler Günü vesilesiyle Amed'de Koşuyolu Parkı İnsan Hakları Anıtı önünde basın açıklaması yaptı.
Eylemde, "118 salên serfirazî û berxwedanê" manşetiyle çıkan Azadiya Welat gazetesi taşındı.

BOLTAN: GERÇEĞİN PEŞİNDE KOŞMAYA DEVAM

ÖGC Eşbaşkanı Hakkı Boltan, 118 yıldır hala gazetecilerin özgürce haber yapamadığını, o günden bugüne süren baskı ve saldırıların temel amacının gazeteciliği ortadan kaldırmak olduğunu söyledi. Ancak özgür basın geleneğinin önemli isimleri olan Musa Anter, Gurbetelli Ersöz, Uğur Mumcu, Metin Göktepe'nin yürüttüğü mücadelenin takipçileri olacaklarını belirten Boltan, baskı, sindirme, tutuklama ve katletme olsa da özgür basın çalışanlarının gerçeğin peşinde koşmayı sürdüreceğini kaydetti.

ÖZGÜR BASIN RAPORU

Eylemde, ÖGC'nin bu yılın ilk üç ayında gazetecilerin yaşadığı hak ihlallerine ilişkin hazırladığı 30 sayfalık "Özgür Basın Raporu" da açıklandı. 
Rapora vurgu yapan ÖGC Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ali Ertaş, özelde son 3 ayda ama genelde yıllardır gazeteciler üzerinde büyük baskıların yaşandığına dikkati çekti. 
Raporda öne çıkan başlıklar da şöyle sıralandı: "Son 3 ayda katledilen gazeteci sayısı 4, gözaltına alınan 70, tutuklanan 14, işkence ve kötü muamele 3, tehdit edilenler 9, keyfi engelleme ve haber takibi engeli 12, baskıya uğrayan basın organları 2, saldırıya uğrayanlar 8, açılan soruşturma sayısı 136, kapatılan gazete 8, kapatılan haber sitesi 10, kapatılan TV-radyo 5, yayın yasağı 4, işten çıkartılan 7 gazeteci."

AKTAŞ'A METİN GÖKTEPE ÖDÜLÜ

Kürdistan'daki gazetecilerle dayanışmak için başlatılan Haber Nöbeti Koordinasyon Üyesi Fehim Işık, bu yıl 19'uncusu düzenlenen Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri'nde Haber Nöbeti adına aldığı ödülü Cizre'de vahşet bodrumlarında katledilen Azadiya Welat Gazetesi Yazıişleri Müdürü Rohat Aktaş'ın anısına Azadiya Welat Editörü Çetin Altun'a verdi. Işık, ödüllün gerçek sahibi Aktaş ve Kürt gazetecilerin olduğu için ödülü verdiğini söyledi. Ödülü alan Altun ise, ödülü, sahada çalışan ve cezaevinde tutuklu bulunan gazeteciler adına aldığını belirtti.

AYDOĞAN: GELENEK SÜRECEK

Eyleme katılan HDP Amed Milletvekili Nursel Aydoğan da özgür basının baskıya rağmen, ölüm pahasına gerçeklerin izini sürdüğünü vurguladı. Aydoğan genç, heyecanlı ve her şeye rağmen alanda çalışan muhabirler sayesinde özgür basın geleneğinin süreceğini belirtti.

AZADİYA WELAT KAMPANYASI

Eylemde, Azadiya Welat için "Her eve bir Azadiya Welat" adı altında abonelik kampanyasının başlatıldığı duyuruldu. Kampanyanın hem ana dilin önemine hem de okunması için bu kampanyanın önemli olacağı ifade edildi.