PAJK: Onların direniş ritimleri bize umut, inanç ve güç olacaktır

Leyla Kasım, Hozan Mizgin ve Şirin Elemhuli’yi saygıyla anan PAJK Koordinasyonu, “Onların türkülü direniş ritimleri her an kavgamızda bize umut, inanç ve güç olacaktır” dedi.

PAJK Koordinasyonu, Leyla Kasım, Hozan Mizgin ve Şirin Elemhuli’nin şahadet yıldönümleri vesilesiyle yazılı bir açıklama yaptı.  PAJK, “İçinden geçtiğimiz süreçte mücadelenin en zirveleştiği bu anlarda aynı tarihi kesitlerinde büyük bir kahramanlıkla buluşmayı sağlayan 13 Mayıs’ta Leyla Kasım, 11 Mayıs’ta Hozan Mizgin ve 9 Mayıs’ta Şirin Elemhuli arkadaşların şahadetlerinin yıldönümünü saygı ve minnetle anıyoruz” dedi.

“Hem halk hem de kadın olarak bir kader diye belletilmiş olan yitikliğe karşı her dönemde açığa çıkan kahramanlıklarla direnişin zılgıtları yükseltilerek yüreklere var olmanın gücünü kazandırmışlardır” denilen açıklamada, “Leyla Kasım bir Kürt kadını olarak silahını kuşanıp kendi halkını ve topraklarını savunmak için büyük bir kavgaya girişmesi Kürdistan kadınları için büyük bir mücadele mirası olmuştur. Kavgasıyla, mücadele direnciyle, düşmanına karşı bilenmiş kiniyle Kürt kadınlarına umut kaynağı olduğu gibi, kadınların da kavgada kendilerini ifade edebileceklerini, kendi toprakları ve özgürlüklerini kazanmak için mücadele edebileceklerini göstererek yüreklere direnişin tohumlarını ekmiştir. Leyla Kasımların ardılları daha sonrasında PKK ve PAJK çizgisinde Viyan soranlar olarak,  Destina Kandiller olarak devam ederek kesintisiz bir mücadele esası olmuştur” ifadelerine yer verildi.

PAJK Koordinasyonu devamla şunları belirtti:

“Hozan Mızgin olarak bilinen Gurbet Aydın ise, yüreklerinin türkülerini silahlarına sarmalayıp, ezgili bir mücadele ile Kürdistan dağlarını adımlayıp, halk içerisinde APOCU kültürü mayalandırarak özgürlük tutkusunu yaratmıştır. Mizgin arkadaş PKK içerisindeki kadının komutanlaşma düzeyinin, hakikat yürüyüşündeki inancını, yürek atışındaki türküleşmiş direncinin ifadesidir. Direnişini her adımında, kavgasının her anında ezgili bir çağrıya dönüştürmüş, gerillaların halaylarında, kavgalarında, özgürlük yürüyüşünde ritim olmuş, güç, umut ve inanç olmuştur. Kendini yetiştirmiş ve var etmiş bir kadının katılımı ve duruşuyla PKK içerisinde neler yapabileceğini, ne kadar büyük bir güç kaynağı haline gelebileceğini herkese kanıtlamıştır. Bir de bir kadının mücadeleye inandığı zaman, kavgaya büyük bir tutkuyla sarıldığında kendisini çok yönlü yaratabileceğini ve mücadeleyi bütün renkleriyle hakikatle buluşturabileceğini göstermiştir. Böylece bir kadın gerilla olarak hem sanatla kavgasını bütünleştiriyor, hem de komutanlaşarak kavgayı büyütüyor ve çoğaltıyordu. Çünkü Mizgin arkadaş hem bir sanatçı, hem bir komutan-savaşçı, hem de bir halk öncüsüydü.  Bir sanatçı inceliğiyle savaşıyor, bir öğretmen gibi ulaşabildiği herkesi eğitiyor ve bir militan olarak her göreve hazır ve layık olmayı biliyordu. Kavga böyle büyüdü, direniş böyle harmanlandı. Ve ismi gibi halklara mazlumlara ve kadınlara özgürlüğün müjdecisi oldu. Yarattığı kazanımlarla Garzan’da 11 Mayısta türküleşerek mücadelemizin yaşayan ve yaşatan efsanesi olmuştur.

Şirin Elemhuli arkadaş ise Leyla Kasımlardan aldığı direniş mesajıyla kendi ayaklarıyla idam sehpasını itekleyerek sloganlarla celladına karşı dinmeyecek olan mücadeleyi haykırmıştır. Rojhilat gerçekliği içerisinde özgürlük aşkını zindanın parmaklıkları ve mazgal sesleri içerisinden tüm dünyaya duyurmuş ve mücadeledeki kararlılığıyla dört parça Kürdistan’ı kendi hakikatinde bütünleştirmiştir. Böylelikle direniş türküsü Leyla Kasımlardan Mizginlere akmış, Şirin Elemhulilerle, Ferzad Kemangerlerle zindanların parmaklıkları arasından sızıp dağlarda, sokaklarda yankılanmış ve Pakizelerle öz yönetim direnişinde halkların coşkulu mücadelesine dönüşmüştür.

PKK gerçekliği içerisinde hakikate yürüyen kadın PAJK’ın ideolojik mayasıyla özgürlük tutkularını, yüreklerini ve varlıklarını yoğurup dağlarda, sokaklarda ve zindanlarda xwebunlaşarak kavgaya tutuşmuşlardır. Mizginler dağlarda ve halkın yurtsever bağrında, Leylalar ve Şirinler zindanlarda, Pakizeler öz yönetim alanlarında direnişlerini hakikatle bütünleştirerek özgürlük ateşini harlandırdılar.

Şehitler gerçekliği hakikatle bütünleşmenin ifadesidir. Leyla Kasımlar, Mizgin ve Şirin arkadaşlar tellerle birbirinden ayrılmış dört parça Kürdistan’ı mücadele azmiyle bütünleştirmişlerdir. PAJK gerillaları olarak onların yüreklerinde büyüttükleri hakikat tutkularını gerçekleştireceğimizi belirtiyoruz. Onların türkülü direniş ritimleri her an kavgamızda bize umut, inanç ve güç olacaktır. Bu temelde 11 Mayıs vesilesiyle başta Mizgin arkadaş olmak üzere, tüm şehit yoldaşlarımızı yeniden anıyoruz. “