Kemal Pencewînî davasında iki idam kararı-YENİLENDİ

2016 yılında Pencewîn'de kaçırılarak katledilen Kürt yurtseveri Kemal Pencewînî'nin bugün Süleymaniye Adliyesi'nde görülen davasında iki zanlıya idam cezası verildi.

Süleymaniye'nin Pencewîn ilçesinde 13 Nisan 2016 tarihinde kaçırıldıktan sonra katledilen PJAK üyesi ve Kürt yurtseveri Kemal Şêx Sadiq'ın (Kemal Pencewînî) bugün Süleymaniye Adliyesi'nde görülen davasında iki zanlıya idam cezası verildi. Bugün saat 10.00'da Süleymaniye Adliyesi'nde görülen karar duruşmasına Pencewînî'nin ailesi, avukatları, Tevgera Azadî üyeleri, çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi, gönüllü avukatlar ve çok sayıda yurttaş katıldı. Mahkeme salonuna sığmayan yurttaşlar ise adliye kapısının önünde Pencewîn'i'nin posterlerini taşıyarak eylem yaptı.

Yaklaşık 3 saat süren duruşmanın ardından mahkeme heyeti, Pencewînî'nin failleri Mesud Eshed Mecîdî ile Sîna Mihemed Emîn Şerîfî'ye idam cezası verdi. Mahkeme heyeti kararı, Kürdistan Bölgesi Parlamentosu'nun terör suçlarına ilişkin 2016 yılında çıkardığı 3'üncü yasanın 2'nci maddesinin 2'nci bendine göre alındı.

Karardan sonra mahkemenin önünde basın açıklaması yapan Pencewînî ailesinin avukatı Sîrwan Ehmed, dosyanın daha önce münferit bir vaka olarak ele alındığını ancak, yaptıkları itirazlar sonrası kararın "terör suçları" kapsamına alındığını söyledi. Ehmed'in ardından konuşan Pencewînî'nin eşi Çinar Xan, kararın acılarını bir nebze de olsa hafiflettiğini kaydederek, "Bugün Süleymaniye mahkemesi adilane bir karar verdi. Umut ediyorum ki gazetecilere, insan hakları savunucularına karşı işlenen suçlarda da mahkemeler daha cesur ve adil kararlar alırlar. İlk günden beri desteklerini esirgemeyen herkese teşekkür ediyoruz. Yaşasın PJAK, karar özgürlük için mücadele eden herkese hayırlı olsun" dedi.

17 Şubat Şehitleri adına konuşan Şehit Surkew'in babası ise kararı veren mahkeme heyetini kutlayarak, "Ben şimdiye kadar Güney Kürdistan'da bağımsız bir yargımız yok diyordum. Ama görüyorum ki cesur mahkemeler var" diye konuştu.

Açıklamaların ardından mahkeme önündeki kitle, "Şehîd namirin", "Kemal namirin" ve "Bijî serok Apo" sloganları attı.

KEMAL PENCEWÎNÎ KİMDİR?

1967'da Pencewîn'de yursever bir ailede dünyaya gelen Kemal Şêx Sadîq, 1983'te daha 16 yaşındayken Pêşmerge'ye katıldı. 1989'da Irak rejimi tarafından esir alındı ve 1992 yılına kadar cezaevinde kaldı. 1992 raperîn'inden (başkaldırı) sonra cezaevinden çıkan Pencewînî 25 yıllık pêşmergelik yaşamının ardından 2011 yılında, bu sefer de Güney Kürdistan yönetimi tarafından cezaevine atıldı.

1997 yılında Kürt Özgürlük Hareketi'ni tanıyan Pencewînî, 13 Nisan 2016'ta Pencewîn'de Sidîq Salyawayî isimli yurttaş ile birlikte kaçırıldıktan bir gün sonra cenazesi bulundu. Ağır işkencelerden sonra 13 kurşun ile katlediliği ortaya çıkmıştı. Pencewînî'nin ailesi katliamın arkasında, İran istihbaratı İlaat ile Güney Kürdistan'daki bazı odakların olduğunu belirtiyor.