GÖRÜNTÜLÜ

Qamişlo direnişçileri son yolculuğuna uğurlandı

Baas rejiminin başlattığı saldırılara karşı direnişte yaşamını yitiren 29 kişi, binlerin katıldığı görkemli bir törenle son yolculuğuna uğurlandı.

 

Baas rejiminin başlattığı saldırılara karşı direnişte yaşamını yitiren 29 kişi, binlerin katıldığı görkemli bir törenle son yolculuğuna uğurlandı. Törende yapılan konuşmalarda, direnişin getirdiği kazanımlara dikkat çekildi.

Cizîrli binlerce kişi, Baas rejiminin başlattığı saldırılara karşı Qamişlo direnişinde yaşamını yitiren asayiş, YPG, HPC güçleri ile sivil yurttaşları Şehit Delîl Saruxan Mezarlığı'nda toprağa verdi. 12 asayiş üyesi, 4 YPG savaşçısı Baas rejim güçlerinin 20-22 Nisan günleri arasında başlattığı saldırılarda, görkemli bir direniş sergileyerek yaşamlarını yitirdi. Yine rejim güçlerinin saldırılarında yaşamını yitiren 13 sivil yurttaşların cenazeleri Enteryê Mahallesi'ndeki Mala Gel’e getirildi.

Tabutlar asayiş, YPG, Kongra Star ve TEV-DEM bayraklarıyla sarılırken, binlerce yurttaştan bazıları getirdikleri mumları yaktı. 

Daha sonra 29 savaşçı Kürt, Arap, Süryani ve Asuri halklarından binlere kişi tarafından oluşturulan cenaze konvoyu ile Şehit Delil Saruxan Mezarlığı'na doğru yola çıkarıldı. Caddelerdeki iş yerleri de kepenk açmadı.

Mezarlığa ulaşıldığında saygı duruşunun ardından konuşmalar yapıldı.

Şehit Aileleri Kurumu Üyesi Mehsûm Hesen, yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı dileyerek, "Şehitler özgürlük mücadelelerinin aydınlatıcı gerçeğidir" dedi.

EREB: DİRENİŞİNİZ KAZANDI

Cizîr Kantonu Eşbaşkanı Heyfa Ereb ise şunları belirtti:

"Qamişlo ve Nusaybin direnişleri artık zulme, baskıya boyun eğmeyeceğimizi ispat etmiştir. Özgürlüğümüz ve demokratik özerklik yönetimin müdafaası için direneceğiz. Qamişlo üzerine yürütülen kirli plan ilk kez gerçekleşmiyor. Ancak halkımızın birlik eksenli mücadelesi bu planları her defasında boşa çıkardı, çıkarıyor. 

Dışarıya kaçan birçok kişi yaşanan direnişi bir ‘tiyatro’ olarak değerlendirdi. Ey Qamişlo halkı, sizleri selamlıyorum! Çünkü siz bu 'tiyatroda' çok iyi oynadınız ve sizin direnişiniz kazandı. Yine bu rolünüz herkesin hakikatini ortaya çıkardı. Buradaki görkemli kalabalıktan da anlaşıldığı gibi halkımızın gerçek temsilcileri şehitlerimizdir."

EHMED: CENEVRE DEĞİL, DİRENİŞ ÖZGÜRLÜĞÜ GETİRECEK

Demokratik Suriye Meclisi Eşbaşkanı (MSD) Îlham Ehmed ise şöyle konuştu: "Qamişlo halkının direnişi Baas rejiminin Rojava’da yeniden hüküm süreceğini dile getirenlere ancak bir hayal olduğunu gösterdi. Rojava halkı kararını verdi ve gücünü birleştirdi. Kendi bölgesini yönetiyor. İradesini kırmak isteyen herkese karşı görkemli bir direniş içerisinde. Demokratik federal sistem Rojava’da pratikleşiyor ve en doğru Cenevre olduğu ortaya çıktı. Qamişlo’da ve Nusaybin’de yürütülen halk direnişi özgürlüğü getirecektir. Cenevre değil."

BEREKAT: ŞARTLARIMIZI KABUL ETTİRDİK

İçişleri Konseyi Eşbaşkanı Kenanê Berekat, "Qamişlo direnişi Baas rejiminin demokratik Özerklik Yönetimini tanımak, şartlarımızı kabul etmek zorunda bıraktı. Qamişlo direnişi 2004 serhildanının devamıdır" dedi.

QAMİŞLO: ZAFER ELDE EDECEĞİMİZİ KANITLADIK

YPG Komutanı Hesen Qamişlo da "Qamişlo direnişi bölge halklarının kardeşliğinin direnişidir. Bu direniş herkese ortak yaşam ve özgür irade savaşının zaferi elde edeceğini kanıtlamıştır" diye kaydetti.

MÎRZA: KARIŞIKLIĞI BOŞA ÇIKARDIK

Asuri Partisi yöneticilerinden Wayî Mîrza da törendeki konuşmasında, direniş şehitlerinin bölgede halklar arasında çıkarılmak istenen karışıklığı boşa çıkardığını söyledi.

Konuşmaların ardından yaşamını yitirenlerin künyeleri okundu, şehadet belgeleri ailelerine teslim edildi.

Savaşçılar, binlerce kişinin hep bir ağızdan ‘Şehîd namirin" sloganları içinde toprağa verildi.

Robar Şêxo’nun cenazesi de Dêrik’te Şehit Xebat Dêrik Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

...