'Roboski'de hesap vermekten kaçamayacaklar!

HDP Grup Başkanvekilleri Demirel ve Baluken, Roboski'de devletin iki kişiyi daha katletmesine sert tepki göstererek, sorumluların hesap vermekten kaçamayacağını vurguladı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekilleri Çağlar Demirel ve İdris Baluken, Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde iki kişinin katledilmesine ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Açıklamada, "28 Aralık 2011’de gerçekleşen Roboski Katliamı’ndan sonra, Saray-AKP iktiranının talimatlandırdığı kolluk güçleri aynı yerde bir katliam daha gerçekleştirmiştir. 29 Mayıs 2016 tarihinde, sınır ticareti yapan Roboskililer üzerine Gülyazı karakolundan obüs atışları yapılmıştır. Bu saldırı neticesinde Vedat Encü olay yerinde yaşamını yitirmiş ve birçok kişi de yaralanmıştır. Yaralı kurtulan Yılmaz Encü ise hastanede tedavisi sürerken yaşamını yitirmiştir" denildi.

'AMBULANS GÖNDERİLMEDİ, AİLELER HASTANEYE ALINMADI'

İlkinde olduğu gibi bu sefer de olay yerine ambulans gönderilmediği, yine yaralıların traktörlerle taşındığı ve yaralı yakınlarının da hastaneye girmelerine izin verilmediğinin vurgulandığı açıklamada, şöyle devam edildi:
"28 Aralık 2011 tarihinde gerçekleşen Roboski Katliamı’nda 34 yakınını kaybeden Şırnak Milletvekilimiz Sayın Ferhat Encü, son saldırıda da bir yakınını yitirmiş, birçok yakını da yaralanmıştır. 

'ENCÜ'NÜN TAZİYEYE GİTMESİ ENGELLENDİ'

Bölgeye hareket eden Ferhat Encü, Uludere yolu üzerinde, Kasrik Boğazı askeri kontrol noktasında durdurulmuş ve geçişine izin verilmemiştir. Milletvekili kimliğinin de ötesinde en insani bir görev olan hayatını kaybetmiş bir yakınının cenazesine ve taziyesine katılmasına mani olunmuştur. Yapılan görüşmeler esnasında kontrol noktasını yöneten jandarma komutanı, valilikten gelen talimat nedeniyle HDP’li siyasetçilerin ve gazetecilerin geçişlerine izin vermeyeceklerini belirtmiştir.
2011’deki katliamın sorumlularının yargılanmaması, bugün yeni katliamlara kapı aralamıştır. Kürt illerinde yaptıklarıyla insani değerlerden ne kadar uzaklaştıklarını her gün bir kez daha gösteren AKP-Saray Hükümeti, bugün de bir Türkiye Cumhuriyeti yurttaşının yakınının cenazesine katılmasına engel olmaktadır.
İçişleri Bakanlığı, Kamu Güvenliği Müsteşarlığı ve TBMM Başkanlığı nezdinde yapılan tüm girişimlere rağmen bu hukuksuz ve insanlık değerleriyle bağdaşmayan bu engelleme devam etmektedir."
HDP'liler Demirel ve Baluken, açıklamalarının sonunda, "Bu insanlık dışı uygulamayı kınıyoruz ve Şırnak Valisi başta olmak üzere, tüm yetkilileri bu hukuksuzluğa son vermeye çağırıyoruz. Şu bilinmelidir ki, ne bu katliamın ne de 2011’deki ilk Roboski Katliamı’nın hesabını vermekten kaçamayacaksınız" dedi.