Rojava'da KDP ve AKP protesto edildi

Rojava halkı, KDP'nin ve AKP destekli çetelerin saldırılarını protesto etti. Eylemlerde yapılan konuşmalarda, KDP'nin Kürt halkının aleyhine olan politikalara başvurduğu belirtildi.

KDP’nin ve AKP güdümlü çetelerin, Halep Şêx Meqsûd’da ve Kuzey Kürdistan’daki saldırına, Rojava genelindeki ambargo uygulamalarına karşı Til Temir, Dirbêsiyê ve Serêkaniyêli binlerce kişi alanlara çıktı.

TİL TEMİR
Til Temir'de Şehit Aileleri Kurumu önünde bir araya gelen Kürt, Arap ve Süryaniler, buradan kent meydanına doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşte, Kürtçe, Arapça ve Süryanice olarak şu pankartlar açıldı: "SUK’un saldırıları ve ENKS’nin şehit kanlarıyla üzerinedir", "Uluslararası alanın saldırılara karşı sessizliğini kınıyoruz", "Şêx Meqsûd ve Bakurê Kurdistan direnişini selamlıyoruz", "Şêx Meqsûd ve Bakurê Kurdistan yalnız değildir", "Cenevre Rojava’yı temsil etmiyor, Cenevre’de alınan kararlar bağlayıcı değildir" ve "Şêx Meqsûd dönük barbar saldırıları ve ENKS’nin ihanetini kınıyoruz."
Kent meydanındaki eylemde, TEV-DEM Meclisi Eşbaşkanı Xelîl Osman ve Kongreya Star yetkililerinden Bihar Botan konuşma yaptı.
Nusaybin ve Qamişlo’daki direnişin diktatörlüğe karşı halkın direniş mirası olduğunun vurgulandığı konuşmalarda, kültürel yapıların birliğinin önemine değinildi.
AKP ve KDP’nin sınır kapılarını her türlü geçişe kapatmasını kınayan konuşmacılar, KDP’nin Kürt halkına düşmanlık ettiğini belirtti.
Eylemde, Kuzey Kürdistan ve Rojava'daki direnişler de selamlandı.

DİRBÊSİYÊ
Dirbêsiyê’de, "Türk devleti ve Barzani arasında ittifak sonucu Rojava’daki kuşatma ve ihanet son bulsun" şiarıyla yürüyüş düzenlendi.
Zirgan kasabasından halkın da katıldığı Dirbêsiyê’deki yürüyüş için Rojava Gençlik Birliği (YCR) önünde bir araya gelindi ve halk pazarına doğru yüründü. Yasama Meclisi Divan Üyesi Perwîn Mihemed Emîn burada bir konuşma yaptı. Emîn, “Şêx Meqsûd’a yönelik saldırılar AKP-KDP arasındaki ilişkinin boyutlarının açık bir biçimde ortaya çıkarmıştır” dedi.
Yürüyüşçüler, KDP politikalarını kınayarak eylemlerini sonlandırdı.

SERÊKANİYÊ
Serêkaniyê halkı Şehîd Rustem Cûdî stadı önünde bir araya geldi. Eylemde, "Rojava’daki kuşatma Barzani ve Türk devletinin ittifakı sonucu gelişmiştir", "İhanet son bulsun" pankartları açıldı.
Protesto eyleminde Kuzey Suriye Demokratik Federal Sistem Kurucu Meclisi Cahid Hesen konuşarak, KDP’nin Sêmalka Sınır Kapısı'nı kapatmasını ‘ihanet’ olarak değerlendirdi.
Yürüyüşte Rojava’ya yönelik saldırı ve ambargo politikaları kınandı.