Rojinda: Gamzeli gülüşlerde saklı genç bir gerilla

Rojinda yeni bir yaşamın umudu… Rojinda yeni bir günün müjdesini yüreğinde saklayan genç gerilla… ve Rojinda insan olabilmenin tüm sıcaklığını yüzüne taşıyan sorumlu bir kadın.

Rojinda geride iz bırakan yiğit kadınlardan bir tanesi… Güneşin tüm sıcaklığını kucaklamış, yeniliklere yüreğini açmış ve uzun yola baş koymuş Rojinda… Ve yine bir çok hikayede olduğu gibi bu hikayede de bizim yüreğimizde iz bırakan genç gerilla Rojinda…

Tanrıçalar ruhlarını aya teslim ederken birçok şeyi de yeniden kazanacak olan ardıllarına bırakırmış, bence kadınlara kendi güzelliklerini bıraktılar. Yüreklerine sevgi ekipte öyle gittiler. Bir de bazı kadınlara öyle bir şey bıraktılar ki gülünce o kadınlar, güller biter gül yüzlerinde, gamzeli yanaklarında… Tıpkı gerilla Rojinda gibi.

ROJINDA’NIN GÜLÜŞÜYLE GÜZELLEŞEN XAKURKÊ

İlk onun gülüşüyle tanıştım Xakurkê alanına ziyarete gidişimizde. Xakurkê-Cennet anlamına gelen ve gerçekten de cenneti tasvir eden bir yerdir. Ve Rojinda cennetin içinde güzel mi güzel genç bir meleği kıskandıracak kadar güzeldi.

Evet ben ilk onun gülüşüne tanık oldum. Gamzeli yanaklarından süzülen damla damla tebessüme hayran kaldım o vakit. Ne de güzeldi gamzeli Rojinda! Bir çok an yürüdük bu alanda gerillayı tanımak ve görmek için bu yerde. Ve bizlere bu anlarda bolca eşlik eden gerilla Rojinda’yı hiç unutmam. Xakurkê’nin kayaları onun gülüşleriyle yankılanır gibi gelirdi bana. Sanki bu alanı güzelleştiren bu genç gerillanın gülüşüydü. Atikliği, yardımseverliği ve en çok da dedim ya gülüşü… Rojinda’nın isyanlara taş çıkartacak gülüşü…

Ro-güneş, gün ve güneşten aldığı sıcaklığı yüreğinde barındırmış Rojinda’nın bu sıcaklığı hep yüzüne yansıyordu. Jinda; yeniden filizlenmek, var olmak, yeniden canlandı anlamına da gelen bu ismini sanki kişiliğine tam da oturtmuştu bu genç gerilla. O yüzden ben durmadan onu izlemeyi ve kadraja almayı denedim. Bu güzel yürekli genç kadın, güler yüzlü gerilla kadrajlarımızı kıskandıracak kadar güzel bakıyordu o kara gözleriyle. Ellerim utanıverirdi kayda alırken, onu gerçekten anlatamamaktan, yarım bırakmaktan…

ANCAK DÜŞÜ OLANLAR KAZANABİLİR

Bu yolculukta bir çok insanla tanıştım. Kendini insanlığa adamış bir çok genç ve genç kadın gördüm. Rojinda onlardan bir tanesi. Her patika da yürürken güzellikten, insan olmanın güzel yanından bahsedip dururdu. Var olan toplumun ahlakından ve hayal etiklerini yarının düşlerini yüreğinden akıp akıp dile gelirdi Rojinda’da. Şunu söyledi bizlere; “ancak düşü olanlar kazanabilir”.. Evet düşü olanlar ancak Rojinda kadar bu dağlara sevdalı olabilirdi. Her şeye göğüs gelerek zorluklara meydan okuyarak düşünü gerçekleştiriyordu bu genç kadın, ay yüzlü küçük tanrıça.

Xakurkê alanında ayrılırken de arkama dönüp yine Rojinda’ya baktım. Yine gülerek bizleri uğurluyordu. Elini kaldırıp sıcak bir selam gönderdi bizlere, yüreğimize… Ben ve ekibinizde de derin bir iz bırakan bu genç gerillanın bu sene yaşamını yitirdiğini duyunca ne kadar yaralandığımı dile getirmek zor. Bunları kelimelere dökmek oldukça yarım, yetersiz kalır.

Anılar geride kalanlardır. Ve anılar sadece yaşananlardan ibaret değildir. Onları hikayelerle yürekte büyütmek de daha anlamlıdır. Ve anılar böyle saklanılır yüreklerde. Rojinda bizim yüreğimizde böyle kendini, hikayesini büyütecek kadar etkiledi bizleri. 

...