Saray'ın DBP’li belediyelere yeni saldırı planı: Kayyum

21 belediye Eşbaşkanı halen tutukluyken, 8'i de haklarındaki arama kararları dolayısıyla görevlerini yapamıyor. 31 Eşbaşkan da görevinden uzaklaştırıldı.

AKP/Saray'ın soykırımcı uygulamalarında ilk hedeflerinden biri de DBP'li belediyeler. 21 belediye eş başkanı halen tutukluyken, 8'i de haklarındaki arama kararları dolayısıyla görevlerini yapamıyor. 31 eş başkanı da görevinden uzaklaştırıldı. En yoğun saldırının Serhat bölgesine ve kadınlara yönelik olması dikkati çekiyor. AKP/Saray, şimdi de doğrudan kayyum hedefinde. Tüm bunlara rağmen DBP ve halk geri adım atmazken, halka kurumlarını sahiplenme çağrısı yapılıyor.

Kürdistan’da Saray hükümetinin aldığı savaş kararı ile birlikte Türk devlet güçlerinin başlattığı saldırı dalgasının temel hedeflerinden biri, Demokratik Bölgeler Partisi'ne (DBP) bağlı belediyeler oldu. Saldırılar karşısında  direnen ve geri atmayan DBP’ye karşı yeni saldırı planı ise belediyelere kayyum atamak. 

DBP GERİ ADIM ATMADI

Türk devlet güçlerinin Saray'ın talimatı ile Kürdistan’a yönelik 2015'in yaz ayları ile birlikte başlattığı topyekûn saldırılara halk, öz yönetim ilanları ile karşılık vererek direndi. Öz yönetim alanlarına yönelik, her türlü silah teknolojisi ve on binlerce asker-polis ile saldırı başlatan AKP/Saray'ın bir diğer hedefi de öz yönetim ilanlarına öncülük eden DBP oldu. Bu süreç boyunca saldırılara direnen ve geri atmayan DBP’nin çok sayıda üyesi gözaltı ve tutuklama ile yüz yüze kalırken, iki üyesi de katledildi. DBP’ye yönelik saldırıların bir ayağını da DBP’li belediyeler oluşturdu. 2015 Ağustos ayında DBP’ye yönelik topyekûn saldırı planı dahilinde onlarca belediye eş başkanı gözaltına alındı, tutuklandı, onlarcası görevden alınırken, çok sayıda belediye eş başkanı da haklarında çıkarılan “arama kararı” nedeniyle görevlerini yapamıyor.  DBP’li belediyelere yönelik saldırılar eş başkanlar ile  sınırlı kalmadı ve yüzlerce belediye meclisi üyesi ile birlikte belediye çalışanları da  gözaltı, tutuklama ve görevden uzaklaştırılmaya maruz kaldı.  Son olarak DBP Yerel Yönetimler Eş Başkanı Çimen Işık da tutuklandı. 

EŞ BAŞKANLAR HEDEF ALINDI

Türk devlet güçlerinin Saray'ın talimatı ile 2015 yaz aylarından bu yana DBP’li belediyelere dönük sürdürdüğü siyasi soykırım operasyonlarında şu ana kadar 36 belediye eş başkanı gözaltına alındı veya tutuklandı. 21 belediye eş başkanı halen tutuklu bulunuyor. 8 belediye eş başkanı arama kararları olduğu için görevlerini yapamazken, halen tutuklu bulunan 21 belediye eş başkanı ile birlikte 31 belediye eş başkanı da görevden uzaklaştırıldı. Gözaltı, tutuklama ve görevden almaların bir diğer hedefi de belediye meclis üyeleri. Bugüne kadar  süren operasyonlarda 56 belediye meclis üyesi gözaltına alındı veya tutuklandı. Bunlardan 38 meclis üyesi halen tutuklu bulunurken, aralarında tutuklu bulunan meclis üyelerinin de yer aldığı 36 belediye meclis üyesi görevden alındı. Bu süreçte arama kararı çıkarılan 7 meclis üyesi de bu kararlardan ötürü görevlerini yapamıyor. 

Operasyonlar belediye personeline de uzandı. Şu ana kadar siyasi soykırım operasyonları kapsamında onlarca belediye personeli gözaltına alınırken, bunlardan 15’i tutuklandı. Tutuklananların 10’u Şırnak Belediyesi personeli olurken, Hakkari, Iğdır, Ağrı belediyelerinde  1’er personel, Van’da ise 2 belediye personeli tutuklandı. 

DÖRT İL BELEDİYESİ DE SALDIRILARA HEDEF OLDU

DBP belediyelerine yönelik siyasi soykırım operasyonlarında gözaltına alınan, tutuklanan ve görevden uzaklaştırılanların içinde Şırnak, Hakkari, Van ve Iğdır gibi illerin belediye eş başkanları da bulunuyor. Hakkari Belediyesi'nin eş başkanları tutuklu ve görevden uzaklaştırıldı, Batman Belediyesi eş başkanları ile Iğdır’ın kadın eş başkanı gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldı ancak görevden alındı. Yine Şırnak Belediyesi kadın eş başkanı hakkında çıkarılan yakalama kararı nedeniyle görevini yapamıyor. Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Bekir Kaya da bu süreçte ceza alanlar arasında. 

EN YOĞUN SALDIRI SERHAT BÖLGESİNDE

Belediyelere yönelik baskı ve tutuklamalarda AKP’nin son seçimlerde büyük bir hezimete uğradığı Serhat bölgesi Belediyeleri başı çekiyor. Van merkezli olarak Serhat bölgesinde bulunan belediyelere dönük sürdürülen operasyonlarda şimdiye kadar yaklaşık 20 DBP’li il ve ilçe belediye eş başkanları, meclis üyeleri ve belediye personeli gözaltı, tutuklama ve görevden uzaklaştırma uygulamalarına maruz kaldı.

KADINLAR YİNE HEDEF

Siyasi soykırım operasyonlarında  kadın belediye eş başkanları ve meclis üyelerinin sayısı da bir başka dikkat çekici nokta. Şu ana kadar gerçekleşen operasyonlarda aralarında Hakkari Belediyesi Eş Başkanı  Dilek Hatipoğlu’nun da bulunduğu 12 kadın eş başkan tutuklandı. 17 kadın eş başkan da bu süreçte görevden alınırken, 5 kadın eş başkan hakkında ise arama kararı çıkartıldı. Belediye meclis üyelerine dönük gözaltı, tutuklama ve görevden almalarda da kadınların sayısı dikkati çekiyor.  Operasyonlarda 11 kadın meclis üyesi tutuklanırken, 17’si görevden alındı, 1 kadın meclis üyesi de aranıyor. 

Son olarak gerçekleştirilen siyasi soykırım operasyonlarında ise DBP Yerel Yönetimler Eş Başkanı Çimen Işık, diğer DBP üyeleri 3 kadın arkadaşı ile birlikte tutuklandı. Yine DBP’ye yönelik saldırılarda DBP PM üyesi Sêvê Demir, katledilmişti. 

SARAY'IN  KAYYUM HAMLESİ TUTMAZ

Tüm baskı ve saldırılara karşı direnen ve Eş Genel Başkanı tutuklanan DBP ve bağlı belediyelerin direnişi karşısında Saray'a bağlı AKP hükümeti son hamle olarak kayyum atamaya hazırlanıyor. Kürdistan halkının neredeyse tamamının iradesi ile seçilmiş belediyelerin kayyumlar yolu ile kontrolüne almak isteyen AKP hükümeti ve Saray'a karşı halkın tutumu net. Kürdistan halkı kayyumları hiçbir koşulda tanımayacağını, iradesine saygı duymayan kayyumları Kürdistan’da yaşatmayacağını daha şimdiden ilan etti. Son olarak PKK Yürütme Komitesi Üyesi Murat Karayılan da halkın iradesi olan belediyelere atanacak olan kayyumları hedefleyeceklerini söyledi. Kürdistan’da tank, top ve zırhlı araçlar dışında bir ifadesi olamayan, karakollara çekilerek beton bariyerler arkasına gizlenmiş bir devlet gerçeği orta yerde dururken, AKP ve Saray, kayyumlarının Kürdistan’da halkın iradesi olan belediyeleri yönetmesi imkansız görünüyor.